üzüm kurutma işlemleri - dogal üzüm kurutma - bandırma yapılarak üzüm kurutma

Kurutma işlemi iki şekilde olmaktadır.
1. doğal olarak
2. bandırma yapılarak

Doğal kurutma yöntemi genellikle siyah renkli çekirdekli üzüm çeşitlerinde kullanılmaktadır. Bu yöntemde hasadı yapılan üzümler bağda bol güneş gören yerlere toprak üzerine serilmekte veya salkımlar ipe dizilerek bağdaki çardaklarda veya sundurma altlarında gölgede kurutulmaktadır.

çekirdekli ve çekirdeksiz beyaz üzümler ise bandırma yöntemi ile kurutulmaktadır. Bandırmada amaç üzüm tanesi üzerindeki mumsu pus tabakasının uzaklaştırılıp ve bir miktar çatlama sağlayarak tanenin su kaybını hızlandırmak suretiyle kurumanın çabuklaştırılması ve iyi bir renk elde edilmesidir.

Bandırma sıvısı olarak potasyum karbonat ile buna zeytinyağı ilave edilmiş şekli bazen de küllü su-zeytinyağı karışımı kullanılmaktadır. Bandırma işlemi uygulanan üzümler toprak, kağıt, beton veya tel sergi yerlerinde kurutulmaktadır.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 4844
favori
like
share
GaYe Tarih: 26.08.2009 20:09
birsey daha ögrenmis oldum tesekkürler.