Piranha Akvaryumu ve Dekor

Son güncelleme: 26.08.2009 09:19
  • Piranha Akvaryumu - Piranha Dekor - Akvaryum
    Piranhalar geniş tanklardan hoşlanırlar en az 50 cm lik bir genişlik olmalıdır ama ideal olarak yükseklik ve genişlik 60-60 şeklinde olursa ilerisi içinde balıklarınız rahat eder.Uygun olabilecek bazı ölçüler 100-50-50 120-60-60 160-60-60 tabi 70 cm lik bir genişlik yada yükseklik daha iyi olur ama daha da fazlası tanka müdahale etmemizi engeller.Türlere görede tank ölçüleri değişmekte ama biz en yaygın olarak bulunan ve bakılan sürü piranhalar(Pygocentrus) baz alarak konuşuyoruz.

    Bu ölçüler biraz da balıklarınızın sayısı ile ilgilidir mesela 100-50-50 bir tankta 3-4 cm lik pek çok yavru piranhaya bakabilirsiniz ama bir ömür boyunca asla sağlıklı ve doğal bir şekilde bakamazsınız sıkışık alandan doğan bir çok sorun baş gösterecektir bunlar ölümcül kavgalar ve hareket alanlarının azalmasından doğan hareketsizlik ve şişmanlık en önemlileridir.

    Dekor konusuna gelince öncelikle piranhalar asla çok fazla ışıktan hoşlanmazlar doğal ortamlarındaki su her zaman bulanıktır.Bunun için tankı çok fazla ışık ile boğup gereksiz strese sokmanın bir anlamı yok.Bitki olarak su üstü bitkilerinin kullanımı uygun olur mesela lemna mınör(Su mercimeği) riccia fluitan salvinia natans hem de ışığın direk olarak tanka yansımasının önüne geçer bunun dışında uzayıp yüzeyi örtecek şekilde olabilen Cryptocoryne crispatula Cryptocoryne aponogetifolia Crinum Thaianum uygun olabilecek bazı bitkilerdir.

    Taban malzemesine gelince lav-itdere kumuquartz uygun olabilecek en iyi malzemelerdir.Bembeyaz bir kum kullanmaktan kaçının bu balıkları aşırı strese sokmaktan başka bir işe yaramaz. Quartz zamanla zaten sarımtırak bir renk aldığı için böyle bir durum söz konusu olmaz.

    Kaya mercan gibi malzemeler asla bir dekor aracı olarak kullanılmamalı piranhalar hareketli balıklar oldukları için bu tip malzemelere çarparak gereksiz bir şekilde yaralanabilirler.Bunun yerine kütük ve uygun dallar kullanılmalıdır.Ayrıca kaya ve mercan gibi malzemeler ph üzerinde olumsuz etki yaratırlar.
#26.08.2009 09:19 0 0 0