Yıllardır Bitmeyen Mücadele

Son güncelleme: 26.08.2009 12:05

  • noimage


    Kimdir bu kayınvalide veya namı diğer kaynana

    Kayınvalide dediğimiz insanlar annelerimiz, hepimizin anneleri...

    Ama oğlunu veya kızının evlendirdikten sonra nasıl bir duyguya bürünüyorlarsa evliliklerin en çekilmez öğesi durumuna düşüyorlar Oğlunun ve gelinin veya kızının ve damadının mutluluklarına gölge düşürüyorlar. Hangi anne evladının mutlu olmasının istemez ki o zaman bu işte bir yanlışlık var



    İYİ BİR KAYINVALİDEDEN BEKLENENLER:


    —En büyük sıkıntılar özellikle evlilik arifesinde yaşanır. Alınacak eşyalar verilecek eşyalar derken bir takım huzursuzluklar olur. Bu dönemde yaşınızla eşdeğer bir olgunluk sergileyin, çocuklarınızın tutacağı evden alacakları mobilyaya kadar onların kararlarına saygılı olun, size sorulduğu zaman bir anne olgunluğu ile fikrinizi söyleyin.

    —Oğlunuza ayrı bir ev tutacak kadar maddi durumunuz yoksa ve oğlunuzun geliri yeterli değilse evliliği bir müddet erteleyin. Aynı evde eşler bile birbiriyle geçinemiyor, kardeşler bile birbiriyle anlaşamıyor, aynı evde gelinle oturmanın faydadan çok zarar getireceğini unutmayın.

    —Oğlunuzu anlamsız bir şekilde korumaktan ve sahiplenmekten vazgeçin.25-30 yaşına gelmiş birisinin ne sahiplenilmeye ne de korunmaya ihtiyacı olmaz.

    —Ben kayınvalidemden çok çektim, biraz da o çeksin düşüncesinden vazgeçin.

    — Oğlunuzdan bekâr dönemlerinde olduğu gibi bir ilişki beklemeyin. Artık onunda bir ailesinin olduğunu sorumluluklarının artığını unutmayın. Sen nasıl ki birisi ile evlendin, senin oğlunda bir bayanla evlenecek ve kendi hayatını kuracak. Hep senin dizinin dibinde oturacak değil.

    —Sürekli evlerine gitmeyin, sürekli telefonla arayıp bize gelin oturalım demeyin. bırakın birlikte bol bol vakit geçirsinler, baş başa yemek yesinler, sohbet etsinler, TV seyretsinler.

    —Gelininizin ev düzenine karışmayın. Bir yanlışını görseniz dahi kırıcı kelimeler kullanmayın.

    —Mesela oğlunuz nezle olmuşsa "bizim yanımızda iken bu kadar hasta olmazdı" cümlesini kullanmayın.

    —Bir imparatoriçe gibi davranmayın. Tüm gelinler emrimde olacak "hâkimiyet kayıtsız şartsız bendedir" düşüncesinden vazgeçin.

    —Kusur arama hastalığından kurtulun. Gelininizin yaptığı temizlik, yemek, tatlı her ne ise ellerine sağlık deyip, teşekkür edin.

    —Öz kızınız olmadığını unutmayın

    —Yaptığınız olumsuz davranışlardan çoğu kez oğlunuzun bile rahtsız olmaktadır.sizi üzmemek için bir şey söylemiyor olabilir.

    —Oğlunuzu hiçbir şekilde gelininize karşı kışkırtmayın. Ailesi ile görüşmesine müdahale etmeyin.

    —Sonuçta o oğlunuzla evlendi, sizinle değil. Zaten hiçbir genç evlenirken ben kaynanam ile mutlu bir hayat geçireyim diye evlenmez. Kendinize çok büyük roller biçmenin pek bir anlamı yok!

    —Oğlunuzu çok kıskanıyorsanız, elin kızı gelip oğlumu elimden alacak diyorsanız, kısacası Oğlunu bir başkasıyla paylaşamayacağını düşünüyorsanız oğlunuzu evlendirmeyin Mesela alüminyum folyoya sarıp derin dondurucuda muhafaza edin.

    —Hele de yeni evli iseler ilk bir yıl birbirlerine alışana kadar hiç gitmeyiniz.

    —En basit olaylarda kılıçları çekmeyiniz.
    — Oğlumuzu bizden soğuttun uzaklara götürdün sözlerini kullanmayınız. Eğer evladınıza birazcık helal süt emzirdiyseniz aynı apartmanda da otursa, farklı şehirlerde de yaşasa hiçbir evlat annesini unutmaz

    —Eğer gerçekten oğlunuzu seviyorsanız onun mutluluğu için davranışlarınızı kontrol altına almayı bilmelisiniz

    —Hele de eşler sürekli tartışma halinde ise evliliğin bir ayağı çukurda ise veya çiftler anlaşamıyorsa bu şartlarda hiç çekilmez olacağınızı unutmayınız

    Gelininizden veya damadınızdan "Ya ben senin oğluna/kızına daha alışamadım birde sen başıma çıkma" sözünü duyabilirsiniz

    — sen evladın olarak seviyorsun, o ise eşi olarak seviyor yani sevginin türü farklı onun için kafanızdaki problemlerden sıyrılın. Burada mal paylaşımı yapmıyorsunuz.

    —Bu insan gelininiz olmuş, kızınıza nasıl davranıyorsanız ona da öyle davranın. Hatta gelininiz içinizde yabancı olduğu için biraz daha iyi davranın.



    İYİ BİR GELİNDEN BEKLENENLER


    —Bekâr dönemlerinde duyduğun kayınvalide hikâyelerinden beynini arındıracaksın.

    Yani evlendiğinde kafanda önyargı olmayacak

    —Belki kayınvaliden çok iyi bir insandır, ama ön yargıların onun iyi yanlarını görmeye engel oluyordur

    —Her zaman her ilişkide olduğu gibi orta yolu tercih edeceksin Ne çok yüzgöz olacaksın ne de aradaki mesafeyi çok açacaksın her ikisi de zararlıdır.

    —Mesafe koyayım derken çok da uzaklaşmayacaksın. Eşiniz makul zaman dilimlerinde anneme gidelim dediğinde; daha yeni ordaydık her gün onlarımı gideceğiz demeyin Bazıları daha ileri giderek sadece dini bayramlarda gitmeyi tercih etmekte ve eşlerine bunu ifade etmektedirler

    —Kendi aileniz evinize geldiğinde nasıl ki yüzünüzde gülücükler açıyor ve her türlü ikramı yapıyorsanız, Eşinizin ailesi geldiğinde de aynı şekilde davranın. Çok sevmeseniz de rolünüzü iyi oynayın.

    —Eşinize annesini şikâyet etmeyin ve dedikodusunu yapmayın. Siz ne kadar şikâyet ederseniz edin sonuçta annesidir o onu atmaz Sizi de atmaz ama sorunları kendi aranızda çözmenizi bekler

    —Kayınvalideler gelinlerinin kendisine anne demesini bekler. Konuşurken ortaya konuşmamaya dikkat edin ve bu kelimeyi kullanın. İsteyerek veya istemeyerek olsun eşinizin annesine "anne "diye hitap edin

    —Eşinizi annesinden kıskanmayın. Annesinin gönlünü almak için bir çift güzel söz söylemesi ona sizden daha fazla değer verdiği manasına gelmez. Basit hesaplardan uzak durun

    —özel günlerde, kandillerde, bayramlarda gidemeseniz dahi en azından telefonla arayıp gönüllerini alın ve özel günlerini kutlayın.

    —Kayınvalidenizin evine gittiğinizde eli boş gitmemeye çalışın. Bu eşinizin de hoşuna gider. Mutfağında duran iki kirli bardağı yıkamadan gitmeyin.

    —sevgi ve saygıda kusur etmeyin.

    —Kayın validenizle aranızda yaş farkı ve nesil farkı olduğunu unutmayın bazı davranışlarını hoş görün.

    —Evlilik konusunda ailenizin de görüşlerini önemseyin Onların görüşlerini göz ardı ederek bir evlilik yapmışsanız bu tür problemleri en öncelikle anlatmanız gereken kişilere yani kendi anne ve babanıza anlatamazsınız Anlatırsanız söyleyecekleri sözü biliyorsunuz biz sana söylemedik mi onunla evlenme diye




    Aslında herkes sınırını bilse ne güzel olur insanlar evlenerek kendilerine sınırları belli bir hayat kuruyorlar. Birileri bunlar anne baba da olsa kendisine ait olmayan hayatın sınırlarını zorlamamalı ve başkasının hayatına müdahale etmemelidir. Burada erkeğin pozisyonu karlı gibi görülebilir. İki kadın ne güzel paylaşamıyor ne şanslı denebilir. Ama karakterli hiçbir erkek annesi ile eşinin tartışmasından böyle bir paye çıkarmaz kendine, en çok üzülen o olur.



    Bazen insana hayatı zehir eden bir durumun içinden çıkamıyorsunuz Öyle bir sıkıntı ki doktora gidip kayınvalidemi veya gelinimi aldırmak istiyorum diyemiyorsunuz Oğlum bu gelinden boşanmadıkça bana huzur yok diyen kaynanalar var.Mutlu olmak için kayınvalidesinin ölmesini bekleyen gelinler var. Zaten öldüklerinde de senin hayatında bitmiş oluyor artık sende kaynana olacak yaşa geliyorsun Şans bu ya birde bakıyorsun ki ömrünün geri kalanını da gelininden çekiyorsun


    İyilik adına elinizden geleni yapınız, eğer yaşama dair düzeltemediğiniz durumlarda varsa yaratıcıya havale ediniz Unutmayınız ki birisi bizi sürekli gözetliyor, her davranışınız her duygunuz noktasından virgülüne kadar kaydediliyor Her şey bu dünyada yaşananlarla sınırlı değil, birde diğer taraf var. Kayıtlara temiz olarak geçmeye çalışın.








    MEHMET ORHAN DURDU

#26.08.2009 12:05 0 0 0