besin zehirlenmeleri - sağlıklı beslenme

Yaşamın sürdürülebilmesi ve sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme en önemli unsurlardan birisidir. Bununla birlikte, sağlıklı beslenmede güvenli besin tüketimi de büyük önem taşımaktadır. Yaşamımızın temel ihtiyacı olan besinler, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik koşulların yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir. Pek çok besin kaynaklı zehirlenmelerin nedeni olan bakteriler ve onların toksinleri (zehirleri) özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte üremek için uygun ortam bulmakta ve yaz aylarında besin kaynaklı zehirlenmenin görülme sıklığında artış olmaktadır. Besin kaynaklı zehirlenmelerden korunmada en önemli husus güvenli gıda tüketiminin sağlanmasıdır. Bu doğrultuda kişisel hijyen, besin hijyeni, besin üretimi ve tüketimi sırasında kullanılan ekipmanların hijyeninin sağlanması gereklidir.



Besin zehirlenmelerinden korunmak amacıyla besin güvenliğinin sağlanmasında dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.



1. Besinlerin güvenilir yerlerden satın alınmaya özen gösterilmelidir.
2. Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.
3. İçme sularının güvenilir kaynaklardan satın alınmasına özen gösterilmeli, tüketimde kullanılmış şebeke suyu tercih edilmeli, güvenilirliğinden emin olunmayan sular kaynatıldıktan sonra içilmelidir.
4. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalıdır.
5. Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.
6. Çiğ ve pişmiş yiyecekler birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edilmelidir.
7. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
8. Dondurulmuş besinler, buzdolabı sıcaklığında veya mikrodalga fırında çözdürülerek kullanılmalı, çözdürme işlemi oda sıcaklığında veya kalorifer, soba üstüne bırakılarak kesinlikle yapılmamalıdır.
9. Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.
10. Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletilmemelidir.
11. Pişirildikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekler, hızla soğutularak yeniden servis edilene kadar buzdolabında saklanmalıdır.
12. Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka iyice yıkanmalıdır.
13. Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra eller iyice yıkanmalı, bu tür riskli besinler ve pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveler hazırlanırken ayrı doğrama tahtası ve bıçaklar kullanılmalıdır.
14. Her kullanımdan sonra besinleri hazırlarken kullanılan tüm araç ve gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalıdır.
15. Kullanılan bezler, tutaçlar ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu nedenle, her kullanım sonrası bezler deterjanla yıkanmalı, ıslak ve sıkılı halde bırakılmamalıdır.
T.C Sağlık Bakanlığı

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 346
favori
like
share