ramazanda beslenme - ramazanda öğün sayısı - ramazanda sağlık önerileri

Ramazan ayında, oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısı çok ciddi bir biçimde değişiyor. Sahur ve iftar olmak üzere ana öğün sayısı ikiye düştüğünden özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı, börek tüketiminin arttığı, buna karşın sebze, meyve ve beyaz et tüketiminin azaldığı gözlemleniyor. Aslında vücudun sağlıklı bir yaşam için günlük olarak alması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları Ramazan’da da değişmiyor. Ayrıca iftar ve sahurda yanlış beslenmeden dolayı çok yemek, çabuk yemek, çok çeşitli yemek, yemek sırasında çok su içmek, sahura kalkmamak, sahurda fazla yemek, iftarda aç karnına sigara içmek gibi yapılan hatalar ülser, mide kanaması ve diğer hastalıklara neden olabiliyor.

Bu ve buna benzer nedenlerle vücudunuzu yormamak, bu dönemi bir dinlenme ve yenilenme süreci olarak değerlendirmek için önerilerimize kulak verin.

İşte size özel "Ramazan’da sağlık" önerilerimiz:

- Ramazan’da metabolizma hızı düştüğünden kilo almak kolaylaşır. Bol kalorili, ağır yiyeceklerden uzak durun!

- Kırmızı et ve tereyağı tüketimini sınırlamaya, haftada en az 1-2 kez balık ve kurubaklagil tüketmeye özen gösterin!

- İftarda mideye aniden yüklenmek, hazımsızlık çekmenize neden olabilir. İftara çorba, salata, iftariyelik gibi hafif yiyeceklerle başlayın.

- Vücudumuz oruçluyken çok uzun süre susuz kaldığından, iftar ile sahur arasında bol bol su içmeye dikkat edin.

Ramazan’da, özellikle sahurda, lifli gıdalar tüketin; kızartma, kebap vb. ağır ve baharatlı yemeklerden uzak durun.

- Ramazan’ı sigarayı bırakmak için fırsat olarak değerlendirin. Bırakamıyorsanız, karnınızı doyurduktan en az 20 dakika sonra sigara için!

- Formunuzu korumak için turunçgillerden özellikle greyfurt ve limon tüketin, iftardan sonra hafif yürüyüşlerle metabolizmanızı hızlandırın.

- Açlık sürenizin kısalması ve metabolizmanızın daha az yavaşlaması için mutlaka sahura kalkın!

- Ramazanda bağırsak tembelliği (kabızlık) yaşamamak için başta kuru kayısı olmak üzere kuru meyvelerden tüketmeye özen gösterin.

- Ramazan süresince her gün 8 saat uykunuzu ihmal etmeyin. Uykusuzluk baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.

- Oruç nedeniyle kan şekeri düştüğünden tatlı ihtiyacı artar. Ağır hamur tatlıları yerine komposto veya sütlü tatlıları tercih edin.

- Sahurda aşırı yemek yerine, kepekli tahıl ürünleri, sebze, salata gibi kana geçiş hızı düşük olan hafif yiyecekleri tercih edin.

- Oruç sırasında çok susuyorsanız, sahurda turşu, kuruyemiş vb. tuzlu yiyeceklerden kaçınmaya özen gösterin. Mutlaka çay için.

- İftar ile sahur arasında meyve suyu, ayran vb. sıvı gıdalar tüketin, meşrubat vb. asitli içeceklerden kaçının.
- Ramazan’da halsizlikten kurtulmak için taze portakal suyu vb. meyve sularını tüketebilirsiniz.

- Ramazan’da hareketsiz kalmamaya özen gösterin. İftardan 2 saat sonra kendinizi çok yormadan yürüyüş yapabilirsiniz.

- Sahurda hafif ama tok tutacak peynir, yumurta vb. protein yönünden zengin yiyecekleri tercih edin.

- Sahurda mideyi yoracak aşırı baharatlı, yağlı ve tursu vb. susatacak tuzlu yiyeceklerden kaçının.

- Dikkat! İftar sonrası ve sahurdan öncesi sık aralıklarla içilen sigara kandaki oksijen oranını düşürür.

- Sahura kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer, halsizlik, bas ağrısı görülebilir.

- Vücudun susuz kalması halsizlik, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

- Ramazan'da kilo almak istemiyorsanız, bol bol su için!

- İftar ile sahur arasındaki kafein tüketimini azaltmaya çalışın!

- Ramazan’da şarküteri ürünleri, hamur işi yiyecekler, pide, kızartmalar ve hamur tatlılarını az tüketmeye özen gösterin!

- İftar ile sahur arasında en az 1-2 porsiyon meyve tüketmeyi ihmal etmeyin!

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 310
favori
like
share
HaKan_TK Tarih: 26.08.2009 23:31
tamamdır valla güzel bilgiler oldu benim için emeğinize sağlık harika bir paylaşım bol bol su içeyim bende