Leblebi Yapılışı - Çorum Leblebisi - Leblebi Tarifi
Özenle seçilmiş irin nohutlar önce eleme işleminden geçiriliyor.Daha sonra ilk kavurma işlemi, is yapmayan odun ateşinde ısıtılmış fırınlarda tamamlanarak nohutlar çuvallara aktarılıyor. İlk kavurma işlemi tamamlanan nohutlar yaklaşık 2-3 gün çuvallarda dinlendiriliyor.Bu nohutlar daha sonra ikinci kez kavrulup çuvallanarak 2-3 gün dinlenmeye bırakılıyor.İkinci kez dinlenmenin sonunda nohutlar kuru bir zemine serilerek 15 ila 20 gün de sergi halinde bekletiliyor.Üçüncü kavurma işlemlerine geçilmeden önce nohutlar nemlendirilerek çuvallara dolduruluyor ve 1 gün de böylece bekletiliyor.3.kez kavurma işlemi yapılırken nohutların kabukları ayrılmış oluyor.Böylelikle tek kavrulmuş leblebi elde edilmiş oluyor.

Bu aşamadan sonra tuzlu,acılı,soslu,şekerli,karanfilli vb. bir çok çeşidin oluşmasını sağlayacak işlemler uygulanıyor.Son olarak da özel çuvallarda sıcak sıcak insanların beğenisine sunuluyor.

İşte bu zahmetli ve uzun süren işlemler sonucu elde edilen leblebi de Meşhur Çorum Leblebisi olarak kuruyemişler içerisinde özel bir tat olarak yerini alıyor.

Kaynak : Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 28818
favori
like
share
dilara mutlu Tarih: 09.02.2010 19:19
ama üye olunca...
dilara mutlu Tarih: 09.02.2010 19:18
merhaba ben bu siteyi sevdim kopyala yapıştır yapılabiliyor
hhadise Tarih: 04.11.2009 19:37
baya zahmetliymiş
Sylar Tarih: 27.08.2009 10:46
Evet baya zor bir işlemi varmış. Ve de zahmetli.