Windows 7'ye pil dayanmıyor

Son güncelleme: 28.08.2009 13:47
  • Windows 7 testlerinin ortaya koymadığı bir problem, internet forumlarında fırtınalar estiriyor.


    Windows 7'yi netbook'larda kullananların pil ömrü şikayetleri çığ gibi büyüyor. İnternet forumlarında yer alan kullanıcı yorumlarına ve yeni yapılan bazı incelemelere göre aynı bilgisayarda Windows XP kuruluyken pil ömrü normal, Windows 7 ile ise üçte bir daha kısa.

    Laptop dergisinin blog'unda yazılana göre yapılan yeni bir testte bir Toshiba netbook, Windows 7'de, Windows XP'ye göre 2.5 saat pil ömrü kaybetti. XP'de 9:24 dayanan pil, Windows 7'de sadece 6:53 dayandı. Acer Aspire One netbook ile yapılan testte de benzer bir sonuç çıktı. Düşük güç tüketiminde 8:28 olan süre 5.54'e düştü. Asus kullanıcıları da durumdan şikayetçi. Asus eee kullanıcıları, MSI netbook kullanıcıları sitelerde Windows 7'nin pil ömrüyle ilgili şikayetleri sıralıyor.

    Yapılan incelemeler ve yorumlar oldukça tartışmalı. Çünkü Haziran ayında yapılan Windows 7 RC ile Windows XP kıyaslamalarında XP sadece yüzde 2 ila yüzde 8 daha avantajlıydı. Test, Asus Eee PC 1005HA netbook üzerinde yapılmıştı.

    Peki bu durumun sebebi ne? Ve bir çözümü var mı?

    Netbook'ların uzun pil ömrüne sahip olması, dizüstü bilgisayarlara göre en büyük avantajlarını oluşturuyor. Firmalar da netbook'ları daha uzun pil ömrüne sahip olacak şekilde ayarlıyor. Microsoft'a göre Windows 7'nin pil ömrü Windows Vista'ya göre yüzde 11 daha uzun. Microsoft DVD oynatma gibi işlemlerde ekran kartının kullanılmasının, kernel geliştirmeleriyle işlemcinin daha hızlı boş duruma geçmesinin bunda etkili olduğunu belirtiyor.

    Microsoft XP'ye göre kısa pil ömrüyle ilgili şikayetler hakkında yorum yapmadı. Ancak Windows 7'de pil ömrünü uzatan verimli değişiklikler için daha önceden yayınlanmış bir belgeyi tekrar ortaya koydu. Bu hareketle de yorum yapmadan suçun yazılım ayarlarında ve özellikle de sürücülerde olduğunu vurgulamış oldu.

    Özellikle de donanım üreticilerinin, Microsoft'un yayınladığı ince noktalara uygun sürücü yazması gerekiyor. Sonuç itibariyle ortada Windows 7'den kaynaklanan bir sorun gözükmüyor ve bu sorunun ilerleyen aylarda çıkacak sürücülerde çözülmesi kuvvetle muhtemel.
#28.08.2009 13:47 0 0 0