Evlilikte Kavgalar

Son güncelleme: 28.08.2009 21:12
  • evlilikte kavgaların nedeni - kavga sonrası barışma - evlilikte tartışmalar

    Eğer bir arkadaşınız size, eşiyle hiç tartışmadıklarını söylerse, ona inanmayın. Her evde zaman zaman tartışma çıkabilir. Sadece bazı eşler çok seyrek tartışırlar. Sürekli kavga eden ailelerin sayısı ise insanı evlilikten kaçınmaya zorlayacak kadar fazladır.

    Bazı çiftler, önceleri birbirleriyle çok iyi anlaşırlar. Ancak bir süre sonra düşünce ve görüş farklılıkları ortaya çıkmaya başlar. Eğer eşler gerçeği olduğu gibi kabul ederlerse, yani birbirlerinin düşünce ve görüşlerine saygılı olurlarsa, tartışmaların arkası kesilir. Düşünce ve duygulara saygı, evliliğin en önemli kurallarından biridir.

    Kadın da erkek de birbirini değiştirmeye çalışmamalıdır. Kadının kocasını kendi istekleri doğrultusunda yönlendirmeye çalışması sorun yaratır.

    Evlilik, diplomasi isteyen bir ikili ilişkidir. Duygulardan ve isteklerden fedakarlık yapılmazsa, mutlu bir beraberlik kurulamaz. Kavgalar evliliklerin çerezidir. Ancak çerezin fazlasının zarar vereceğini de unutmayalım. Tartışmaların yıkıcı değil yapıcı olması hiç de zor değil. Sadece biraz dikkat etmek yeterli.


    Kavgalara dikkat!


    Erkeğin ev işlerinde eşine yardım etmemesi bir kavga konusu olabilir. Kadın annesiyle babasının da aynı sorun yüzünden sık sık kavga ettiklerini belirtmeli. Ve değişen yaşam koşullarının evde yardımlaşmayı bir zorunluluk haline getirdiğini hissettirmeli.

    Kadın eşine kırgınlığının nedenlerini açıklarken bir arkadaşıyla konuşuyormuş gibi davranmalı. Aslında eşlerin birbirleriyle hayat arkadaşı oldukları unutulmamalı.

    Eşlerin, birbirlerini yargılamaktan kaçınmaları gerekir. Kavganın bir dava duruşmasına dönüşmesi, evlilikte onarılması çok güç hasarlara yolaçar. Düşünce ve görüşler birbiriyle çelişse bile eşlerin birbirlerini suçlamaları doğru olmaz.

    Tarafların birbirlerini yenik duruma düşürmek istemeleri evliliğin geleceğini tehlikeye düşürebilir. Amaç, görüş alış-verişi yapmak, bazı yanlışları düzeltmek olmalı.

    Karşı tarafa ''Ne istiyorsun?'', ''Neye ihtiyacın var?'', ''Ben sana nasıl yardımcı olabilirim?'' şeklinde sorular sorulmalı.
    Eşler birbirlerinin isteklerine karşı çıkacakları zaman, katı ve uyumsuz davranmamalılar. Önce bu isteklerin gerçekleşmesinin neden zor olacağı açıklanmalı. Sonra da uygar bir hava içinde konu tartışılmalı.
    Barışmanın vakti gelmedi mi?
    Kavga ve tartışmaların da ilişkinin bir parçası olduğunu kabul etmek gerekir. Bu yüzden eşinizle ya da birlikte olduğunuz kişiyle aranızda yaşanan tartışmalar hemen moralinizi bozmasın. Ancak şunu da unutmamalısınız ki sağlıklı bir ilişki için kavga sonrası barışmayı da bilmelisiniz. İlişki terapisti Paula Hall, BBC'nin internet sitesinde bu konuda bazı hatırlatmalar da bulunuyor.

    KAVGA NEDENLERİ
    Öncelikle sizi kavgaya iten, tartışmanıza neden olan sorunları bir düşünün. Anlık sinir ve öfkeniz geçtiğinde bunların ne kadar saçma olduğunu siz de göreceksiniz. Sakinleştikten sonra karşınızdaki kişi ile çok daha iyi iletişim kurduğunuzu siz de fark edeceksiniz. Küsmek, karşınızdaki kişiye hakaret edecek şekilde konuşmak ve çocuksu hareketlerden kaçınmalısınız. Sinirli olduğunuz anlarda sessizliğinizi korumanız doğru bir davranıştır. Ancak daha sonra niçin kızdığınızı mutlaka eşinize ya da sevgilinize anlatın. Uzun süre sessiz kalır, kızma nedenlerinizi açıklamazsanız karşınızdaki kişi de yanlışlarını düzeltme fırsatı bulamaz.

    ONU İYİ DİNLEYİN
    Eşinizin ya da sevgilinizin de size yapmak istediği açıklamalar olabilir. Bunları dinlememezlikten gelmeyin. Daha fazla bilgi almaya çalışın, sizi rahatsız eden konuları da ona açıklamaktan çekinmeyin. Kendinizi karşınızdaki kişinin yerine mutlaka koyun. Onun hislerini anlamaya çalışın. Bu konuda da objektif olmaya çalışın.

    İÇİNİZE ATMAYIN
    Duygularınızı gizlemeyin. Kendinizi iyi ifade etmeye çalışın. Sürekli içinize atmayın. Rahatsız olduğunuz konuyu zamanında dile getirin ve çözüm arayışına katılın. Olayları tek taraflı olarak düşünmeyin. Eğer eşiniz ya da sevgiliniz hata olarak düşündüğünüz birşey yapmışsa, onu bunu yapmaya iten nedenleri düşünün. Sizin bunda rolünüz olabilir mi?, sizden kaynaklanan sebepler var mı? tarafsız olarak düşünün.
#28.08.2009 20:53 0 0 0
  • Kadin kadinligini erkekte erkekligini bildikten sonra o evlilik cok guzel yurur hayatim eline saglik.
#28.08.2009 21:12 0 0 0