Gebelik hesaplaması nasıl yapılır

Son güncelleme: 21.11.2009 19:26
  • bebeğin doğum tarihini hesaplama - doğum hesabı - gebeliğin başlangıcı - gebelik hesaplama - gebelik hesaplaması nasıl yapılır - gebelik yaşı - hamileliğin başlangıcı

    Hamileliğin belirtilerinden en önemlisi adet zamanının gecikmesidir. Fakat her adet gecikmesi durumu da hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bu gibi durumlarda emin olabilmek için mutlaka hamilelik testi yapmalı ve bir uzmana görünmelisiniz.

    Yaşam tarzındaki herhangi bir değişiklik, çeşitli rahatsızlıklar, diyet, psikolojik durum değişiklikleri, stres gibi pek çok faktör adet gecikmesine neden olabilir.

    Bebek sahibi olmak için bir kadının en uygun olduğu yaş dilimi 20-32 yaşlar arasıdır. Bu dönemin başlangıcında kadının kendi vücudu gelişimini tamamlamıştır ve bir bebek gelişimi için uygun hale gelmiştir.

    Yaşınız ne olursa olsun gebe kalmak istediğinizde ya da gebe olduğunuzu düşündüğünüzde mutlaka kadın doğum uzmanına başvurmalısınız.

    Gebelik (hamilelik) ne zaman başlar?

    Gebelik erkekten gelen spermin kadının yumurtalıklarından atılan yumurta hücresini döllediği anda başlar.Bu andan 8.haftanın sonuna kadar olan dönem embriyonik dönem olarak adlandırılır. Sekizinci haftadan doğuma kadar olan süreye de fetal dönem denir.

    Gebelik (hamilelik) yaşı nasıl hesaplanır?

    Gebelik yaşı hesaplanırken gebe kalındığı düşünülen ilişkinin gerçekleştiği gün kriter olarak alınmaz. Tüm dünyada ve terminolojide bir standart sağlayabilmek amacıyla son adet kanamasının ilk günü (SAT, son adet tarihi) gebeliğin başlangıcı olarak alınır.

    Gebelik yaşı hesaplanırken ay kullanılmaz. İnsanlarda gebelik 280 gün sürer. Bu 40 haftaya denk gelmektedir. Sonuç olarak gebelik hafta olarak tanımlanır ve başlangıcı olarak da son adet kanamasının ilk günü esas alınır. Gebeliği hafta olarak takip etmeniz doktorunuzla iletişiminizi kolaylaştıracaktır. Ay hesabı kullanılmamaktadır.

    Bebeğin doğum tarihi nasıl hesaplanır?

    Bebeğin beklenen doğum tarihini (BDT) hesaplamak için oldukça basit bir yöntem vardır: Son adet tarihine 7 gün ekle, 3 ay çıkart. Negele yöntemi adı verilen bu sistemde SAT'ne 7 gün eklenir ve 3 ay geriye gidilir.

    Bir örnekle açıklayacak olursak son adet kanamasının ilk günü 7 Temmuz olan bir anne adayını ele alalım. 7 Temmuza 7 gün eklenir, 14 Temmuz elde edilir. Ardından 14 Temmuzdan 3 ay çıkarılır, 14 Nisan elde edilir. Son adet tarihi 7 Temmuz ise beklenen doğum tarihi 14 Nisan olarak bulunur.

    Ancak bebeklerin sadece % 5′i beklenen doğum tarihinde doğar. 37 hafta ile 42 hafta arası doğan bebekler normal kabul edilirken 37 haftadan önce doğanlar preterm, 42 haftadan sonra doğanlar postterm olarak adlandırılır.

    Prematürite ise bebeğin yaşını değil gelişimini anlatan bir ifadedir. Örneğin 36 haftalık doğan bir bebek preterm olmasına yani erken doğmasına rağmen, eğer akciğer gelişimini tamamlamış ise prematür değildir.

#28.08.2009 23:55 0 0 0
#21.11.2009 19:26 0 0 0