Futoshiki

Son güncelleme: 29.08.2009 10:45
  • Yeni Aktüel'e Japon Ellerinden Yeni Bir Mantık Bulmacası Daha Geldi: Futoshiki

    Futoshiki sudoku'yu döver mi?



    Salgın hastalık gibi yayılan ve bağımlılık yaratan sudoku'ya kardeş geliyor. Eğer sudoku'dan başka oyun tanımam, diyorsanız, o zaman henüz futoshiki ile tanışmadınız. Futoshiki Japon işi yeni bir mantık bulmacası. Özellikle en zor sudoku'ları çözmek bile artık çocuk oyuncağıysa, sizin de futoshiki ile tanışma zamanınız geldi demektir. İşte size Yeni Aktüel'den her hafta cep sudokusu ve tam sayfa kakuro'nun yanında ünü Avrupa'yı çoktan sarmış bir güzellik daha!

    Görünüm itibariyle futoshiki sudoku'nun küçük kardeşi gibi... Ama 3x3'lük toplam 9 blok ve 81 kareden oluşan sudoku'nun karmaşası futoshiki'de yok. Futoshiki sadece 5x5'lik tek bir bloktan oluşan 25 karelik bir tabloya sahip. Yalnız baştan uyaralım, çözerken sudoku'dan biraz daha fazla dikkat gerektiriyor.
    Yaklaşık beş sene önce Japonya'da ortaya çıkan futoshiki, "eşit değil" anlamına geliyor. Oyunun özü de burada zaten; "büyüktür" (>;) ve "küçüktür" (<;) işaretlerine dayanıyor. Aslında futoshiki oynayabilmek için de sudoku'da olduğu gibi herhangi bir ekstra matematik bilgisi gerekmiyor. Tek bilmeniz gereken "büyüktür", "küçüktür" işaretleri ve tabii ki birden beşe kadar sayabiliyor olmak
    Futoshiki'nin amacı birden beşe kadar sayıları her bir satırda ve sütunda tekrarlanmayacak şekilde yerleştirmek. İşte bu noktada bize "büyüktür" ve "küçüktür" işaretleri yol gösteriyor. Kutucuklar arasına yerleştirilen bu işaretler sayesinde bulmacayı çözüyoruz.


    Futoshiki Tüyoları

    - Futoshiki'nin en büyük ipucu öncelikle büyüktür işaretlerinin olduğu yerlerden başlamak. Hele hele yanında büyüktür işareti olan bir 4 gördüğünüzde sakın kaçırmayın!
    - Büyüktür ve küçüktür işaretlerini karıştırıyor musunuz? Olabilir, insanlık hali< işaretinin önüne bir çizgi attığınızda "küçüktür"ün "k"si olur.
    - Asla ama asla unutmamanız gereken şudur: Aynı satır ya da sütunda 1'den 5'e kadar olan rakamları sadece bir kere kullanabilirsiniz.
#29.08.2009 10:45 0 0 0
  • Futoshiki Konusuna Benzer Konular
  • Böyle bir şey olamaz.! Hiç alakalı konu bulamadık.
  • Plastik Gıda Ambalajı 29.08.2009 10:45