Grafik işlemci CPU'ya karşı

Son güncelleme: 29.08.2009 22:14
  • Grafik işlemcilerin akıl almaz yükselişi.

    Nvidia'nın patronu konuştu; herkesi şaşırttı: Sizce grafik işlemciler 6 yılda kaç kat güçlenecek?

    Nvidia CEO'su Jen-Hsun Huang GPU bilgisayar işlemlerinin önümüzdeki 6 yılda hızlı bir performans artışı kazanacağını öngördüğünü belirtti. Düz işlemciler üç kat güçlenirken GPU'ların 570 kat güçlenmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
    Stanford Üniversitesi'ndeki "Hot Chips" sempozyumunda konuşan Huang bu gelişmenin anında evrensel çevri cihazlarından gelişmiş "Augmented reality"e kadar pek çok teknolojinin önünü açacağını belirtti. Augmented reality günlük hayattaki objelere teknolojik bir cihazla bakarak meta data ve ilgili bağlantılar görerek sokakta yürüyebileceğimiz bir gerçeklik anlamına geliyor.
    GPU'ların yakın gelecekteki diğer kullanım alanları ise enerji keşfi interaktif ışın takibi ve bilgisayarla oluşturulmuş grafik yani CGI simülasyonları olacak.
    Berkley Üniversitesi'nden Profesör David Patterson Jen-Hsun'a oldukça ilginç bir soru sordu. CPU ve GPU ayrımının zamanında verilmiş doğru bir karar olup olmadığını sordu. Huang ise bu iki işlemcinin ayrı gelişme süreçlerinin daha fazla esneklik sağladığını farklı mimarilere ihtiyaç duyulduğunu ve böylece iki türün de daha özgürce geliştiğini belirtti. Bu gelişme sürecinde iki çipin de farklı pazar ihtiyaçlarını karşıladığını ekledi.
#29.08.2009 22:14 0 0 0