Galaksiden kaçan nötron yıldızı

Son güncelleme: 19.09.2005 18:16
  • B1508+55 radyo pulsarını inceleyen bir takım radyo astronom şaşırtıcı bir sonuç elde etti; Nötron yıldızı saniyede 1100 km hızla galaksiden uzaklaşıyordu. Samanyolu Galaksisinin çekimsel kuvvetinin yıldızı büyük hızından dolayı galaksi sınırlarında içinde tutamayacağı hesaplandı. Bu ise nötron yıldızını galaksiden atılması demek. Ayrıca hızlı ve çok yoğun yeni bir nötron yıldızı türünün de işareti.

    ABD Ulusal Bilim Vakfına ait VLBA'i kullanan radyo astronomlar paralaks yöntemi ile nötron yıldızının Dünya'dan 7700 ışık yılı olduğunu buldu.


    noimage
    Galaksiden uzaklaşan nötron yıldızının yörüngesi


    Nötron yıldızları, kütlece karadelik olamayacak kadar küçük, fakat beyaz cüce de olamayacak kadar büyük yıldızların, ölümünden sonra kalan "atık". Nötron yıldızlarının adı ise, yıldızın çökerken uğradığı yüksek basınç nedeniyle elektron ve protonların birleşip nötrona dönmeleri. Bu yıldızlar tamamen nötrondan oluşmuştur ve Güneş'in 3-10 katı bir kütle sadece 10-20 km'lik bir alan içinde sıkışmıştır. Bu ise "bir çay kaşığı nötron yıldızının" milyarlarca ton kütleye karşılık gelmesi demektir
#19.09.2005 18:16 0 0 0