Meyan Şerbeti - Meyan Şerbeti Yapılışı - Meyan Şerbeti Tarifi

Meyan Şerbeti Tarifleri: Meyan şerbeti, meyan adı verilen bitkinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir. Ezilen meyan kökleri tahta sallara konularak üzerine yeterli miktarda su ilave edilir. Bir iki gün suda bekletilen meyan kökleri, bu süre içerisinde kendine özgü olan tadı ve rengini suya verir. Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir.
Elde edilen şerbet çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir.

Meyan şerbeti bir avuç kadar meyan kökünün bir leğen kadar suya bırakılıp bir gün civarında bekletilmesiyle elde edilir. bu oldukça yoğundur ve içerken mutlaka sulandırılmalıdır. soğuk, hatta buzlu içilmesi tercih edilir.

Şerbetin yukarıdaki tariflerle hazırlanması zor değil ama oldukça zaman alıcı. Daha pratik diğer yöntemlerse;

- Bir tutam meyan kökünü alıp 2 lt kadar suyun içinde kaynatılarak hazırlanması. Veya
- Bir tatlı kaşığı kadar kıyılmış meyan kökünün üzerine bir bardak soğuk su koyun, bir saat bekletin. Sonra tülbendin içine koyup suyu süzün. İyice sıkın, elde edilen suyun içine 5-10 damla limon ve üzerine de 1-2 tane taze nane yaprağı, 3-4 parça buz koyun. Soğumasını beklemek dışında bir zorluğu da yok bu

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2719
favori
like
share
nuri deniz Tarih: 02.05.2010 21:19
Elinize sağlık...
AYIŞIĞI Tarih: 17.03.2010 00:06
Pratik Meyan Şerbeti



Malzemeler:
2 Tutam dövülmüş meyan kökü
Soğuk su

Hazırlanışı:
Bütün alırsanız iyice döveceğiniz bir iki tutam meyan kökünü üzerini geçecek kadar suda yıkayın, süzün.Daha sonra geniş bir kaba koyup bol soğuk su ekleyin. 2-3 saat sonra kokusunu ve esmer rengini suya vermiş olacak. Tülbentten süzüp dilediğiniz kadar su katarak kullanabilirsiniz. Tadı kendiliğinden tatlıdır.