Oruçta susuzluğa çare!

Son güncelleme: 01.09.2009 21:49
  • Yoga Akademi'nin kurucusu Azerbaycanlı Prof. Dr. Akif Manaf, orijinal yoga tekniklerini uygulayan kişinin bedenen güçlendiğini belirterek, ''Orijinal yoga sistemi, sindirim sisteminde kurulan genel bir dengeyle, açlığı gideriyor'' dedi.

    Ramazan ayında oruç tutan bazı kişilerin ''sinirsel ve psikolojik bir gerilim altına girdiklerini'' ifade eden Manaf, yoga yapmanın oruçluya faydalarını şöyle sıralıyor;

    *Orijinal yoga sistemi ile sindirim sisteminde genel bir denge kuruluyor, açlık gideriliyor.

    *Sinirsel gerilim atılıyor, öfke ve kızgınlık hissedilmiyor.

    *Kişi oruç sırasında kendini daha huzurlu ve rahat hissediyor. İbadetin getirdiği içsel mutluluğun yaşanması kolaylaşıyor.

    *Orucun açılması sırasında, açlık hissedilmediği için ani aşırı yemek yeme söz konusu olmuyor.

    *Sindirim sistemi rahatsızlanmadan, zorlanmadan oruç tutulmasına imkan tanınıyor.

    *Orucun bedendeki bir diğer etkisi de tansiyonda gözlemleniyor. Oluşabilecek tansiyon dengesizlikleri, baş ağrıları ve baş dönmesi orijinal yoga sistemi sayesinde gideriliyor.

    Ağustos sıcağında oruç tutmak hiç de kolay değil. Açlık ve susuzluğu gidermenin çok sıradışı bir yolu var. Prof. açıkladı;

    AÇLIK VE SUSUZLUĞU GİDERME TEKNİĞİ

    Orijinal adı ''Uddiyana Banda'' olan teknikle açlık hissinin giderilebileceğini dile getiren Manaf, yapılması gerekeni şöyle anlatıyor;

    BİRİNCİ HAREKET: ''Ayakta bacaklar 50 santimetre kadar aralık, dizler bükülü ve eller dizlerin üzerinde olacak şekilde durunuz. Derin nefes alarak karnınızı içe çekerek nefes verin. Çenenizi göğüse yaklaştırarak ve nefesi zorlamadan 3-5 saniye tutun ve nefesi almadan önce karın kaslarınızı gevşeterek nefesinizi tekrar alın. Bu hareketi 6-8 kez tekrarlayın.

    İKİNCİ HAREKET: Sırt üstü uzanarak, ilk önce sağ bacağı bükerek uyluğu göğse yaklaştırın. Elleri diz altında kenetleyin, sağ dizinizi burnunuza değecek şekilde çekin. 15- 30 saniye kalın. Aynı duruşu sol taraftan uygulayın. 3-5 tur uygulayabilirsiniz.

    NEFESE DİKKAT!: Nefes verirken bacakları bükerek, uylukları göğse yakınlaştırın. Elleri kenetleyin, dizlerin altından tutun ve burnunuzu dizlerin arasına yerleştirin. 10-15 saniye kalın. 3 tur uygulayabilirsiniz.

    SUSUZLUĞU GİDERME YOLU:

    Susuzluğu gidermek için ise dudaklar 'O' biçiminde, dil kıvrılarak dışarı çıkarılır. Dilin oluşturduğu kanaldan hava içe çekilir. Susuzluk ve açlık hissi hafifletilir. Ağız kokusu giderilir. Beden ısısı düşer ve sıcaklara dayanmak kolaylaşır.

    İKİNCİ BİR YOL: Diğer bir uygulamayla da dudaklarınızı aralayarak dişlerinizi gösterin. Dilinizi dişlerin arasından çıkarın ve havayı 'sss' sesiyle çekin. Ağzınızı kapatıp burundan verin. Aşırı safra salgılanması halinde çok faydalıdır. Sindirim sistemini geliştirir, susuzluk giderilir.

    NEFES ALMA YÖNTEMİ: Sol burun deliğinden nefes alınır, sağ burun deliğinden verilir, sağ burun deliğinden alınır ve sol burun deliğinden nefesin verilmesi şeklinde uygulanır. Tekniğin genel arındırıcı ve dengeleyici etkisi vardır. Sinirler gevşer ve gerginlik atılır.'' star
#01.09.2009 09:49 0 0 0
  • Susuzluğu gidermek için ise dudaklar 'O' biçiminde, dil kıvrılarak dışarı çıkarılır. Dilin oluşturduğu kanaldan hava içe çekilir. Susuzluk ve açlık hissi hafifletilir...

    Denedim ağzım kuruyor hepten.


    Sol burun deliğinden nefes alınır, sağ burun deliğinden verilir, sağ burun deliğinden alınır ve sol burun deliğinden nefesin verilmesi şeklinde uygulanır...

    Bu nasıl olacak anlamadım.
#01.09.2009 10:01 0 0 0
  • bende haberin yalancısıyım bilemem. ama susuzluğun en güzel çaresi çok sayıda selavat getirmek. ben denedim faydası var.
#01.09.2009 10:12 0 0 0
  • Susuzluğu gidermenin en etkili yolu sahurda bolca çay tüketmenizdir....
    Çay harareti kestiği için susama hissiniz hayli azalır...
#01.09.2009 13:46 0 0 0
  • Haktan arkadaşımın önerisine katılıyorum...Bol içilen çay demli olmamak şartıyle susuzluğu giderip ertesi gündeki harareti engelliyor...
#01.09.2009 13:58 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Aynen, susuzluga karsi yapilacak 2 sey var, sahurda bol çay içmek ve gün boyu bol bol dua edip sabretmek
#01.09.2009 13:59 0 0 0
  • ben sabretmekten yanayım
#01.09.2009 14:14 0 0 0
  • susuzluğa bir çarede baldır.öyle biliyorum.az da olsa bal susuzluğu azaltır.
    birde dostlar açlığa ,tok kalmaya nohut ve haaşlanmış soğuk patates sade olarak alınırsa baya faydası oluyo.hergün iki üç kaşık kadar haşlanmış sade nohut
    ya da küçük bir patates.


    ve biraz da sabır gerekli tabiii
#01.09.2009 17:49 0 0 0
  • İnançla tutulan oruç herşeyi unutturur.
#01.09.2009 21:33 0 0 0
  • Okurken teknikleri de beraberinde yaptim sadece komik baska bir sey degil.
    Müslüman ülkelerin birinde ( neresi oldugunu hatirlayamadim ) joga yasaklanirken biz müslümanlar oruc esnasinda mi bu sacmaligi uygulayalim ?


    Susuzlugu veya acligi azaltmak veya gidermek icin her kes kendine göre bir seyler yapiyordur.

    En önemlisi inanarak niyet etmek. Rabbim kolayligini mutlaka veriyor. Asiri derecede agir iş şartlari olmadikca, normal şartlarda oruc tutulacaksa bu korku niye?

    Hic acikmayacaksak hic susamayacaksak orucun ehemmiyetini nasil anlariz?

    Joga gibi fasa fiso ilsleri birakip, Allaha dua ederek, O'un gücüne kutretine inanarak ibadetimizi yerine getirmeye gayret edelim, Insaallah.
#01.09.2009 21:49 0 0 0
  • arkadaşlar deneyin siz karar verin gün boyu salavat getirin susuzluğa çok çok iyi geldiğini görün
#01.09.2009 21:49 0 0 0