İSO-Odakule Sanat Galerisi

Son güncelleme: 01.09.2009 12:54
  • İSO-Odakule Sanat Galerisi, 8 EYLÜL - 26 EYLÜL 2009 tarihleri arasında NAZIM MEHMET'in "Düş içinde Düş" adlı Kişisel Resim Sergisi'ni konuk ediyor.

    Ressam Nazım Mehmet, 1964 Bakü Azerbaycan doğumlu.

    Bakü Devlet Azimzade Güzel Sanatlar Okulu Resim bölümünden sonra eğitimine Bakü Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde devam etti, 1992'de Grafik ve Resim Bölümünden Lisans daha sonra aynı okulun Kitap tasarımı-İllüstrasyon bölümünden de Yüksek Lisansını aldı.

    1997 yılından bugüne Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkan Yardımcısıdır ve aynı Fakültede Öğretim Görevlisi olarak ders vermektedir.

    Türkiye, Azerbaycan, ABD, Fransa, Almanya, Rusya'da 24 kişisel sergi açtı, 50 karma sergiye katıldı. Eserleri Türkiye, Azerbaycan, Almanya, Rusya, Ukrayna, Danimarka, İsrail, İsviçre, İtalya, Letonya, Litvanya'da özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

    2009'da katıldığı yurtdışı sergiler ve Sanat Fuarları : Uluslararası Moskova Sanat Festivali (Haziran); "Realm of Invention", Broadway Gallery, New York; "Art in Mind" The Brick Line Gallery, Londra; Floransa Bienali (Aralık)

    Nazım Mehmet sanatçı bir aileden gelmektedir. Akademik resim eğitimi almış olan Sanatçı, Rönesans sanatına olan hayranlığını her zaman dile getirmektedir.

    Gerçek üstücü sanatın ilkelerini oluşturan sanatçılardan Paul Eluard, Edgar Allan Poe, Rimbaud şiirleri onu büyüler ve resimlerine kaynak olur. De Chirico, Dali ve Matta'dan etkilenmiş olan Nazım Mehmet gerçeküstücülerin yaratıcı bilinçaltı irdeleme ve özgür kılma ilkesini benimser.

    Çalışmalarında bilinçdışı rüya imgelerini alarak herhangi bir yargıya dayanmaksızın tual üzerinde yayılmalarına izin verir ve bir rüyadaymışçasına her şeyin eş zamanlı olarak var olmasını sağlar.

    Birbiriyle ilintili olmayan objelerin bir aura içinde sunulduğu fantastik bir stili vardır. Resimlerinde bir istakoz, bir anahtar, bir nar, bir kılıç ya da bir güvercin veya bir güneş saati gibi günlük yaşama ait nesneler sanki günlük yaşamın dışında bir gerçeği yansıtacak biçimde, fantastik bir dünyanın yaratıklarıymışçasına izleyene sunulur.

    Düş türünden, us ve mantık dışı, gerçeküstü ortamlar sunmayı amaçlayan bu resimlerdeki insan figürleri ilk anda bu dünyaya ait izlenimi verseler de, daha dikkatli bakıldığında başka bir dünyaya ait oldukları hissine kapılırız.

    İSO- ODAKULE SANAT GALERİSİ
    İstiklal Cad.142/1 Odakule BEYOĞLU



#01.09.2009 12:54 0 0 0