omega 3 yağ asitlerinin sağlık için önemi - omega 3ün yararları




Omega-3 yağ asitleri özellikle DHA ve EPA doğal birer ilaç gibidir. Çocuklar daha anne karnında iken Omega-3 yağlarına ihtiyaç duymaya başlıyor.

Bu ihtiyaç yaşlılıkta da devam ediyor. Omega-3 yağ asitlerinin koroner kalp riskini azalttığı biliniyor. Bu yağlar iyi kolesterol HDL’yi artırıyor. Kalp ritim bozukluklarını önleyebiliyor. Pıhtılaşma hücreleri trombositlerin yapışkanlığını azaltarak pıhtılaşmaya bağlı damar tıkanması riskini de düşürüyor. Omega-3 yağlarının kanı incelterek felç riskini düşürdükleri, beynin kanlanmasını güçlendirdikleri, bellek sorunlarını azalttıkları da biliniyor.

BELLEĞE ÇOK FAYDALI

Bellek için yararlı etkileri özellikle bebekler ve büyüme çağındaki çocuklarda daha da önemli. Bu yaştaki çocuklarda öğrenmeyi, problem çözme yeteneğini özellikle DHA’nın iyileştirdiği biliniyor. Bu yağlar bebek ve çocuklarda gözlerin görmede temel işlevler gören retina tabakasının gelişmesini destekliyor. Yaşlılarda sarı noktanın zayıflamasına bağlı görme kayıplarını azaltıyor.

Omega-3 yağlarından zengin beslenenlerde Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı daha düşük oluyor. Omega-3 yağlarının kan basıncı kontrolünü kolaylaştırdığı biliniyor. Çünkü Omega-3 yağları atardamar duvarlarının esnekliğini artırıyor. DHA ve EPA’nın kanserden koruduğu da biliniyor. Özellikle meme, prostat ve kolon kanserinden korunmada bu yağlar faydalı oluyor. Yiyeceklerle bol miktarda DHA kazananlarda bağışıklık kökenli sağlık sorunlarına ve romatizmal problemlere de seyrek rastlanıyor. Omega-3 yağlarının depresyona yakalanma olasılığını azalttığı, depresyonun tedavisini kolaylaştırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

ÇOCUKLARDA ÖĞRENMEYİ DESTEKLİYOR

Çocuklarda dikkat yetersizliği hiperaktivitesi ile mücadelede özellikle DHA son derece etkili bulunuyor. Kısacası Omega-3 yağları gerçek birer sağlık mucizesi. Bu yağların her üçünü de vücudunuza doğal yolla mümkün olduğu kadar fazla miktarda kazandırmaya çalışın. Günde ortalama 10 gramdan fazla Omega-3 yağ asidi yiyen Grönland Eskimoları’nın beyin kanaması ve kalp krizi ile neredeyse hiç tanışmadıklarını unutmayın. Omega-3 yağlarından faydalanmanız için sizin bu kadar fazla miktarlara da ihtiyacınız yok. Günde 2-3 gram Omega-3 kazanmanız yeterli olacaktır. Şimdilik günde en az 150-160 mg EPA ve DHA tüketmeyi hedeflemek gerekiyor. Unutmayın, Omega-3 yağlarını yeterince alamazsanız ürettiğiniz hücrelerinizin zarları yeteri kadar sağlam olmaz. Güçsüz, zayıf, kalp krizine, kalp ritim bozukluğuna, felce, kansere, insülin direncine eğilimli hücreler üretirsiniz. Omega-3 yağlarından faydalanmayı bir alışkanlık haline getirin.

Omega-3’lerin 15 yararı

Beyni geliştiriyor.

Görmeyi güçlendiriyor.

Felç riskini düşürüyor.

Kalp krizini engelliyor.

Ritim bozukluklarını azaltıyor.

Belleği destekliyor.

Kilo verdiriyor.

Hangi besinlerde Omega-3 var

Omega-3 yağlarını vücut üretemiyor. Dışarıdan besinlerle alınmaları gerekiyor. Omega-3 yağlarının kaynaklarını biliyorsunuz ama biz bir kez daha hatırlatalım: Bu yağlar en çok balıkta bulunuyor. Özellikle soğuk sularda yetişen yağlı balıklarda. Su ne kadar soğuksa balığın Omega-3 üretimi o kadar fazla oluyor. Bunun nedeni Omega-3 yağlarının balık vücudunu soğuktan koruyan bir antifriz görevi yapmaları.

Kuzey denizinde yetişen somonlarda veya Karadeniz dağlarının çaylarında büyüyen alabalıklarda Omega-3’ün daha fazla olmasının sebebi bu olmalı. Muhtemelen Karadeniz balıklarında Akdeniz’dekilerden daha fazla Omega-3 bulunuyor. Ama siz her balıkta size yetecek kadar Omega-3 bulunduğunu düşünebilirsiniz. Bu yağlar cevizde, keten tohumunda ve yeşil yapaklı sebzelerde de bulunabiliyor. Keten tohumu yağı kullanarak, (taze kullanmaya, koyu renkli şişede ve buzdolabında saklamaya dikkat edin) ekmek ve kurabiyelerinize keten tohumu ekleyerek daha fazla tam buğday, fındık tüketerek ve salatalarınıza daha çok semizotu ekleyerek vücudunuza daha çok Omega-3 yağı kazandırabilirsiniz.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 1952
favori
like
share
Şayeste Tarih: 01.09.2009 21:29
OMEGA 3'ÜN SAĞLIĞIMIZ İÇİN NASIL FAYDALARI VARDIR...


Anne ve Çocuk Sağlığındaki Önemi

Omega-3 yağ asitleri, anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimine yardımcı olur.

* Bebeğin beyin ve retina gelişimini destekler,
* Erken doğum riskini azaltır,
* Hamilelik süresinin ve bebeğin doğum ağırlığının artırılmasını sağlar,
* Doğum sonrası depresyondan korunmayı sağlar,
* Çocuğun matematik zekasının geliştirir, okuma, telaffuz ve yazma beceresini artırılmasını sağlar.

Zihin Sağlığındaki Önemi

* Depresyon tedavisini destekler,
* Bunama ve Alzheimer hastalığı riskinin azaltmasına yardımcı olur,
* Ruh hali, konsantrasyon, bellek, dikkat ve davranış bozukluklarına karşı yardımcı olur,
* Saldırganlık azaltmaya ve sakinleştirmeye yardımcı olur,
* Mizaç, tepkisellik ve kişilik üzerinde olumlu etkiler yapar.

Göz Sağlığı İçin Önemi

Omega 3 alımı gözlerde yaşa başlı olarak oluşan sarı nokta hasarlarını azaltmaktır.
Omega 3 yağ asitlerinin eksikliğinde, retinada görme fonksiyonu azalır.

İskelet Sistemimiz İçin Faydaları Neler

Kemiklerde kalsiyum toplanmasını yardımcı olarak onların güçlenmesini sağlar.
Eklem iltihabı ve kıkırklara zarar veren enzim aktivitelerinin azalmasına yardımcı olur.
Eklemlerde hassasiyet ve sabah sertliğinin azalmasını sağlar.

Kalp ve Dolaşım Sistemi İçin Faydaları Neler

* Kalp damar hastalığı riski olanların veya bu hastalığı taşıyanların kalp sağlığını korumaya yardımcı olur,
* Damar sertliği oluşumunun yavaşlatır,
* Trigliseritlerin kandaki oranının düşürülmesine yardımcı olur,
* Kalp hastalıklarında kötü kolesterolün azaltılıp iyi kolesterolün artırılmasını sağlar,
* Kalp krizi sonrası felç, ikinci bir kalp krizi ve ölüm riskinin azaltır,


PEKİ OMEGA-3 HANGİ BESİNLERDE BULUNUR:

Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda (somon balığı),
Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi gibi balık türlerinde

VE

Keten tohumu yağı , Ada çayı yağı , Kivi , Perilla, Semizotu
Ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, çörek otu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.