Okyanusta ‘yeşil bombacılar’ yüzüyor!

Son güncelleme: 03.09.2009 09:32
  • California Üniversitesi'nden okyanus bilimcilerinin yaptığı araştırmaya göre okyanusun binlerce derinliğinde bir solucan keşfedildi. Araştırmacılar buna 'yeşil bombacı' ismini verdi.

    Okyanusun binlerce metre derinliğinde yaşayan ve rahatsız edildiğinde vücudundaki ışıldayan yeşil parçaları bırakan, bilimcilerin "yeşil bombacı" adını verdikleri yeni bir tür keşfedildi.

    Yedi ayrı çeşidi bulunan solucanların boyu 10 santimi buluyor ve 1800-3600 metre derinlik arasında yaşıyor. Bu tür, Büyük Okyanusun kuzeydoğu ve batı kısımlarında, uzaktan kumandalı insansız araştırma denizaltıları sayesinde keşfedildi.

    Araştırmanın başkanı California Üniversitesi'nden okyanus bilimci Karen Osborn, "Daha önce hiç rastlanmamış olmasına karşın, ender rastlanan bir canlı da değil. Yüzlercesini bir arada gördük" dedi.

    Bu canlıların "oldukça değişik" bir biyolojik ışıldama özelliğine sahip olduğunu belirten Osborn, yuvarlak, uzun ve oval uzantılara sahip olduklarını, rahatsız edildiklerinde bu uzantıları bıraktıklarını ifade etti.

    Bir keresinde 1 veya 2 uzantıyı bırakan bu canlılar, rahatsız edildikçe yeni uzantılarını bırakıyor, daha sonra da bu vücut parçalarını yeniden yapıyor. Yeni canlı, "Swima bombiviridis" adıyla sınıflandırıldı.
#03.09.2009 09:32 0 0 0