Gıdaların saklanması Alm. Aufbewahrung der Nahrungsmittel, Fr. Conservation (f) des matieres alimentaires, İng. Preservation of food. Meyve, sebze ve hububatın bozulmadan uzun zaman muhafaza edilmesi. Elverişli iklim özelliklerine sahip yurdumuzda, bütün meyve ve sebze çeşitleri ile hububatın her cinsi, bol miktarda yetiştirilmektedir. Bunlar taze ve zamanında tüketildiği gibi, aynı zamanda, diğer mevsimlerde geniş bir kitle tarafından da saklanabilmektedir. Sebze ve meyvelerin pek yaygın şekilde ambalajlanıp saklanmasında kullanılan başlıca ambalaj malzemeleri: Plastikten yapılmış çeşitli kutular ile teneke ve cam kaplardır. Teneke kutular büyük işletmeler tarafından saklanılan gıda maddeleri için kullanılmakta, pahalı olduğu için evlerde tercih edilmemektedir. Plastikler ise, uygun olmayan hammaddeden yapılmaları, gaz, buhar, tat ve kokuyu geçiren özellikleri, bunları gıda saklamada kullanmayı mahzurlu hale getirmektedir. Cam kaplar ise gıda saklanmasında, Özellikle evlerde ön sırayı almaktadır. Camlar yiyecekleri bozmadıkları, satıhlarının düzlüğünden mikrop yutmadıkları, içinde ne olduğunun görünmesi ve defalarca kullanımı mümkün olduğundan tercih edilirler.

Meyve ve sebzeler, Özellikle evlerde şu usullerle saklanırlar:

Kurutarak saklama: Meyve ve sebzelerin içinde su oranı % 3 ile % 8'e düşürüldüğünde mikropların faaliyeti için lüzumlu ortam kaldırılmış olur. Memleketimizde en yaygın saklama usulü olmasına rağmen, meyve ve sebze tazeliğini bu usulde muhafaza edemez.

Soğukta tutarak saklama: Belli bir müddet sıfır ile üç derece arasında muhafaza edilirse de, sonuçta sebze ve meyveler yumuşamaya, tadı değişmeye ve mikropların üreyeceği bir ortam meydana gelmeye başlar. Bu bakımdan belli şeyler dışında tercih edilmez.

Tuzlayarak saklama: Tuz, nem çekici ve antiseptik (mikrop öldürücü) bir özelliğe sahiptir. Bu sebeple gıdaların uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar. Peynir, zeytin, sebze salamura, turşular, et, balık gibi gıdalar bu usulle uzun zaman muhafaza edilebilirler.

Dondurarak saklama: Sebze ve meyveler, -10°C altında dondurularak uzun zaman muhafaza etmek mümkün olur. Zaman uzadıkça kalite düşer. Bu usulle kavun, muz, karpuz, kereviz gibi bazı meyve ve sebzeler muhafaza edilemez.

Şekerlendirilerek saklama: Reçel ve marmelat yaparak saklama usulü pek yaygın olanıdır. Şeker oranı % 65 üzerine çıkınca mikropların faaliyeti durur. Bundan faydalanarak yapılan reçeller, uygun usulle yapılmaz ve iyi kaplara konmazlarsa bozulurlar.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2617
favori
like
share