Diline De Oruç Tuttur

Son güncelleme: 07.09.2009 20:21
  • Orucun sadece yemek içmemekle tutulmayacağını ifade eden Prof. Dr. Saim Yeprem, orucu tutanın eline, diline ve öfkesine de engel olması gerektiğini belirtti Din İşleri Yüksek KuruluÜyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, gerçek orucun sadece yemek yememekle değil dilini, elini, belini tutmakla mümkün olacağını söyledi. Yeprem, aksi halde sabahtan akşama kadar aç kalmanın kişiye bir fayda sağlamayacağını söyledi. Orucun, beden sıhhati yanında ruh sağlığının geliştirilmesi açısından da çok önemli olduğunu dile getiren Yeprem, orucun amacının toplum içinde fertlerin birbirleriyle dayanışma, sevgi ve karşılıklı saygı gibi manevi duyguların doruk noktasına ulaştırılması olduğunu kaydetti. Ramazan ayının toplum içinde yardımlaşma, sevgi ve dayanışma ruhunu geliştirdiğini belirten Yeprem, manevi bir atmosferin oluşturulmasında, bu manevi atmosferin ferdi ve toplumu yüceltmesinde orucun önemli biryeri olduğunu vurguladı.


    Bazı vatandaşların oruç tuttukları zaman sinirli olabildiklerini ifade eden Yeprem, "Bazı alışkanlıklarını frenlemek zorunda kalan kişinin öfkeli, sinirli olması belki biyolojik, belki tıbbi bir olaydır. Amabunun da insan iradesiyle giderilmesi lazım. Yani bir sigaratiryakisinin ben oruçluyum diye herkesi haşlaması, ortalığı kasıpkavurması oruçlu için mazur görülmez" dedi.
    Orucun bir anlamda bu halleri gidermek için de yapılan bir ibadet olduğunu kaydeden Yeprem, sinirli olan kişinin bu durumunu gidermeyeçalışmasının da orucun bir parçası olduğunu söyledi. Yeprem, "Oruçlunun böyle davranışını normal kabul etmek mümkün değil. Oruç pek çok anlamda nefse de hakim olmaktır. Zaten, Arapça'da 'İmsak' kelimesi "kendini tutmaya başlamak" anlamına gelmektedir." diye konuştu.
#04.09.2009 21:27 0 0 0
  • burda beni anlatıyor bende çok sinirliyim ço çabuk harlıyorum neden sigara yüzünden amma allahın izniyle bunu yenicem
#04.09.2009 22:50 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • ben oruçluyum diye herkesi haşlaması, ortalığı kasıpkavurması oruçlu için mazur görülmez"
    Bazi insanlar gerçekten isin dozunu kaçiriyor nerdeyse karsisindakini bi dövmedigi kaliyor, nedenide oruç tutmak, sabir edemek. Oruç basli basina nefs ile alakali degil mi zaten, sabir ile alakali degilmi.

    Oruç tutup ayni zamandada karsisindakinin kalbini kiran ne derece sevap isler ALLAH'u Teala bilir.
#05.09.2009 01:11 0 0 0
  • Allah tiryakilere daha fazla sabır versin. Ama ramaanın güzelliğibu başka türlü bu kadar sigaradan uzak kalamazlar. Ama en güzeli bırakmak ben bıraktım çok rahatım Allah a şükür darısı tüm tiryakilere
#05.09.2009 14:30 0 0 0
  • Teşekkürler Sağolasın...Emeğine SAĞLIK....
#06.09.2009 15:27 0 0 0
  • Ben sinirlendigim anda Ey Otuc Tut Beni diyorum.Ve gercekten mucize bir sekılde nekadar sınırlı olursam olayım tartısmıyorum.Zaten Oruc tutmak aynı zamanda davranıslarla desteklenmeli ki aksi durumlar Ramazan-ı Şerif'in ruhuna yakısmaz.
#07.09.2009 20:21 0 0 0