Kablosuz elektrik iletimi mümkün mü?

Son güncelleme: 02.12.2009 23:23
  • Kablosuz elektrik iletimi mümkün mü?

    Bilim adamları 1890'larda Nikola Tesla'dan bu yana kablosuz olarak elektrik iletmeye çalışıyor. Günümüzde insanoğlu bu hedefe ne derece yaklaşmış olabilir?


    Teknoloji sitesi ShiftDelete.Net, 100 yılı aşkın bir süredir üzerinde çalışılan kablosuz elektrik iletiminde gelinen noktayı araştırdı. Her geçen gün daha fazla enerji ihtiyacı duyan cihaz kullanımı, kablosuz elektrik iletimine olan ihtiyacı ciddi şekilde arttırıyor.


    Birbirine giren kablolar, masaların ve dolapların arkasına tıkılmış ve toz içinde kalmış bir halde dururlar. Birini çekip çıkarmak istediğinizde bunu bir türlü yapamazsınız ve bu durum çok sinir bozucudur.



    Bunun farkında olan bilim adamları tüm cihazları kablosuz olarak geliştirmek üzerinde çalışıyorlar. Belki de yaygın olarak ilk kez cep telefonları ile başlayan bu akım, modemler, Bluetooth çevre birimleri ve benzeri birçok ürün ile giderek çoğalıyor. Ancak bizi kablolara mecbur bırakan çok önemli bir etken var, elektrik akımı.

    Nikola Tesla'nın izinde

    Elektrik olmadan demin saydığımız cihazların çalışmasının hiçbir yolu yok. Pille çalışsalar bile bu pilleri bir şekilde şarj etmek zorundayız. Elektriği kablosuz bir şekilde iletmenin henüz çok verimli bir yolu bulunabilmiş değil. Uzun mesafeler arasında kablosuz olarak elektrik enerjisini iletmenin bir yolu şu an için yok.



    İnsanlığın bugüne kadar gördüğü en büyük dahilerden biri olan Nikola Tesla'nın 1890'lı yıllarda üzerinde çalıştığı fakat tam olarak bitiremeden hayata gözlerini yumduğu bir proje olan kablosuz güç iletimi, şimdilerde bilim çevrelerinde yeniden popüler hale geldi. Nikola Tesla o yıllarda kablo kullanmadan güç iletimi yaparak bir ampulü yakmayı başarmıştı.
#05.09.2009 14:43 0 0 0
  • işte bu ya 12 yaşındayken bu konuylan cok uraşdım bir tulu çazemedim şu an 38 yaşındayim işim elektironik
#02.12.2009 23:23 0 0 0