İşlemcilerde ulaşılan nokta

Son güncelleme: 05.09.2009 16:48
  • Geleceğin cihazları nano teknoloji ile şekilleniyor. Bakın sonunda kaç nanometre'ye ulaşıldı.


    "İlk bilgisayar bu oda kadardı" lafında gerçeklik payı var. Fakat belki de bu şakanın baskısıyla bilim adamları her geçen gün cihazları küçültmek için çok büyük bir çaba harcıyorlar. Bu konudaki en büyük yardımcıları ise nano teknoloji. Uzmanlar nano teknoloji sayesinde cihazların giderek küçüldüklerini fakat eninde sonunda bu gelişmelerin bir noktaya gelip sona ereceğini iddia ediyorlar. Fakat görünüşe göre henüz o noktada değiliz.

    Bildiğiniz gibi Intel, 32 nanometrelik işlemcisini üretti. Fakat bir adım daha ileri gitmek konusunda IBM daha kararlı görünüyor. Fakat 32 nanometre barajını aşmak silikonun kendi kısıtlamalarından dolayı hiç de kolay değil. İşte bu yüzden işlemcileri her gün daha da küçültmeye çalışan bilim adamları büyük sorunlar yaşıyor. İşlemcinin küçülmesine sevinemedikleri, eyvah dedikleri günler geldi. Çünkü artık daha küçüğünü yapmak çok ama çok zor!

    32nm'deki bütün zorluklara karşın, insan sınırlara meydan okumayı sürdürüyor. IBM'den Dr. Ross 22 nanometre teknolojisi ile üretilecek olan iletkenlerin prototipi üzerinde çalışmaya başladıklarını açıkladı. Bir saç telinin yaklaşık 80 bin nanometre kalınlığında olduğunu da düşünecek olursak bu gelişmelerin aslında ne kadar büyük olduğunu anlıyoruz.
#05.09.2009 16:48 0 0 0