Yüzük Alırken Nasıl Ölçü Alınır

Son güncelleme: 08.09.2009 07:38
  • Sevdiğimize hislerimizi göstermenin en değerli yoludur mücevher almak. peki ya alırken neye göre alacağız, ölçüyü nasıl tutturacağız?
    Mücevher duyguların anlatımının en pahalısıdır. Bu anlatım ise kalıcılığın ve zarafetin de belirleyicisidir. Mısırlılar Vena Amaris yani Aşk Damarı'nın doğrudan kalpten parmağa ulaştığına inanırlardı. Pırlantalı halka, aşkın sonsuzluk çemberi içinde döndüğünü simgeler. Bu da aşk'ı ifade etmenin kalıcı ve tek yoludur. Evet! Asırlar boyu pırlanta kalıcı bir aşk simgesidir aslında. Sevgililer, evlenecekler, evli olanlar, sevdiklerine dostlarına sürpriz hediye olarak takı almak isterler...

    Alacağınız kişinin, boyun, bilek ve parmak ölçülerini bilmiyorsunuz... Peki nasıl ve ne şekilde bu ölçülere uygun hediyenizi alacaksınız? Hediye alacağınız kişinin kendisine ölçülerini sorarsanız alacağınız hediyenin sürprizi kalmayacağını biliyorsunuz. Sevginin ve duygunun en pahalı anlatım şekli olan takı ölçümünde büyük sıkıntılar yaşanıyor. İşte bu sıkıntıların yaşanmaması için ölçümün nasıl olduğuna dikkat etmek gerekiyor!

    Erkekler, kız arkadaşına, sevgilisine, sözlüsüne, nişanlısına, annesine ablasına veya kız kardeşine gerdanlık, kolye veya bilezik alacak. Fakat ne büyüklükte alması gerekiyor onu bilemiyor. Burada her hangi bir sorun yok. Kuyumcular bu konuda inanılmaz derecede ihtisas sahibidirler. Kolye, bilezik, gerdanlık veya takı seti almanız gerektiği durumlarda sadece kilosunu vermeniz gerekmektedir.

    Bunun için bileklerinin kalınlığını el büyüklüğünü aşağı yukarı tahmin edebiliyorlar. Ama daha da ileriye giderseniz el büyüklüğü yani karışı bir kişinin ayak büyüklüğü kadar olduğu için parmaklarının uzunluğunu buna göre tahmin edebilirler. Kısacası ayak büyüklüğü bir insanın karışı kadardır. Erkeklerde bu oran çok ufak derecelerde sapma olsa bile kadınlarda olma ihtimali çok düşüktür.

    Konu kadın ve erkekte birbirlerine yüzük almaya gelindiğinde bunda birazcık profesyonellik gerekiyor. İnsan parmakları kemik yapısına göre değişmektedir. Bazıları zayıftır ama kemikli olduğu için parmakları kalındır. Bazıları şişmandır ama kemikleri ince olduğu için parmakları ince de olabilir. Kemikli olup şişman da olabilir...

    Böyle bir durumda sevdiğinize nasıl yüzük alabilirsiniz? Yüzük alırken, taşlı veya sade yüzük aldığınızda ölçü değişir mi, yüzük ölüçümü nasıl hesaplanır? gibi bu ve buna benzer sorulara cevap aramanıza gerek yok. İşte cevabı:
    Eğer yüzük ölçünüzü bilmiyorsanız, aşağıdaki iki basit yöntemden birini kullanarak elde edeceğiniz değerlerle sizin için yüzük ölçünüz bulunabilir.

    Birinci ölçüm tercihi

    1- Satın alacağınız yüzüğü takmayı düşündüğünüz parmağa daha önceden takmış olduğunuz bir yüzük varsa onu elinize alın,
    2- Milimetre (mm ) ölçüsü olan bir cetvel bulun,
    3- Yüzüğü yatay olarak masaya koyup boydan boya yüzüğün çapını ölçün. Bu işlemi yaparken yüzüğün en geniş kısmını ölçtüğünüze emin olun.
    4- Cetvelden milimetreyi okuyun.
    5- Bu değeri lütfen not alın ve kuyumcunuza verin.

    Yukarıdaki ölçüm şekli klasik bir ölçüm şeklidir. Bazen sevgilinizin yüzüğünü veya parmak ölçüsünü alamayabilirsiniz. Peki böyle bir durumda ne yapacaksınız? Bu soruları düşünmeden önce ikinci ölçüm tercihini de dikkate almanız gerekmektedir.

    İkinci ölçüm tercihi

    1- Eğer takmayı düşündüğünüz parmağınıza göre yüzüğünüz yoksa, elinize bir parça tel veya şerit halinde bir parça kağıt alın,
    2- Kağıt şeridi parmağınıza sarın, iki ucun birleştiği yeri kalemle işaretleyin,
    3- Milimetre (mm ) ölçüsü olan bir cetvel bulun ve kağıdı işaretlediğiniz yere kadar olan kısmını ölçün.
    4- Bu değer parmağınızın çevresinin uzunluğunu verecektir.
    5- Bu değeri not alın ve kuyumcunuza verin.

    Sevdiklerinize sürpriz yapmanız gerekmektedir. Böyle durumlarda ip, tel veya cetvelle karşınızdaki kişinin parmağını ölçemeyebilirsiniz. Peki nasıl yapmalısınız ki karşınızdaki kişinin parmağının ölçüsünü alabilesiniz?

    Yüzük erkeğin ve kadının vazgeçilmez takıları arasında yer almaktadır. Bu nedenle bazen sürprizler yapılmaya çalışılıyor ve yüzükler alınıyor. Ya çok küçük veya çok büyük olabiliyor. Bu yanılgılar sürekli olarak yaşanıyor. Ve sürprizin değeri o anda zedelenmiş oluyor. Bu ve buna benzer şeyleri yaşamamak için aşağıda belirtilen üçüncü tercihi dikkate almanızda fayda var.

    Üçüncü ölçüm tercihi

    Sevdiğiniz kişinin parmağında yüzük varsa, "yüzüğü çok beğendiğinizi söyleyerek alıp, bakın ve parmağınıza takın" böylelikle kalınlığını ölçebilirsiniz.

    Şayet yüzüğü yoksa bu kez karşınızdaki kişinin ellerinden tutun. Parmaklarınızı parmaklarının arasına geçirin. Önlü arkalı bakarak, "ne kadar zarif parmaklarınız var... Yumuşak eller... Çok bakımlı parmaklarınız... Bu eller çok yıpranmış... Parmaklarında avucunuzda nasır var..." gibi bir çok benzer soruyla ellerini ve parmaklarını inceleyebilirsiniz. Parmaklarınızı getirerek parmak kalınlığını ölçebilirsiniz.

    Hiç ölçü alma kabiliyetiniz yok ise o zaman sevdiğiniz veya değer verdiğiniz kişiyi direkt olarak kuyumcuya alıp götürüp o gün de sürpriz yapabilirsiniz.

    Artık teknoloji çağında olduğunuzu unutmayın. Seçkin kuyumcular kendi internet sitelerinden direk satış yapabiliyorlar ve yüzük ölçülerini alabiliyorlar. Burada yapacağınız tek şey belirtilen formu doldurmanız ve istenilen sorulara cevap vermeniz. İstediğiniz, altın, gümüş, değerli taşlı veya taşsız tercihlerinizi bile değerlendirmeye alıyorlar.
#08.09.2009 07:38 0 0 0