ramazanda beslenme - ramazanda nasıl beslenmeli



Oruç tutmak sağlıklı insanların metabolik dengesini değiştirmez fakat bu nedenle beslenmeye dikkat edilmemesi halinde Ramazan ayında fazla kilo alınabilir.


1-Tam tahıllı çavdar yulaflı veya kepekli ekmekleri alın.

Makarna pilav gibi besinler tüketecekseniz kepekli olanlarını tercih edin.

2-Sahurda ve iftarda bol miktarda yağsız salata tüketin.

Günlük en az 3-5 porsiyon meyve yiyin.

İftar menüsünde mutlaka az yağlı bir sebze yemeği olsun.

Kabuklu sebze ve meyveleri kabuğunu soymadan tüketin.

3- Açlık süresini aşağıya çekmek adına sahur öğününüzü mutlaka yapın. Sahurda süt peynir yumurta zeytin domates salatalık yeşillik tam tahıllı ekmekten oluşan sağlıklı bir kahvaltı iyi bir seçenek olacaktır. Veya çorba etli sebze yemeği yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü de hazırlayabilirsiniz. Bu örnekler çoğaltılabilir. Miktarlar kişiye göre değişim gösterdiği için diyetisyen kontrolünde ayarlanmalıdır.

4- İftarı bir bardak su ve yanında bir 1-2 zeytin veya 1 hurma ile açtıktan sonra küçük bir kâse çorba içilip tercihen 15-20 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu süreç içerisinde kişinin aşırı açlık hissi azalacak yiyeceklere saldırma isteği ortadan kalkacaktır. 15-20 dakika sonra normal bir akşam yemeği yenebilir. Izgara et köfte tavuk balık kurubaklagil sebze yemekleri bol yeşillikli salata tam tahıllı/çavdar ekmeği yoğurt ayran cacık gibi besinleri içeren bir menü hazırlanmalıdır.

5- İftarda çok tuzlu çok şekerli ve çok yağlı hazır besinler sakatatlar (beyin karaciğer vb.) salam sucuk sosis kavurma gibi işlenmiş ve fazla miktarlarda doymuş yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır. Kızartma gibi sağlık açısından zararlı olan pişirme yöntemleri kullanılmamalı; yemeklerin haşlama kendi buharında fırında ya da ızgara şeklinde pişirilmesine özen gösterilmelidir.

6- İftar yemeğinin hemen arkasından meyve ve tatlı tüketmeyin. Bunları 1-2 saat sonra ara öğünlerde yiyebilirsiniz. Akşam ara öğünlerinde tüketeceğiniz meyve miktarına dikkat edin. 1-2 porsiyonu geçmesin. 1 avuç içine sığacak kadar meyve ortalama 1 porsiyondur.

7- İftardan ortalama 15 saat sonra bir ara öğün yapılabilir. Bu öğünde 1-2 porsiyon meyve veya 1 küçük kâse sütlü tatlı tercih edilebilir. Haftada 2 kez tatlı hakkınızı burada kullanabilirsiniz; ama diğer günler bu öğünün meyve olmasına dikkat edin. Ramazan ayının tatlısı olan güllaç oldukça sağlıklı bir seçim olacaktır. Meyveli tatlılar sütlaç veya dondurma da sağlıklı alternatiflerdir. Ama tabii miktarına dikkat ederek!

8- Bu ara öğünden yine ortalama 1-15 saat sonra bir ara öğün daha yapılabilir. Yatmadan 15 saat önce olacak şekilde. Bu son ara öğünde meyve tüketilmesi önemlidir.

9- Oruç tutan kişi normalden çok daha fazla miktarda ve daha hızlı yemek yer. Bu noktaya dikkat edilmeli ve öğünler yavaş yenmelidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için besinler iyi çiğnenmelidir.

10- Su tüketimine dikkat. Sahurda iftarda iftar sonrasında yeterli miktarda (ortalama 15-2 lt.) su içilmelidir. Sıvı alımı diğer içecekler vb. sıvı besinlerin tüketimi ile birlikte artırılmalıdır. Çorbalar taze meyve suları ayran şekersiz kompostolar vb.

*Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

Cildinizin şimdi daha çok neme ihtiyacı var

Yaz aylarının bu son günlerinde güneş ışınlarının zararlı etkilerine maruz kalmış cildimiz Ramazan ayı ile birlikte yanlış beslenme ile daha da yıpranıp cansızlaşabilir. Güneş ışıkları cildimizde kuruma kalınlaşma ve matlaşmaya neden olur. Aslında temel bazı beslenme yanlışları yapılmadığında ve bakıma dikkat edildiğinde oruç ile cildimize bir anlamda detoks sağlayabiliriz. Bol su içilmeli antioksidan gıda tüketmeli lifli gıdaları soframızdan eksik etmemeliyiz.

Su canlı ve sağlıklı bir cilt için son derece önemlidir. Sonbaharın ilk günlerinde olduğumuz göz önünde bulundurulduğunda cildimizin nemlendirici ihtiyacı da artmaktadır. Cilt temizleme işleminde tahriş edecek ve kurumayı artıracak deterjan içeren temizleyiciler kullanılmamalıdır. En doğrusu bir uzmanın önereceği cilt tipimize uygun nemlendiricilerdir. Sadece yüz değil eller ayaklar ve tüm vücut doğru şekilde nemlendirilmelidir

__________________

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 422
favori
like
share
Sylar Tarih: 08.09.2009 10:00
Yemeği yapan en az yiyendir zati genelde. Yaparken doyuyorsunuz sanırım. (:
Şayeste Tarih: 08.09.2009 09:53
Evet haklısın.. Orda yazanları yapan pek azdır (belki de yoktur).

Zaten bir-iki bardak su içtin mi bişey yiyemiyorsun ki.. Ben öyleyim..
Bir sürü şey hazırlıyorum.. Ama sonra gözüm mü doyuyor yoksa su mu karnımı şişiriyor anlamıyorum..
Sylar Tarih: 08.09.2009 09:49
Mesela yağsız salata diyor... Çorbadan sonra bekleyin diyor. Bunları hiç yapmam.(yapmıyoruz)

Ama şu var. Açlık bir zaman sonra geçiyor. İştah kalmıyor. Yiyemiyor insan.
Şayeste Tarih: 08.09.2009 09:41
Evet Sylar düz mantıkla düşünürsek öyle olmalı
Sylar Tarih: 08.09.2009 09:34
Kilo kaybetmemek için de tersini yapmalı o halde. (: