İftar sofraları; mübarek Ramazan ayında akşam saatinde açılan sofralardır. İftar sofraları aile fertlerini, yakın dost ve akrabaları bir araya getiren bolluk bereket sofralarıdır.



Peygamberimiz bu konuda, “Oruçluya iftar yemeği veren kimse, oruçlunun sevabında bir eksilme olmadan, onun alacağı kadar sevap alır ” buyurmuştur. Peygamberimiz yaptığı iftar dualarında, Müslümanları, oruçlu olan kimseleri sofrasında bulundurmaya teşvik etmiştir.


İftar sofraları, insanların ruhundaki gönül zenginliğinin sergilendiği, yardıma gereksinimi olan fakirlerin gönlünün alındığı, fakir- zengin diyalogunun yaşandığı kardeşlik ve dostluk sofralarıdır. Bu nedenle iftar sofraları büyük bir önem taşır.



Birçok yörenin kendine has yöresel yemekleri de mübarek Ramazan ayı boyunca iftar sofralarını süsler. Bu günkü yazımda, Ramazan'da İftar sofralarını süsleyen

Kilis yemeklerinden örnekler sunacağım.



Kilis mutfağı kendisine has yemekleri ile zengin bir yapıya sahiptir. Kilis yemekleri; "günlük pişen yemekler" ve "özel günlerde yapılan yemekler" olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yemeklerimizin temelini et ve bulgur oluşturur. Bunun yanında sebze ağırlıklı yemekler de mevsimine uygun olarak yapılmaktadır.

Kilis yemekleri zengin Türk mutfağının özellikleri taşımakla birlikte Halep mutfağının özelliklerini de yansıtır. Ön planda yağlı, baharatlı yemekler olduğu gibi zeytinyağlı yemeklerde Kilis mutfağının vazgeçilmez unsurlarındandır. Zeytinyağı yörede yetiştirilen yüksek kaliteli zeytinlerden elde edilir ki hemen her Kilislinin mutfağında bulunan vazgeçilmez bir besin maddesidir.

Kilis yemeklerinde damak zevki ön planda gelmektedir. Yemeklerin lezzetli ve emekli olmasına özel önem verilir. Yemeklerde, yemeğin özelliğine göre çeşitli baharatlar kullanılır.



FİRİKLİ ACUR DOLMASI



Malzemeler:

500 gr. yağlı kıyma
1 yemek kaşığı d. salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
250 gr. bulgur
250 gr. firik
2 kg. acur,
2 baş kuru soğan
1 baş sarımsak
Kırmızıbiber, karabiber, tuz
Yeteri kadar su.

Hazırlanışı:
Acurlar yıkanır, başları kesilir, acurun acı kısmı gidene kadar oyulur (oyulurken dile değdirilerek acısına bakılır). Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. Bir leğen içine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar, tuz, kırmızıbiber ve karabiber konarak biraz yoğurulur. Hazırlanan bu iç, acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur. Önceden kesilmiş acur başları ile doldurulmuş acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir. Dolmanın yüzüne çıkacak kadar su konur. Suyuna bir parça tuz atılır ve ocağa konur. Kaynamaya başladığında ocak kısılır; dolma kısık ateşte pişirilir. Servise sunulur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 493
favori
like
share