Gebelik Zehirlenmesi Nedir - Pre eklampsi Nedir

Son güncelleme: 08.09.2009 20:51
  • Gebelik zehirlenmesi, bebek bekleyen annelerde, özellikle ilk gebeliklerde görülür. Gerek annenin gerekse bebeğin yaşamını tehlikeye düşürmemek için, doğum öncesi muayenelerini aksatmamak büyük önem taşır.

    Gebelik zehirlenmesi önce zehirlenmeyi haber veren işaretlerle başlar. Bu döneme pre-eklampsi denir. Pre-eklampsi, eklampsinin hafif bir biçimidir.

    Gebelik Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir?

    Gebelik zehirlenmesinin bu iki aşamasını açıklamak için ileri sürülen kuramların henüz hiçbiri kanıtlanamamıştır. Rahatsızlığa, bir zehrin sorumlu olduğunu düşündürecek biçimde gebelik zehirlenmeleri adı verilmişse de, gerçekte zehirlenme söz konusu değildir.

    Ancak birkaç şey bilinmektedir: Gebe kadının böbreklerine akan kan azalmaktadır.(bu durum, gebenin neden su tuttuğunu açıklar); anneden plasentaya giden kan da eksilmekte ve buna bağlı olarak, dölütün büyümesi için gerekli besin miktarı azalmaktadır.

    Pre-eklampsi ağır olduğunda ya da uzun sürdüğünde, dölütün büyümesi yavaşlayabilir. Bu yüzden pre-eklampsi tanısı konulduğunda, rahim içindeki dölütün gelişmesini dıştan karnın muayenesiyle ya da ultrasonla gözlenmesi büyük önem taşır.

    Pre-eklampsi daha çok birinci gebeliklerde, ikiz ya da üçüz bekleyen gebelerde ve yüksek tansiyonu ya da şeker hastalığı olan kadınlarda görülür.

    Gebelik Zehirlenmesinin Belirtiler Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

    Pre-eklampsi döneminde gebe kadının hastalığın farkına varması zordur. Aşırı kilo almış olabilir,parmakları ve ayak bilekleri şişebilir. Ancak bunlar normal bir gebelikte de gözlenebilecek özellikler olduğundan, ciddi bir hastalık belirtisi olarak yorumlanmayabilir.

    Tanı, genellikle normal bir doğum öncesi muayenesinde konur.

    Önemli ölçüde sıvı birikmesi, yüksek tansiyon ve idrarda çok miktarda protein çıkması zehirlenme olasılığı anlamına gelir. Ek olarak bulantı, kusma, baş ağrısı, bulanık görme ya da yanıp sönen ışıklar biçiminde duyu bozuklukları bulunabilir. Hasta kendini son derece rahatsız hissedebilir ve kaburgalarının hemen altında ağrı vardır. Bunların tümü çok ciddi bulgulardır.rahatsızlık tedavi edilmezse havale nöbetleri ve koma yapabilir.

    Pre-eklampsi seyri önceden kestirilemez. Belirtiler dinlenmeyle ortadan kalkabilir, ama gebelik boyunca sürmeleri de olasıdır.

    Doğumdan sonra, hastanın kan basıncı genellikle normale döner. Büyük miktarlarda idrar dışarı çıkarır ve şişlikleri iner. İlk gebeliklerinde pre-eklampsi geçiren kadınların büyük çoğunluğu normal bebek sahibi olurlar. İkinci gebelikte de hastalığın yineleme tehlikesi vardır ama hafif seyreder.
#08.09.2009 20:51 0 0 0