Doğrucu Beden Dili

Son güncelleme: 13.09.2009 22:47

  • noimage

    -"Ona kanim hiç kaynamadi"
    -"Görüsmemizin daha ilk dakikasinda ona verdim notumu"
    -"Onda beni iten birseyler var"
    -"Ne yalan söyliim adam bana pek güvenilir gelmedi"
    -"Size kanim okadar kaynadiki anlatamam. Sanki yillardir sizi taniyor gibiyim".......v.s. seklindeki sözleri mutlak duymussuzdur ya da bizlerde kullanimissizdir. Eveeet buyrun beden dili. Siz ne kadar saklasaniz da, beden diliniz dogrucu davut.. Dogru söyleyeni dokuz köyden kovmuslar beden diline dur sen kal demisler. Neden mi? Sözlerini beden dilleri kdara yeterince inandirici bulmamis olsalar gerek. Çünkü agzinizla kus ta tutsaniz sözcüklerin karsinizdaki kisiyi etkileme gücü % 7 iken beden dilinin etkisi % 55. Hadi ses tonunuz da sözcüklerinize güç katti % 45'lik bir etki yarattiniz ama yine beden dili kadar etkileyici degil.

    1960 'li yillarda Prof.Dr.Albert Mehribian yaptigi ve ileriki yillarda da iletisim uzmanlarinca desteklenen bu veri de su anlatiliyor. Insanlar ne söylediginizden çok onu beden diliniz ile nasil söylediginize, ne kadar dogruladiginiza bakiyorlar. Sözcüklerin beden ile orantili olmasi sizi iletisimi güçlü, anlasilabilir, duygularini her yönden verebilen bir insan yapiyorken, aradaki zitlik sizi güvenilmez, itibar edilmez bir kisilik oldugunuza yönelik mesajlar veriyor. Insan vücudu müthis bir biyolojik mühendistlik örnegi. Beden dilini dogru kullanamayan insanlar için beden dili bir iletisim kara kutusu ve ancak o kara kutuyu bulup çözebilen insanlar iletisim bilgisine layikiyla ulasabiliyor. Çünkü saçlarimizdan ayak parmaklarimiza kadar mesajlarla doluyuzdur. Her kare nerdeyse bir mesaj verir. Saçlarini omuzdan geriye atarak size bakan bir bayan çapkinca mesaj verirken, parmaklariyla kafanin yanlarini veya arkasini kasiyan kisi dalginlik, düsünce durumuyla ilgili mesajlar veriyordur.. .

    Yurtdisinda beden dilinin önemini ve gücünü bilen kurumlar, üniversiteler, politikacilar, emniyet teskilati beden dili egitimleri almaktalar ya da organize etmekteler. Ilk izlenimlerinin, ilk imajlarinin 30 saniyede olusacagini bilen bir kimse is görüsmelerinde bu süreyi basariyla kullanip, görüsmenin ilerleyisinde daha rahat olmaktadirlar. Beden dilinin karsi cinste ve farkli kültürlerde farkli yansimalari olacagini bilen bir kimse davranislari o kistaslarda degerlendirir. Kolejli bayanlarin kitap tasirken kitaplarini gögüz bölgesinde iki avucuyla çarpraz sekilde tutarak tasimasi normal bir davranisken, bunu bir erkegin yapmasi yanlis mesajlar verecektir. Avrupa, Amerika ve ülkemizde küçük ve sevimli seyleri severken basini oksamak normal bir davranisken bunun Sri Lanka, Hindistan gibi ülkelerde yapilmasi kiyametin kopmasina neden olur. Çünkü ruhun basta olduguna inanilan bir kültürde bu inanilmaz yasak ve yanlis bir davranistir. Bizde bacak bacak üzerine atma normal iken bir çok arap kültüründe bu karsisindaki kisiye hakarettir. Bizde hala güneydogu da topraga bereket gelsin, yagmur yagsin diye köyün imamiyla, sihiyla yagmur duasina çikilirken, Günet Etiyopya ve Bali tarlalara cinsel organa benzeyen heykeller dikilir. Ekranlarda izledigimiz üzere bizde kurban bayraminda kaçan inekleri ates ederek vurmak nerdeyse normal karsilanirken, bunu Hindistan da yapiyor olmak kiyametlerin kopmasina sebep olur. Ister beden dili olsun ister konusmak olsun hersey daha anlasilir olmak daha çok bir birimizi, kendimizi tanimaya yönelik iletisim sekilleridir. Çünkü beden dili kendimizi ifade etmemizi, karsimizdakini anlamamizi, kendi iç dünyamizi gözlemlememizi gibi v.s seyleri yorumlamamiza yardimci olur. Kesfetmek bir serüvendir ve beden dili de bu serüvenin önemli, keyifli bir bölümüdür. Dogrucu Beden dili kitabimda bu seyahate çiktim sizlerle. Seyahat bitti mi hayir daha yeni basladi, seminerlerle de devam. Bitecek mi? Nerdeee daha çok devam. Yunus Emrenin dedigi gibi "Bir ben varki benden içeri". Insanin kendi içine seyahatine, kendini çözmesine ömrü yetmiyorki. Isimizi gücümüzü birakip kendimizi kendimize versek bile enaz 100 yil sürer bu seyahat. Hadi rastgele, yolunuz açik ola...

    Bedensel ve ruhsal özgürlügünüz hiç kisitlanmadigi bir dünya dilegiyle ...


    Alıntı....
#10.09.2009 13:55 0 0 0
  • Bi ara çok ilgim vardı beden diline...gerçekten önemli
#13.09.2009 22:47 0 0 0