İyi bir dinleyici olmanın faydaları

Son güncelleme: 12.09.2009 16:12
  • 1. Karşınızdaki insana değer verdiğinizi ve onu anladığınızı gösterir. Böylece insanlar sizinle konuşmaktan mutluluk duyarlar ve size daha fazla açılmaya başlarlar.
    2. Karşınızdaki sizin onu olduğu gibi kabul ettiğinizi ve daha özel konulara girmek isterse güvenebileceğini hisseder. Kişinin hikayesini anlatması ve rahatlaması için bir davet niteliği taşır.
    3. Kendini güvende hisseden kişi derinlerde yatan duygularını anlatabilir, bu duyguların nedenlerinden bahsedebilir ve alternatif seçeneklerini paylaşarak kendi iç dünyasını keşfedebilir. Dolayısıyla iyi bir dinleyici olmak karşınızdaki kişiye iyileştirici bir etki yapar.
    4. Başka insanlara karşı duyduğumuz rahatsızlıkları ve gerginliği azaltır, çünkü bu yolla insanları daha iyi anlamaya başlarız. Anlamak ise affetmek demektir.
    5. Ayrıca başka insanlar hakkındaki yargılarımızı azaltır çünkü başka insanların yaşamlarının gerçekten nasıl olduğunu gerçekçi olarak keşfetme imkân sağlar. Dahası her insanın anlaşılabilir olduğunu keşfederiz.
    6. Daha anlamlı, daha yardımcı ve daha yakın arkadaşlıklar kurulmasını sağlar.
    *Aktif dinleyici olmayı öğrenin

    İyi bir dinleyici olmak karşınızdakini gerçekten tanımayı istemekle başlar. Genelde hepimizin kullandığı ve karşımızdakini dinlememize engel olan bazı davranışlar vardır. İyi bir dinleyici olmak için bu davranışların farkına varmanız ve mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir.
    1. Sürekli olarak kendinizi karşınızdaki kişi ile kıyaslamak ("Kim daha akıllı?", "Kimin hayatı daha zor?", "Hangimiz daha şanslıyız?")
    2. Karşınızdaki insanın gerçekten ne düşündüğünü bulmak için zihnini okumaya çalışmak ("Bence tüm söylediklerine rağmen aslında karısından nefret ediyor", "Bunu söylediğim için muhtemelen benim çok aptal olduğumu düşünmüştür")
    3. Planlamak: Karşınızdaki kişiyi dinlemek yerine sıra size geldiğinde ne söyleyeceğinizi düşünmek.
    4. Elemek: Sadece bazı konuları dinleyip, diğer önemsiz bulduğunuz konuları göz ardı etmek yada eleştirileri duymamak.
    5. Yargılamak: Karşınızdaki daha sözünü tamamlamadan, konuşmasını "aptalca," "sıkıcı," "çocukça," "yanlış," "saldırganca," gibi ön yargı ile karşılamak.
    6. Zihnin başka konuları düşünmesine izin vermek, hayal kurmaya başlamak.
    7. Karşınızdakini dinlemek yerine kendi tecrübelerinizi hatırlamak ve üzerinde düşünmeye başlamak.
    8. Karşınızdaki konuşmasını tamamlamadan yada tam olarak ne söylediğini anlamadan hemen kişiye tavsiyede bulunmak yada ne yapması gerektiğini söylemeye başlamak.
    9. Her konuşmayı karşınızdaki kişinin yetersizliğini ortaya koyacağınız, entellektüel bir tartışmaya çevirmek.
    10. Her zaman haklı olduğunuzu ve her şeyi bildiğinize inanarak dinlemeye gerek duymamak.
    11. Konu ciddileştiği zaman hemen konuyu değiştirmek yada espiri ile ortamı yumuşatmaya çalışmak.
    12. Karşınızdakinin her sözünü otomatik olarak onaylamak ve onunla aynı fikirde gibi davranmak ("Çok haklısın...Tabiki...Katılıyorum...Gerçekten mi!").


    Yargısız infazda bulunmadan önce kendi içinizde kendinizi yargılamanız dilegiyle ....

#10.09.2009 14:03 0 0 0
  • TşkLer ..
#12.09.2009 16:12 0 0 0