Hubara Kuşu

Son güncelleme: 11.09.2009 10:28
  • Hubara - Kuş Türleri
    noimage
    Hubara (Chlamydotis undulata), toygiller (Otidae) familyasına ait bir kuş türü. Daha önceleri Asyalı alt tür olarak kabul edilen alt tür şimdi, ayrı bir tür olarak ayrılmıştır Chlamydotis macqueenii. Bunlar, Chlamydotis cinsinin tek üyeleridir. İki türün arasındaki çizgi ise Sina Yarımadasıdır.

    Özellikler

    60 cm büyüklüğünde, 140 cm kanat açıklığındadır. Kahverengi yukarısı ve beyaz aşağısı vardır, boynunun kenarlarının aşağısında siyah bir çizgi vardır. Uçuşta, uzun kanatlardaki büyük siyah alanları ve uçuş tüylerinde kahverengiyi gösterirler. Chlamydotis macqueenii türünden ufakça daha küçük ve daha koyu renktir. Eşeyler benzerdir ama dişi daha küçüktür ve daha gri yukarıya sahiptir. Diğer toygiller gibi, bu türün, baş ve boğazın beyaz tüylerini kaldıran ve başı geri çekiyor olan gösterişli bir göstermesi vardır.

    Davranış

    Sesli olarak neredeyse sessizdirler. 2-4 yumurta, yere koyulur. Bu tür hepçildir, tohumlar, böcekler ve diğer küçük yaratıkları yerler.

    Yayılış

    Kanarya Adaları, kuzey Afrika ve Pakistan'da üreme gösterirler. Hubara, sahasında büyük ölçüde yerleşiktir. Bu tür, çöller ve diğer çok verimsiz kumlu alanlarda görülür.
    Hubara, genellikle eti için çok değerlidir, Arabistan ve Pakistan'da yaygın olarak avlanması nedeniyle, tehlike listesine koyulmuştur.
#11.09.2009 10:28 0 0 0