Ares'in motorları çalıştı

Son güncelleme: 11.09.2009 19:08
  • Uzay mekiklerinin "emekliye ayrılmasından" sonra insanlı uzay uçuşlarında kullanılacak Orion kapsülünü fırlatmaya yarayacak Ares 1 roketinin ilk denemesi başarılı oldu.



    Amerikan Uzay ve Havacılık Kurumu'nun (NASA) kullandığı NASA'nın açıklamasında, ABD'nin batısındaki Utah eyaletinde bulunan Promontory uzay üssünde yapılan ve 2 dakikadan fazla süren füzenin motor denemesinin başarıyla sonuçlandığı belirtildi.
    Bu denemenin 27 Ağustosta yapılması planlanıyordu, ancak son dakikada motordaki bir arıza nedeniyle ertelenmişti.



    NASA, Ares 1 füzesinin ilk test uçuşunu Cape Canaveral'daki Kennedy uzay üssünden 31 Ekimde yapmayı öngörüyor. Bu denemenin başarılı olması halinde bile NASA'nın şu ana kadar 7 milyar dolar harcadığı Ares 1'in kaderi belirsizliğini koruyacak.



    ABD Başkanı Barack Obama'nın görevlendirdiği uzmanların, ayrılan bütçe ve mevcut teknolojinin uzayın insanlı uçuşlarla keşfi için yetersiz olduğu yönündeki değerlendirmesi üzerine ABD'nin Orion projesinin ertelenebileceği belirtiliyor.
    Amerikan uzay kurumu NASA, yıllık 18 milyar dolarlık bütçesinin yaklaşık 10 milyar dolarını, mekiklerle insanlı uçuş ve yerlerini alacak Ares 1 füzesi ile Orion kapsülünün geliştirilmesine ayırıyor.
#11.09.2009 19:08 0 0 0