Türkiye'deki Müzeler - İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi

Son güncelleme: 11.09.2009 21:29
  • İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ
    noimageİlçe: Sirkeci
    Adres: Has Ahırlar Binası - Gülhane Parkı, Sirkeci


    Türkiye'nin ilk İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi; Kültür Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), TÜBİTAK, Frankfurt Goethe Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan bir protokol çerçevesinde 24 Mayıs 2008`de açıldı.

    Gülhane Parkı'ndaki müzede Müslümanlar`ın 8. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık devrelerinde gerçekleştirdikleri alet ve cihazların örnekleri sergileniyor. Bu örneklerin büyük bir kısmı Frankfurt Ünivesitesi Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından, kaynaklardaki tarif ve resimlere, küçük bir kısmı da günümüze ulaşan orijinallere dayanarak yapılmıştır.

    Kendi türünde dünyada bir ilk olan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde Müslüman bilginlerin kurdukları rasathaneler, hastaneler, kimyasal düzenekler ve üniversiteler gibi kurumsal eserler görsel olarak yer alıyor.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın işlettiği müzede ilk etapta 140 eser sergileniyor ve zaman içerisinde bu eserler 800'ü bulacak. Müzenin içerisinde ayrıca Bilimler Tarihi Kütüphanesi de yer alıyor.
    Gülhane Parkı'nda kurulan ve 3 bina içinde 3 bin 550 metrekareyi kapsayan müzenin temellerini bilim tarihi araştırmalarında çok büyük bir yere ve çalışmalara sahip olan Prof. Dr. Fuat Sezgin'in yarım asrı aşkın bir süredir yürüttüğü çalışmalar ve onun 1982 yılında J.W.Goethe Üniversitesi'ne bağlı olarak kurduğu Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü'nün çatısı altında İslam kültür çevresinin bilimler tarihine katkılarını somut olarak göstermek amacıyla 1983 yılında kurduğu müze oluşturmaktadır.
    Müze'de 8 ila 16. yüzyıllar arasında Müslüman âlimlerin bilim dünyasına armağan ettiği, ancak tarihin tozlu sayfaları arasında unutulan yüzlerce icat ve keşif yeniden yapılan kopya örnekleriyle yer alıyor. Astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, optik, tıp, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarındaki eserlerin ve aletlerin bulunduğu İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi`nde sergilenecek tüm eserler Prof. Dr. Fuat Sezgin'in tespitlerine dayanmaktadır.
#11.09.2009 21:29 0 0 0