Levi’s 501 efsanesi geri dönecek mi

Son güncelleme: 11.09.2009 21:37
  • O kuşkusuz dünyanın en ünlü jean'i. Bugüne kadar tüm dünyada tam 4 milyar adet satıldı. Andy Warhol hayatı boyunca siyah Levis 501'den başka jean giymedi, Kurt Cobain öldüğünde üzerinde Levi's 501 vardı.
    noimage
    Coco Chanel'den Arthur Miller'e, Clark Gable'dan Elvis Presley'e herkesin mutlaka 501'i oldu. Türkiye'ye ilk geldiği yılları ya da gelmeden önce yurtdışından getirtmek için neler çektiğimizi hatırlıyorsunuz değil mi? Şimdi bu efsane model tüm dünyada aynı anda başlayan bir dizi reklam kampanyasıyla diriliyor. 18 farklı yıkamasıyla, Picasso'nun rekorunu kıran İngiliz sanatçı Damien Hirst'ün tasarladığı özel koleksiyonuyla geliyor. Hazır mısınız?

    Bu, Levi's açısından bir ilk. Marka, tarihinde ilk defa global bir reklam kampanyası başlatıyor. 110 pazarda aynı anda Levi's 501 Jean'in relansmanı yapılıyor. Ama önce Levi's 501'in tam olarak ne olduğunu hatırlamak gerekiyor:

    Levi's 501, Levi Strauss ve terzisi Jacob Davis tarafından 1873 yılında yaratıldı. İkili bu modeli tasarlarken dayanıklı işçi pantolonu olarak yaratılan ilk jean'den ilham aldı.

    Uzmanların "anti fit" dediği bir kesimi var. Pantolonun düz gelişi, vücuda tam oturmasını sağlıyor. İstenilen görüntüye ulaşılabilmesi için yıkanmadan önce ölçülüp dikiliyor. Giydikçe üzerinize daha iyi oturuyor.

    1950'lerde asi gençliğin sembolüydü. Bu asi görüntü, 1947'de İhtiras Tramvayı (A Streetcar Named Desire) filminde Marlon Brando için yaratılmıştı. Brando film boyunca Levi's 501 Jean ve beyaz tişört giyiyordu.

    Levi's 501 bugüne kadar tüm dünyada 4 milyar adet sattı, bu onu farklı jenerasyonlar ve kıtalarda en çok giyilen kıyafet haline getirdi.

    Bu sayı, kullanılan denim kumaşın dünya çevresinde 157 tur atabileceği büyüklükte olduğunu gösteriyor.

    Bir Levi's 501 jean'in yapılışında 37 operasyon yer alıyor. Her bir pantolon 1.575 metre denim kumaştan, 191 metre iplikten, 5 düğmeden ve 6 rivetten oluşuyor. Orijinal tasarımı sayesinde kumaş sarfiyatı en aza indirilerek üretiliyor.

    Time dergisi Millenium sayısında Levi's 501'i, 20. yüzyılın en iyi moda öğesi olarak seçti; böylece 501, mini eteği ve kısa siyah elbiseyi bile geride bıraktı.

    "Rebel Without A Cause"daki James Dean'den "Thelma and Louise"deki Brad Pitt'e ve "Sex and the City"deki Sarah Jessica Parker'a kadar birçok ünlü oyuncu karakterleri canlandırırken Levi's 501'den yardım aldılar.

    Levi's 501 Jean 5 cepli düğmeli bir jean. Diğer tüm denim pantolonlar ondan ilham alarak tasarlandı.

    Bu jean'e 501 numarası 1890 yılında verildi. O zamanlar fiyatı 75 sent'ti.

    Dünyanın kadınlar için yaratılmış ilk jean koleksiyonu "Lady Levi's" 1935 yılında tanıtılmış ve Levi's 501 jean'den uyarlanmıştı.

    Andy Warhol hayatının yarısından fazlasında siyah 501 Jean dışında bir şey giymedi. Kurt Cobain üzerinde yırtık soluk mavi 501'le öldü.

    Arka cepteki dikişli tasarımın ismi: Arcuate. Bu ikili yay görüntüsü ilk günden beri var.

    KAMPANYANIN İSMİ: AÇIK OYNA
    Çok değil bundan 10 yıl öncesine kadar Levi's 501 hálá çok popülerdi. Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde 501 demek, yeni yetmelikten gençliğe geçmek demekti. Sonra globalleşen dünya, fazlalaşan markalar derken gençlerin 501'e olan ilgisi başka markalara kaydı. Ve bu yüzden Levi's 501'i diriltmeye karar verdi.

    501'e özel yapılan yeni reklam kampanyasının ismi Live Unbuttoned yani Açık Oyna! Kampanyanın Japon-İtalyan moda direktörü Nicola Formichetti Levi's 501 Jeans'i "zamanın ötesinde" olarak tanımlıyor: "Ürün çok iyi tasarlanmış, sade, abartılmamış ve gereksiz detaylarla karmaşıklaştırılmamış. Bu da onun her zaman modern ve tüm dünyada yaygın olmasının başlıca sebebi."

    BIYIKLI JEAN
    Jean'in üzerindeki renk ve ton farklılıklarının teknik adı bıyık. Bu kış 501'ler çok bıyıklı. Tam 18 farklı yıkaması var.

    ALTIN 501
    Üst düğmesi 24 ayar altından olan Levi's 501 Jeans Gold Edition tüm dünyada sınırlı sayıda üretildi. Ekim sonunda dünyada 501 Euro'ya satışa sunulacak. Türkiye'de satılmayacak ama 3 kişiye hediye edilecek. Bu sürpriz isimler henüz açıklanmadı.
#11.09.2009 21:37 0 0 0