Erkek adam pembe giyer mi

Son güncelleme: 12.09.2009 17:39
  • İsveç işi gücü bıraktı günlerdir bu sorunun yanıtını arıyor
    noimage Tartışmanın kaynağı ise bir çocuk kitabındaki erkek karakterin pembe sandalet giymesi. Oysa ki pembe 1920'lerde en maskülen renkti ve erkekler tarafından erkekliğin simgesi olarak kullanılıyordu...

    İsveç son bir haftadır iki küçük yayınevinin bastığı çocuk kitaplarında erkek karakterlerden birinin pembe sandalet giymesini tartışıyor. Kadın erkek eşitliğinin dünyadaki en önemli kalesinde bile tartışma yaratan yayınevlerinin adı Vilda ve Olika. Her ikisi de felsefelerini, "Cinsiyet, etnik kimlik ayrımı yapmaksızın tüm insanların eşit olduğu ve insanlara kişiliklerinden dolayı saygı gösterilmesi gerektiği" üzerine kurmuş.

    "Liberal" değerlere sahip, gelenekleri sorgulayan bir nesil yetiştirmek için kitap bastıklarını belirtiyorlar. Kitaplardaki en önemli detaylardan biri kız karakterlerin pembe, erkek çocukların ise mavi giymekten kaçınması. Bazı çocukların iki babasının olması toplumun normal bir yansıması olarak anlatılıyor.

    1920'lerde erkek rengiydi
    noimage İki yayınevinin şimdiye kadar bastığı toplam çocuk kitabı sayısı iki elin parmaklarını geçmese de kopardığı fırtına büyük. Hele ki son kitapta ana karakter olan bir erkek çocuğun pembe sandalet giymesi, arkadaşlarının dalga geçmesine göğüs germesi ve sonunda hepsini ikna etmesi İsveç'i bile böldü. Muhafazakâr kesimler çocukların bu tür bir kültürle yetiştirilmesinin toplumda bir erozyon yaratacağını belirtirken, kitapları savunan grup ise eşcinselliğin ve kadın-erkek eşitliğinin toplumun bir gerçeği olduğunu ve erkeğe pembe giydirmenin iyi bir başlangıç olabileceğini savunuyor.

    Tarihte pembe kadar tartışma yaratan ve değişik gruplar tarafından simge olarak kullanılan bir renk yok. Pembenin günlük hayatta objeleri renklendirmekte kullanılmaya başlanmasının geçmişi 17'nci yüzyıla dayanıyor. Batı dünyasında simgeleşmesi ise 1920'lerde başlıyor. En garibi pembenin maskülen bir renk olarak kabul edilmesi ve sadece erkekler tarafından kullanılması.

    Sorunun yanıtını buldum
    noimage Pembenin tam aksi yöne dönüşü ise 1940'lı yıllarda görülüyor. Özellikle bu yıllarda pembenin bizim çingene pembesi olarak bildiğimiz tonunun popüler olması ve dikkat çekmek isteyen kadınların bu renkte kıyafetler giymesi erkeklerin pembeden uzaklaşmasına sebep olmuş. Özellikle son yıllarda pembeyi sahiplenen en yeni grup ise eşcinseller. Fransa'da kurulan eşcinsel içerikli "Pink TV"nin yayına girmesinin de bunda katkısı olduğu kesin. Onların bu rengi sahiplenme sebebi ise Roma İmparatorluğu döneminde eşcinsel oldukları için tutuklanarak hapse atılan erkeklerin yakalarına bir pembe üçgen sembolü takmak zorunda olmaları.

    İsveç'teki feminist partinin sembolü olmasının yanı sıra pembe, siyasi hayatta aşağılayıcı bir tabir olarak bile kullanıldı. Amerika'da bir dönem komünist Sovyetler'e sempati duyanlar için "Pinko" tabiri kullanılıyordu. Katolik mezhebinde pembe mutluluk ve neşeyi simgeliyor. Protestan mezhebi de pembeyi sevginin rengi olarak görüyor ve bazı özel günlerde bu mezhebin üyeleri pembe mum yakıyor.

    Peki, "Madem bu kadar farklı anlam ve simgesel değeri olan pembenin tarihçesini araştırdın, başlıktaki soruya da cevap ver bakalım" diyecek olursanız, tek bir cümleyle yanıtlayabilirim: Olur mu öyle şey canım, erkek adam pembe giyer miymiş...
#11.09.2009 22:23 0 0 0
  • bence erkeklere pembe daha çok yakışıyor..(:
#11.09.2009 22:35 0 0 0
  • ceket olarak degilde gömlek yada tisört olabilir ama acik tonda yakisir
#11.09.2009 22:58 0 0 0
  • Bende bir erkek olarak buğulunun fikrine katılıyorum açık pembe gömlek ve tişört giyerim ama ceket asla.
#12.09.2009 01:21 0 0 0
  • bencede ceket hoS durmaz ben en cok siyah severim Siyah giySin yeterli
#12.09.2009 04:22 0 0 0
  • Tisort veda gomlek cok yakisiyor yazin hele beyaz keten pantolonla mesela ama ceket hic olmamis.
#12.09.2009 09:46 0 0 0
  • Çok uçuk bi pembe olmalı
    ve sadece gömlekte yakışıyor bence
#12.09.2009 15:30 0 0 0
  • gömLekte ve t-shirtlerde pembe yaKışıyO gerçeKtende... ama öyLe carLak pembe değiLde daha açıK tonLar...
#12.09.2009 16:13 0 0 0
  • giymesin hicbir $ekiLde
    her erkege yaki$miyor
    pembe gömLek!

    Ben giyerim onun yerine
    memLekette renk kaLmadida pembemi giycek

    Hic güzeL görünmüyor.
    Siyah var, Beyaz var hatta ye$iL biLe yaki$iyor erkekLere
    ama pembe ögh :(

    Acik pembede domuz rengi gibi
    hic güzeL degiL.
#12.09.2009 17:22 0 0 0
  • Acik pembede domuz rengi gibi
    hic güzeL degiL.



    sheqeyy bebish 'e katiliyorum... :D
#12.09.2009 17:39 0 0 0