Gaziler Günü Haftası

Son güncelleme: 23.09.2010 13:30

  • noimage

    Atalarımızdan bizlere büyük bir armağandır vatanımız.
    Kahraman atalarımız, cennet vatanımız uğruna yeri geldiğinde; kanlarını akıtmışlar, canlarını vermişlerdir.
    Tarihimiz, atalarımızın kahramanlıklarıyla doludur. Şanlı zaferlerimiz, tarihin altın sayfalarında kayıtlıdır.
    Cennet vatanımız tehlikeye düştüğünde anneler çocuklarını: "Haydi oğlum haydi git, ya gazi ol ya şehit!" diyerek cepheye göndermiş, onlar da vatan ve millet yolunda kendilerine düşen sorumluluğu, kanları ve canları pahasına da olsa yerine getirmişlerdir.
    Tarihte, Mohaç, Malazgirt Savaşı, bir çağ kapayıp bir çağ açan İstanbul'un fethi gibi tarihteki eşsiz zaferler, şanlı atalarımızın kahramanlıkları sayesinde gerçekleşmiştir.
    Yurdumuzu dört bir yandan kuşatan düşmanlarımıza karşı kahraman milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde büyük bir kurtuluş mücadelesi vermiştir. Düşmanlar, yurdumuzdan atılmış, vatan kurtarılmış, milletimiz hürriyetine kavuşmuştur. Sakarya Başkumandanlık Meydan Muharebesi'ndeki başarısı nedeniyle Mustafa Kemal Atatürk'e,Türkiye Büyük Millet Meclisince 19 Eylül 1921'de mareşallik rütbesi ile gazilik unvanı verildi. Bu nedenle her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanır.

    Vatan ve milleti yolunda, inancından aldığı güçle düşmana karşı savaşan, bu uğurda ölenlere şehit, kalanlara gazi diyoruz.
    Gazilerimiz, canlarını hiçe sayarak cepheye koşmuş, düşmanlara unutamayacakları dersler vermişlerdir.
    Bugün, üzerinde hür ve mutlu bir biçimde yaşadığımız vatanımız, gazilerimizden ve şehitlerimizden kutlu bir armağandır. Vatanımızı ve milletimizi tehlikelerden korumak, onu yüceltmek, kalkındırmak, milletimizi mutlu etmek, bizlerin de görevidir.
    Vatan ve milletimiz için kahramanca çarpışan gazilerimize çok şey borçluyuz. Özellikle Gaziler gününde düzenlenen programlarla onları saygıyla anar, vefa borcumuzu sunarız.
    Ülkemizde gaziler 19 Eylül 1983'te Türkiye Gaziler ve Muharipler Derneği adı altında bir araya gelmişlerdir. Devletimizce gazilerimize madalya takılmış ayrıca maaş bağlanmıştır.
    Gaziler Günü nedeniyle eğitim kurumlarımızda düzenlenen programlarda gazilerimizi şeref konuğu ederiz. Onların şanlı kahramanlık hikâyelerini zevkle dinleriz. Çevremizdeki gazilerimizi ziyarete gideriz.
    Tarihi kahramanlıklarla dolu, kurduğu uygarlıklarla dünyaya örnek olan milletimizin, gençleri ve çocukları olarak, kahraman gazilerimizi yalnızca gaziler gününde değil, her zaman saygı ve minnetle anarız.

    R.Selimoğlu



    Gazilerimize

    Vatan aşkı yüreğinde ,
    Dalgalanmış, bayrak olmuş.
    Dile gelmiş, dağlar, taşlar,
    İnancınla hayat bulmuş.

    Çıktın yola, haykırarak:
    "Vatan için aksın kanım,
    Ya şehitlik, ya gazilik,
    Bu yurt; benim canım, kanım."

    Düşmanlara karşı durdun,
    İman dolu göğsün ile.
    Güzel vatan, şanlı bayrak,
    Senin ile gelir dile.

    Güzel yurdum senden bize,
    Ne değerli hediyedir.
    Sana sonsuz minnettarlık,
    Hepimizin gönlündedir.

    Şanlı gazi, sana selâm!
    Selâm sana ey şühedâ!
    Vatan için bizlerin de,
    Canlarımız olsun feda!


    Rıfkı Kaymaz

#13.09.2009 11:40 0 0 0
  • Gazilik, Türklerin genellikle evinde en anlamlı unvanlardandır. Şehitlik aşamasından sonra gelir. Savaşta ölenlere şehit, savaşa katılarak büyük yararlılık gösterenlere, yaralananlara ise Gazi deriz. Gazilerimiz, şehitlerimizle birlikte bu vatanı yurt edinmemizde, vatanın korunmasında her türlü güçlüğe göğüs germişlerdir. Gerektiğinde gözlerini bile kırpmadan can vermeye hazır olmuşlardır.

    Ulusumuzun tarihinde İslam öncesi ve sonrası şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk, bu onurlara kavuşmak için ulusu, yurdu, bayrağı ve kutsal değerleri için savaşmaktan asla kaçınmaz. Tarih boyunca atalarımız, her dönem, düşmanla mücadele etmiş ve düşmanı yurttan atmıştır. Yapılan savaşlarda yüz binlerce insanımız can verirken, bir o kadarı da cephede yaralanmıştır. Türk Milleti bunun en güzel örneğini Atatürk'ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı' nda yaşamıştır. "Ya İstiklal, ya ölüm!" sözü bunu en güzel anlatan sözlerdendir. Türk tarihi böylesine kahramanlık günleri ile doludur. Bu kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz.

    Devletimiz, şehit yakınlarına ve gazilere madalya ile aylık maaş verir. Yine gazilerimize tedavi, ulaşım gibi hizmetlerde ücretsiz olanaklar tanır.

    Büyük kahraman Mustafa Kemal' de Sakarya Muharebesi' nde gösterdiği yararlılıklarıyla 1921 yılında "gazilik" şanına değer bulunmuştur. Türkiye gazileri 19 Eylül 1983 tarihinde "Türkiye Muharip Gazileri Derneği" altında birleşmiştir.

    Bu nedenlerle, yurdumuzda her yıl 19 Eylül "Gaziler Günü" olarak kutlanmaktadır. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günüdür.

    Gazilerimize hak ettikleri değeri vermeliyiz. Onları her zaman ve her yerde onurlandıracak davranışlarda bulunmalıyız.
#19.09.2010 13:11 0 0 0
  • noimage
#23.09.2010 13:30 0 0 0