Tiyatro sahnesinde üç yeni Çalıkuşu

Son güncelleme: 13.09.2009 14:52
  • Tiyatro Kedi'nin yeni oyunu "Çalıkuşu"nda Feride'nin üç farklı dönemini Ebru Cündübeyoğlu, Elif Çakman ve Dilek Aba canlandırıyor.

    Eskiye rağbet olunca "televizyon pazarına edebiyet eserleri" yağdı. Son üç sezondur TV'de arka arkaya edebiyat eserleri uyarlamaları yayımlanıyor. Önce Reşat Nuri Güntekin'in romanı "Yaprak Dökümü" televizyona uyarlandı. Reyting rekorları kırdı. Ardından yine Güntekin'e ait "Dudaktan Kalbe" beyaz camın en popüler dizilerinden oldu.

    Eski romanların tekrar ilgi görmesi ile yeni yayın döneminde Halid Ziya Uşaklıgil'in "Aşk-ı Memnu"su da ekranlara taşındı. O da reyting savaşlarından alnının akıyla çıktı. Onlar kadar şans-lı olmayan bir dizi vardı: "Sinekli Bakkal". Halide Edip Adıvar'ın bu eseri sadece birkaç bölüm yayımlandıktan sonra istenilen reyting oranını tutturamadı ve yayından kaldırıldı.

    Reşat Güntekin'in "Çalıkuşu" romanı ise kim bilir kaç kere tiyatro oyununa uyarlandı. Bu sezon eser Tiyatro Kedi tarafından sahneleniyor.

    İpek Kadılar Altıner'in oyunlaştırdığı, Hakan Altıner'in sahneye koyduğu "Çalıkuşu"nun bu yeni yorumunda sahnede aynı anda üç farklı Feride canlandırılacak.

    Üç Feride; Ebru Cündübeyoğlu, Elif Çakman ve Dilek Aba ile provalar öncesinde buluşuyoruz. Kostümlerini giyiyorlar, romanda Kamran'ın Feride'ye evlenme teklif ettiği salıncakta "üçü bir arada" poz veriyor. Oyunda Kamran'ı canlandıran Atılgan Gümüş çekim sırasında Cündübeyoğlu, Çakman ve Aba'nın saçları daha "havalı" görünsün diye onlara vantilatör tutuyor. Gümüş "Bu fotoğraf kareleri Vogue çekimleriyle yarışır" diye espri yapıyor.

    "Feride için hepimiz saçlarımızı aynı tonda boyattık"
    Elif Çakman
    Daha önce "Casablanca" müzikalinde oynadım. "Müzikaldeki Hayalet"te rol aldım. "Kibarlık Budalası"nın ardından da Feride teklifi geldi. Bu benim ilk başrolüm. Kime sorsam "Çalıkuşu"nun romanını çocukluğunda veya gençliğinde okumuş. İtiraf edeyim, rol teklifi gelene kadar ne romanını okudum ne de filmini veya dizisini izledim. Çocukluğumda bizim evde Türk filmi, dizisi izlenmezdi. O yüzden ben "Çalıkuşu"nun o çok popüler olduğu dönemi kaçırmışım. Kitaba yeni başladım. Provalar sürerken bir yandan kitabı bitirmeye çalışıyorum. Oyunda ben Feride'nin genç kızlık dönemini oynuyorum. Kamran'la flört ediyorum. Kamran'dan evlenme teklifini ben alıyorum. Feride'nin en pembe dönemi benim. Kamran'ı kendime aşık ediyorum ama onu Ebru kapıyor! Mutlu son onun oluyor. Rol için kızıl saçlarımı kahverengiye boyattım. Üçümüz de aşağı yukarı aynı tonu yakalamak için kahverengide karar kıldık.

    "Bu rol her oyuncunun iştahını kabartacak cinsten"
    Ebru Cündübeyoğlu
    Yıllar önce Aydan Şener'in Feride'yi canlandırdığı "Çalıkuşu" dizisine bayılmıştım. Onun rüzgarıyla diğer Reşat Nuri Güntekin eserlerini okudum. Feride sadece Kamran ile aşk yaşayan bir karakter değil, o bir kadın kahraman. Kamran'dan sonra daha büyük sorumluluklarla, meşguliyetlerle, meslek aşkıyla karşılaşıyor. Ben Feride'nin Anadolu'ya gittiği dönemi canlandırıyorum. Çocuklara eğitim vermek isteyen bir muallimin çırpınışlarını anlatıyorum. noimage Bu rol her oyuncunun iştahını kabartacak cinsten. Feride'yi üç ayrı kadın canlandırıyor diye üzerimizdeki yükün üçe bölündüğü sanılmasın. Yükü üçle çarpın. Feride'den sadece ben sorumlu değilim, iki Feride daha var. Sahnede onları da izleyerek olaya nasıl bir tepki veya mimikle cevap verdiklerini görüp seyirciye ortak bir Feride karakteri çizmeliyiz.

    "İkimizin de ilk başrolümüz Feride"
    Dilek Aba
    "Çalıkuşu"nu daha lise yıllarındayken okumuştum. Rol teklifini alırken "Sen Feride'nin çocukluğunu oynayacaksın" dediklerinde çok hoşuma gitti. Çünkü önceki oyunum "Müzikaldeki Hayalet"te de çocuksu bir hayaleti canlandırmıştım. Neşeli karakterleri oynamayı seviyorum. Feride ileriki yıllarda dikbaşlı, ciddi kararlar alabilen bir kadına dönüşüyor. Bense Feride'nin bıcır bıcır tarafını ortaya çıkarmaya çalıştım. Feride'nin çocuksu yanını göstereceğim seyirciye. "Çalıkuşu"nda Feride'nin yanı sıra onun evlat edindiği köylü kızı Munise'yi de oynayacağım. Bu, Elif gibi benim de ilk başrolüm. Elif ile aynı okuldan mezunuz: İstanbul Üniversitesi Müzikal Bölümü. İş hayatı, okul derken ömrümüz beraber geçti. Şimdi de Feride rolü için aynı sahnedeyiz.

    Sinemanın Feride'si Türkan Şoray, televizyonunki Aydan Şener
    noimage Tiyatro, sinema, dizi, bale, müzikal... "Çalıkuşu" defalarca uyarlandı. Ama Feride rolüyle en çok hatırlanan iki isim var: Türkan Şoray ve Aydan Şener. 1966 yılında siyah-beyaz çekilen "Çalıkuşu" filminde Şoray'a Kartal Tibet eşlik ediyordu. 1986 yılında TRT için hazırlanan "Çalıkuşu" dizisinde Feride rolünü Aydan Şener, Kamran rolünü Kenan Kalav üstlenmişti. Dizi TRT tarafından defalarca yayımlandı. Zapping sırasında her rastlanıldığında nostalji yapıldı, 5-10 dakika başka kanala geçmek mümkün olmadı.

    İnatçı, şımarık, yaramaz Feride
    Roman 1920'li yıllarda "gönül yarası" yüzünden Feride'nin İstanbul'dan Anadolu'ya uzanan hikayesini anlatıyor. Feride küçük yaşta anne ve babasını kaybeder, teyzesi onu yanına alır. Şımarıktır, yaramazdır, ele avuca sığmayan bir çocuktur. Ağaçlara tırmanır. Okuldaki haşarılıklarından ötürü öğretmenleri ona Çalıkuşu lakabını takar. Çocukluktan çıkıp genç kızlığa adım attığında teyzesinin oğlu Kamran'a aşık olur. Utangaçtır, ona karşı duygularını pek belli edemez. Yine de Kamran ona evlenme teklif eder. Ancak düğünden önce Feride'ye Kamran'ın onu aldattığını söylerler. Bunun üzerine Feride kendini Anadolu yollarına vurur. Anadolu'da çocuklara öğretmenlik yapar. Ama güzelliği başına iş açar. Yeni lakaplar takarlar ona: İpekböceği, Gülbeşeker... İnatçıdır öğretmenlik yapmaktan vazgeçmez. Hakkındaki dedikodular yüzünden tek bir kentte duramaz, şehir şehir gezer. Feride, Anadolu macerasında hâlâ Kamran'ı sevdiğini anlar. Kamran ve kız kardeşi Müjgan'ın "kumpasıyla" Kamran ve Feride baş başa kalır. Kamran Feride'ye ilan-ı aşk eder.
    noimage


    Dilek Türker altı farklı kadına bürünüyor
    Atılgan Gümüş Feride'nin aşık olduğu kuzeni Kamran rolünde. Oyunda Dilek Türker altı farklı kadını, Deniz Türkali siyahlı kadını, Tarık Papuçcuoğlu doktor Hayrullah'ı, Abdül Süsler Yüzbaşı İhsan'ı canlandırıyor. "Çalıkuşu"nun dekor ve kostüm tasarımı Gizel Gürsel-Sedef Kermen'e, ışık tasarımı ise Mesut Sarı'ya ait. Yapım, 11-12 ve 15 Ekim'de Caddebostan Kültür Merkezi'nde perdelerini açıyor. Bilet fiyatları tam 40, öğrenci 30 YTL.
#13.09.2009 14:52 0 0 0