Ergen çocuğunuzun ev ödevlerine nasıl yardımcı olabilirsiniz

Son güncelleme: 13.09.2009 21:15
  • Anne-baba olarak ev ödevleri konusundaki rolünüz çocuğu desteklemek olmalıdır. Ergen çocuğunuzu kendi başına düşünmeye, değerlendirmeye ve cevap bulmaya teşvik etmelisiniz. Bu noktada, ödevleri gerçekte yapan kişinin siz olmamanız çok önemli. Bu ergen çocuğunuzun başarma duygusunu yaşamasını önleyeceği gibi, ödevlerden öğreneceği dersleri öğrenmesini de engeller. Ödevini kendisinin yapmasına izin vermek ergenlerin hayatın pek çok alanında bağımsız olmaları ve yaptıkları işin sorumluluğunu üstlenmeleri gerektiği fikrini de pekiştirir.

    Ancak ergen çocuğunuzun ödevleri ile ilgili olarak, verilen talimatları daha iyi anlaması, değişik görüşleri dinlemesi ve bitirdiği ödevi tamamlamasına yardımcı olacak sorular sormasına da izin vermelisiniz. Unutmayın, çocuğunuz sizin görüşlerinize değer verir, dolayısıyla ihtiyaç duyduğunda gerekli desteği esirgemeyin.

    Ergen çocuğunuzun ödev yapmasını kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:
    Çocuğunuzun programını birlikte gözden geçirerek, hayatının gereğinden fazla stresli olup olmadığını kontrol edin. Ders dışı aktiviteler konusunda öncelik belirlemesine, bazılarını çıkarmasına ya da yeniden düzenlemesine yardımcı olun. Ergenler günlük ders çalışma sürelerini kendiler belirleyebilir, ancak ders çalışmanın önemli olduğunu ve gecenin geç saatlerine bırakmaması gerektiğini vurgulayın. Öğrenme, sosyalleşme ve diğer okul dışı aktivitelerden sonra gelmemelidir.

    Çocuğunuzun ödevlerini yapmak için ihtiyacı olabilecek tüm malzemelere sahip olduğundan emin olun. Örneğin birçok gözü olan bir sırt çantası, dosyalar ve ders programını, sınav tarihlerini, ders dışı aktivitelerini planlamasına yardımcı olacak bir duvar takvimi gibi.

    Ödevleri yapmaya başlamadan önce, kendisinden ne istendiğini tam olarak anlayıp anlamadığından emin olun.

    Uzun yazı veya araştırma isteyen ödevlerini daha rahat yapması için bir plan ya da çerçeve oluşturmasına yardım edin. Gerekirse kütüphaneye götürün veya on-line kaynaklar önerin.

    En önce en zor ödevlerini yapmasını önerin. Henüz yorulmamışken dikkatini daha iyi toplayabilir. Ancak çocuğunuzun öğrenme stiline de saygı gösterin. Önce kolay ödevleri temizleyip, daha ağır olanı sonra rahat rahat yapmayı da tercih edebilir.

    Çocuğunuzla dersleri, ödevleri, okul projeleri, notları ve aktiviteleri konusunda onu düşünmeye sevk edecek sohbetler yapın ve bu sırada okulun olumlu yönlerine odaklanın. Sizin görüş açınız çocuğunuzun okulda öğrendiklerini okul dışındaki hayatta nasıl uygulayabileceğini anlamasına yardımcı olur.


    22 Mart 2005
    Aile.org
#13.09.2009 21:15 0 0 0