Lif Kopması

Son güncelleme: 19.09.2009 07:34
  • ayak burkulmaları - lif zedelenmesi
    noimage

    Darbe geçirmiş bir kas ağrılıdır, serttir, hassastır. Dinlenince ağrı hafifler; kası kullanınca ağrı artar. Kondisyonsuz biri aşırı iş yapınca hasıl olan kas tahribi en hafifidir. Bu ağrının sebebi bilinmemektedir. Kasda biriken kimyevi maddelerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Ağrı, ilk darbeden 4 ila 6 saat sonra başlar ve 48-72 saatte en üst düzeyine ulaşır. Hafif eksersiz, sıcak ve masajla ağrı geçebilir. Ezilen bir kasın içinde kan toplanır ve bir kaç dakika içinde ağrımaya başlar. Günlerce veya haftalarca devam edebilir. Kasda kopma; lif kopması, bütün kasın kopması veya tendon kopması şeklinde olabilir. Kısmi kopma olan noktanın üstüne basınca, belirgin bir hassasiyet olduğu görülür. Kasın zarı bölününce yine hassasiyet olabilir, fakat esas belirtisi zarın bölündüğü yerden kasın dışarıya doğru kabarmasıdır. Bütün kas veya tendonu (kirişi) koptuğunda kas çalışmaz, kopan yerde hassasiyet vardır ve üstte kalan parça kasılır. Polimiyozit hastalığında kas iltihablanır. Ağrı, hassasiyet ve kuvvetsizlik olur. Bu hastalık, genellikle romatizmal hastalıklarda görülür. Özellikle çocuklarda ani bir şekilde başlayabilir. Kas içinde ve üstündeki deride şiddetli iltihap vardır. Ateş, kan sedimentasyonunda artma olur. Ayrıca mide, göğüs ve akciğer kanserlerinde ilk belirti olabilir. Ancak tümörle alakalı ise, yaygın tümörlerde daha çok görülür. Virüs hastalıklarında, "trişinöz" isimli parazit hastalığında da olur. Bu hallerde kısa sürer. Tipik özelliği üstteki kasların alttakilerden daha çok tutulmasıdır.

    Yüksek ateşli sistemik hastalıklarda ve griplerde görülen kas ağrılarının sebebi bilinmemektedir. Tıpda "yerel miyozit" veya "fasitis" denilen kulunç, omuz bölgesi kaslarında virüs enfeksiyonlarından sonra yerleşir.

    Bilinen en şiddetli ağrılardan biri de çalışan bir kasın kansız kalmasıyla meydana gelir. Daha ziyade damar sertliğinde olur. Bacakta olursa yürüme topallayarak ve çok ağrılı olur. Ayaktaki atardamarlardan nabız alınamaz. Diğer bacağa göre tansiyon farkı vardır.


    LİF KOPMASI NEDİR?


    Ayak ağrılarının bir çok nedenleri vardır.
    Burkulma ya da incinme,artrit, enfeksiyonlu artrit, gut, aşırı kilolu olma, çıkık, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sinir tahribatı, varisli toplardamarlar, kireçlenme , varis ve toplardamarlarda iltihap gibi damar hastalıkları ve diabet gibi sistemik metabolik hastalıklar ayak ağrılarına neden olabileceği gibi uygun olmayan ayakkabı giymek , uzun süre ayakta kalma sonucu da ayak ağrıları olabilir..
#19.09.2009 03:42 0 0 0
  • abim yasamisti bu sorunu baya zorluk cekmisti

    Tesekkurler ablacim
#19.09.2009 03:47 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler abla ben 1 haftadır bu ağrıyı çekiyorum malesef maçta bacağım zarar gördü doktora gittim aşırı zorlanmadan dolayı kas yırtılması var dedi ilaç merhem falan verdi kullanıyorum ama fazla bir etkisi olmadı malesef
#19.09.2009 03:51 0 0 0
  • geçmiş olsun ablam
    birazda fazla yorulmaman lazım sanırım
    fazla yüklenme incinen ayağın üzerine...
#19.09.2009 03:56 0 0 0
  • çok köyü bir şey :( bir spor yapcaksanız ısınmadan asla yapmayın
#19.09.2009 07:34 0 0 0