Sel sularıyla dağılan atıklar enfeksiyon riskini artırıyor
Türk Tabipler Birliği (TTB), Marmara’yı vuran sel felaketinin ardından suyla ve gıdayla bulaşan hastalıkların artmasının beklendiği belirtti.

TTB, vatandaşların kaynağını bilmedikleri suları kullanmamaları ve sel suyu bulaşmış olması olası taze sebze, meyve ve yiyecekleri tüketmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Sel felaketinin ardından TTB’nin yaptığı açıklamalarda şu bilgiler yer aldı:

* Su ve kanalizasyon sistemlerini bozabilir, biyolojik ve kimyasal kirlilik oluşturabilir. Sel sularıyla dağılan atıklar enfeksiyon riskini artırır.

* Sele bağlı ölümlerin çoğunun boğulma sonucu oluşur. Seller ayrıca trafik kazası, temizleme çalışmaları sırasında travma, elektrik çarpmalarına bağlı ölüm ve bulaşıcı hastalıklara yol açabilir, bunan yanı sıra doğal gaz hattı ve yer altı ya da üstü benzin ve toksik madde depolarının hasarı sonucu da önemli sağlık sorunları yaşanabilir.

* Selin ardından suyla ve gıdayla bulaşan hastalıkların artması beklenir.

* Sel sonrası vektör ve kemiricilerin kontrolü önemlidir. Sellerden sonra yuvaları bozulan fare gibi kemiricilerin ve yılan, akrep gibi canlıların oluşturduğu sağlık risklerinde artış görülebilir.

* Sıvı ve katı atıkların cilde temas etmesi sonucu deri enfeksiyonlarının da artmasını beklenir.

* Sel sırasında yaşanan sağlık sorunlarının zamanında tedavi edilmemesi sağlık sorunlarını ağırlaştırır, komplikasyonlara yol açar.

Alınması gereken önlemler

Tabipler Birliği’nin açıklamasında alınması gereken önlemler de şöyle sıralandı:

* Kaynağını bilmediğiniz suları kullanmayın,
* Sel suyu bulaşmış olması olası taze sebze, meyve ve yiyecekleri yemeyin,
* Sel sularıyla temas etmeyin,
* Sel basmış yolda araç kullanmayın, araçtayken sel içinde kalırsanız aracın içinden çıkarak yüksek bir yere gidin,
* Kopmuş elektrik tellerinden uzak durun,
* Sel basan binalarda yanıcı, patlayıcı madde riskine karşı çakmak yerine el feneri kullanın.”

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 377
favori
like
share