Vizyon ve Değerler

Son güncelleme: 22.09.2009 09:29
  • Vizyon ve Değerler

    Vizyon sahip olduğumuz değerlerin izlediği yoldur. İnsanın yaşam çizgisini inandığı değerler balirler. Kişisel vizyon bu değerlerin geleceğe ilişkin çizdiği bir yoldan ibarettir.
    Vizyon inandığımız değerlerin bize çizdiği ufuktur. İnsan belli bir amaca yönelirse hayatı anlam kazanır.
    Değerler vizyon ve eylem ilişkisi;

    Değerler →Vizyon → Misyon → Hedefler → Eylemler

    Vizyon, değerlerin yarattığı bir imgedir. Buluşların bilimsel ilerlemelerin temelinde bu imgeler yatar.
    Vizyon, içimizdeki değerlerin çizdiği gelecek tasarımlarıdır. Vizyon deneyimlerimize, özlemlerimize ve yeteneklerimize bağlıdır. Vizyon insanın sahip olduğu değerlerin yansıması olduğunu düşünürsek değerlere bağlı olmayan başkalarından kopya edilmiş vizyon kaynağından kopmuş ve anlamsızdır.
    Misyonsuz vizyon bir ütopyadan ibarettir. Misyon, vizyonun gerçekleştirilmesi arzusuyla konulan hedeflerdir. İnsan hayal ettiği bir şeyi gerçekleştirmek için kendini buna adadığında bu şey vizyon olur. Aksi halde ütopyadır.
    Vizyon insanın geleceğini bu günden zihninde şekillendirip, o yola yürümeye başlamasıdır. Onun için vizyon uzun dönemli düşünen insanın işidir.
    Sahip olduğu değerler insanın eylemlerini yönlendirmediğinde anlamsızdır. Eğer bir insan inandığı değerler doğrultusunda eylemde bulunmazsa bu değerler duvarda asılı kalır.
    Örnek olarak, insanların aya çıkması verilebilir. Aya çıkma eyleminin temelinde insanın uçabileceği kabullenmesi yatmaktadır. Bu kabullenmelerin çizdiği vizyon ise gezegenler arası seyahat edebilen insanoğlu vizyonudur. Bu vizyonu çizebilenlerin bundan sonraki misyonları aya gitmek oldu. Bu misyonun gerçekleşmesi için uzay aracı yapmak bir hedefti. Daha sonra aya gitme eylemi gerçekleşti.
#22.09.2009 09:29 0 0 0