Jak 2 - Playstation 2

Son güncelleme: 23.09.2009 07:34
  • Jak büyük bir imaj değişikliğiyle yeniden karşımızda.
    PlayStation 2'nin en iyi platform oyunlarından biri olan Jak & Daxter'ın piyasaya sürülmesinin üzerinden yaklaşık iki yıl geçti. Ve bu iki yıl boyunca Naughty Dog boş durmayıp oyunun ikincisi olan Jak 2'yi hazırladı. Üstelik bu oyunu, günümüz oyunlarının en önemli unsurları sayılan, yaşayan bir dünya atmosferi ile ve değişik tarzlarda görevlerle süsleyip hazırladılar. Şimdi bu güzel oyunu daha yakından incelemeye ne dersiniz..?
    Jak? Is that you?
    İlk oyunun sonunda ayrılmaz ikilimiz Jak ve Daxter, Precursor geçit kapısını bulmuşlar ve kullanıp kullanmama konusunda kararsız kalmışlardı. Ancak Jak kapının ardında ne olduğunu merak etmekten kendini alamayınca kahramanlarımız bilmedikleri bir dünyaya ışınlandılar. Geldikleri yerde Jak bilinmedik birkaç asker tarafından götürüldü. Daxter ise Jak'i kurtarmak için yemin etsede onu kurtarmak için iki yıl harcadı :) Bu iki yıl boyunca ise bu gizemli örgütün başı olan Baron Praxis, Jak'i kendi saffına çekebilmek için üzerinde epeyce deney yapmasına rağmen başarılı olamadı. Ancak Jak'e bu deneyler sayesinde gizemli bir çok güç kazandırdı. Sonunda Jak ve Daxter'ın birbirlerini bulup bu gizemli binadan kaçmaya karar vermeleriyle, harika maceramız da başlamış oluyor.
    Oyunun kontrolünü alıp, Baron Praxis'in binasından kaçtığımız anda kendimizi tanımadığımız bir gezegende ve etrafı surlarla çevrili bir şehirde buluyoruz. Çevreden edindiğimiz bilgilerle buranın Baron Praxis'in kontrolünde olduğunu ve Praxis'in yaşayan insanlara türlü eziyetler ettiğini öğreniyoruz. Ardından burada isyancıların bir yer altı grubu kurduğunu öğrenmemizle, kendimizi bu gruba kabul ettirme çabalarımız, oyunumuzun bir nevi alıştırma bölümleri sayılabilir. Görevleri ardı ardına alınca, kendimizi ne olduğunu bilmediğimiz bir mücadelenin ve harika bir maceranın içerisinde buluyoruz'
    Welcome to the Haven City...
    Oyunu alıp bir süre oynadıktan sonra fark edeceğiniz en önemli nokta, kendinizi yaşayan bir şehrin içinde bulmanız. Gerçi Haven City insanları ortalıkta biraz amaçsız dolaşsalar da görsel açıdan çok güzeller. Şehir ile ilgili belirtmemiz gereken en önemli nokta ise, sürekli etrafta gördüğümüz kırmızı kıyafetli askerler. Bunların mümkün olduğunca yanından geçmememiz gerekiyor. Çünkü bu askerlere yanlışlıkla çarpsak bile tüm şehir alarma geçiyor ve bir anda üzerimizde atış talimi yapılıyor. Böyle bir durumda tabi ki yapacak tek bir şey kalıyor; o da kaçmak'
    Tıpkı GTA'da olduğu gibi, önümüze çıkan her türlü aracı tek tuşa basarak 'ödünç' alıp kullanabiliyoruz. Gideceğimiz yerlere yürüyerek gitmek bazen onlarca dakika sürebiliyor. O yüzden bir araç kullanmak çok daha mantıklı. Araçlar ise genelde iki kısma ayrılıyor; dayanıksız ve hızlı olanlar, dayanıklı ve yavaş olanlar. Oyun esnasında karşılaştığınız duruma göre seçimler size kalmış. Biraz evvel bahsettiğim gibi askerler tarafından takip ediliyorsanız, hızlı giden bir aracı kullanmanın aksine dayanıklı olanını tercih etmeniz daha mantıklı. (Ufak bir sürpriz; ileriki bölümlerde edineceğiniz skateboard (bir nevi havada giden kay kay) ile Tony Hawk vari hareketler yapabilirsiniz.)
    Oyunumuzun tek gelişen yanını şehir olarak düşünmeyin; çünkü ilk oyunun aksine bu oyunda artık Jak silahta kullanabiliyor. Oyunda başta dört tane silah edinebiliyorsunuz. 'Nedir bu silahlar ?' derseniz, Scatter Gun (FPS oyunlarından tanıdığımız shotgun), Blaster Weapon (bildiğimiz tüfek), Vulcan Fury (makineli tüfek), ve Peace Maker (elektik atan etkili bir silah). Tabi bunları alabilmek için gerekli görevleri tamamlamanız gerekiyor.

    En iyisini ise en sona sakladım. Yazımın başında Jak'in tam iki sene boyunca Baron Praxis'in acımasız deneylerine maruz kaldığını söylemiştim. Ancak bunun sonucunda kazandığımız farklı bir güç olduğunu açıklamadım. Evet karakterimiz Jak bu oyunda özel bir yeteneğe sahip oluyor. Oyun boyunca açtığımız sandıklardan ya da öldürdüğümüz yaratıkların içinden çıkan kırmızı objeleri eğer yeteri kadar toplarsak, Jak, geçici bir süre için Hulk gibi güçlü bir yaratık haline geliyor ve karşısındaki yaratıklara daha fazla zarar verebiliyor. Ayrıca oyun boyunca topladığımız orblar sayesinde bu 'Dark Jak' moduna geçtiğimizde kullanabileceğimiz özel hareketlere de sahip olabiliyoruz.
    Bölüm tasarımları bir harika'
    Oyunumuzun bir kere inanılmaz derecede güzel grafikleri var, bunu göz ardı etmek mümkün değil. Şehir tasarımı çok güzel, bölüm tasarımları ise gerçekten çok iyi. Ekranda çok fazla objenin olduğu yerlerde anlık gecikmeler olsa da, yinede frame göz yoracak seviyeye asla düşmüyor. Oyunumuz kötü bir Baron tarafından yönetilen bir şehirde geçtiğinden, oyunun genel renk yapısı ister istemez karamsar oluyor. Ancak yer altı bölümlerine indiğimizde, en karanlık olan yerlerde dahi grafikler güzelliğinden hiç bir şey kaybetmiyor.
    Oyunun bence en büyük artılarından biri yükleme sürelerinin fark edilemeyecek kadar az olması. Oyun boyunca yüklemeler sadece yeni bir bölüme geçtiğimizde kapının açılmasını beklerken oluyor ve bunlar da üç-beş saniyeyi asla geçmiyor.
    Ses konusuna gelince; ilk oyunu oynayanları çok şaşırtacak bir olay gerçekleşiyor; artık Jak konuşuyor! Oyun boyunca komik diyaloglara şahit oluyoruz ve bunların büyük çoğunluğunda geveze arkadaşımız Daxter oluyor, zaten Daxter'ın espri yapmadığı diyalog yok gibi. Ses efektleri ise gayet başarılı. Oyun boyunca kullandığımız araçların hepsinin kendine has sesleri var. Silahlarımız ve diğer yaratıkların sesleri de olabildiğince güzel. Ayrıca son dönem oyunların çoğunda olduğu gibi, bu oyunun da Dolby Pro Logic II desteği mevcut.
    Oynanabilirlik, PS2 oyunlarının en önemli unsuru kuşkusuz. Jak 2 ise bu konuda uzman diyebilirim. Karakterimizin kontrolü gerçekten çok rahat. Araç kontrollerinde sadece analog kolu kullanmamız baştan zor gelse de oynadıkça kontrollerin daha iyi olduğunu anlıyorsunuz. Oyun, ilk defa oynayanlar için mutlaka zor gelecektir. Ancak geçemediğimiz her bölümü defalarca oynayıp sonunda geçtiğimizde aslında imkansız olmadığını anlıyoruz. Zaten oyunda sonsuz hakkımızın olması oyunu imkansız olmaktan kurtarıyor.
    Bence son dönemde çıkmış en iyi oyunlardan biri oldu Jak 2. Her PS2 sahibinin bu oyunu edinmesi gerekir diye düşünüyorum.
#23.09.2009 07:34 0 0 0