Jaws Unleashed

Son güncelleme: 23.09.2009 07:38
  • Jaws olmak neye yarar?
    'Amity adasında son zamanlarda bir şeyler yaşanmaktadır. İnsanlar çok vahşi bir şekilde ölmekte ve her gün bu olaylara bir yenisi eklenmektedir. Olayın sorumlusunun dev bir beyaz köpek balığı olduğu anlaşılır. Şerif Martin Brody, Quint ve Matt Hooper bu canavara karşı büyük bir mücadeleye girişir.'

    1975'te beyaz perdeye çekilen Jaws'ın konusu kısaca böyleydi. 13.Şubat.2006'da hayatını kaybeden Peter Benchley'nin çok satan romanından beyaz perdeye uyarlanan Jaws, Steven Spielberg tarafından çekilmişti. O zamanlar 27 yaşında olan ünlü yönetmen, filmini bir sette değil de, dışarıda çekmiş ve doğal ışığı kullanmıştı. Baş rollerde Roy Scheider, Robert Shaw, Lorraine Gary ve Richard Dreyfuss oynuyordu. 1976 yılında Jaws; en iyi kurgu, ses ve müzik dallarında Oscar aldı. Gösterildiği yılda oldukça büyük bir başarı elde etti ve gişe rekoru kırdı. Birçok kişinin denizden korkmasına neden olan film kült seviyesine yükseldi. Son zamanların kült filmlerin dijital ortama aktarılması modasına da katıldı.

    Denizin dişleri

    Jaws Unleashed'ta yapmamız gereken, Jaws'ın kendisi olarak Amity adasında terör estirmek. Tutorial'ın da içinde bulunduğu ilk bölümde sahile yaptığımız baskın sonucu yakalanıyoruz. Bizi araştırmak için bir yere kapatıyorlar ve burayı darmaduman ettikten sonra, açık denize yelken açıp Amity adasına korku salıyoruz.

    Oyunumuz koca bir ada ve yapmamız gereken temel görevlerden oluşuyor. Genelde bu görevcikler bir yeri patlatma, saldırı düzenleme, onu veya bunu parçalamak gibi Jaws'ın yapabileceği şeyler oluyor. Bunlar dışında ekstra görevler de oluyor. Bu ekstra görevleri denizde bulunan ışıl ışıl parlayan şamandıraların yanına gelerek alabiliyoruz. Ekstra görevlerde ölü bir balinayı belli bir süreliğine diğer köpek balıklarından korumak, Bungee Jumping yapan kişileri havada kapmak, Jetski kullananları parçalamak vs' gibi çeşitli ve belli sürelerde yapılması gerekenler oluyor.

    Yetenek

    İster senaryoyu devam etmek için asıl görevler olsun veya ekstralar olsun, hepsinden belli bir puan alıyorsunuz. Bu puanlarla Jaws'ın yeteneklerini geliştiriyoruz. Speed, Hungry, Accuracy, Hungry ve Life olmak üzere beş farklı yeteneğimiz mevcut. Oyunda hepsini birer kamede yükselttikçe, her kademede biraz daha fazla puan istiyorlar. Ancak Jaws'ın bu özellikleri geliştikçe, yeni saldırı biçimleri öğreniyor. Bu da oldukça işimizde yarıyor. Puan almak için sadece görev yapmak gerekmiyor. Saldırdığınız ve öldürdüğünüz her şeyden puan alıyorsunuz. Bu insan olsun, balık olsun, tekne olsun; denizde görüp de saldırdığınız her şey size puan olarak geri dönecektir.

    Jaws Unleashed'ta ilk iki bölümü geçip de özgürlüğümüzü kazandıktan sonra, Amity adası çevresinde serbest oluyoruz. Ada çevresinde istediğimiz yere gidebilir ve vahşet yaratabiliriz. Ada belli parçalardan oluşuyor, bu parçalar şamandıralarla gösteriliyor. Şamandıraları geçtiğiniz zaman, ufak bir ara yüklemeden sonra adanın o kısmına ulaşmış oluyoruz. Önceki bölümde sadece balıkçılar barken, diğer kısım da tatilciler olabiliyor. Sadece ada bölümleri değil, ayrıca bazı ana görev yerleri de şamandıralarla işaretlenmiş durumda. Bu kısımlara girmek istediğiniz zaman, önceki görevleri yapın ve burayı açın mesajını verecektir. Kısaca ana görevleri sırayla yaparak hepsini açıyoruz.

    Saldırı

    Kurbanınıza isterseniz kuyruk darbesi atın, isterseniz ağzınız da parçalayın veya tek bir harekette onu tamamen yok edin size kalmış. Artan yeteneklerimiz sonucunda saldırılarımız daha keskin oluyor. Teknenin içindeki adamı havaya zıplayıp tekne üstünden kapabiliyoruz (En iyi yol tekneyi parçalayıp, patlatmak veya batırmak). Ayrıca köpekbalığı görüşümüz de var. Bunun sayesinde karanlık ortamlarda kurbanımızı yeşil yeşil görebiliyoruz.

    Bir de ağzımız da olan kurbanı, eğer tuşa basılı tutarsanız Jaws'ta onu yemeden oradan buraya sürükleyebiliyor. Eğer tuşa ardı ardına basarsanız, bir güzel mideye indiriyor. Bunlar dışında 'F' tuşuna basarak hedefimizi kilitliyoruz. Böylece hedef etrafında sarı bir ışıl oluyor, yaklaştıkça bu ışık kırmızıya dönüşüyor.

    Deniz dibinde normal dolaşırken veya görev yerlerinde, belli bonuslar buluyoruz. Bunlar bize puan kazandırırken, yapımda bulunan filmden bazı sahneler veya oyundaki hayvanlar hakkında bilgiler gibi ekstraları açmak için işe yarıyor. Bunlar yeniden oynanabilirliği arttırmak için yapılmış.

    Düşman mı? Kurban mı?

    Jaws Unleashed içinde bizi avlamaya niyetli olan dalgıçlar, denizaltılar gibi ilginç düşmanlarımız var. Ancak bunlar pek dayanıklı ve akıllı değiller. Zira kolu kopan bir dalgıç kaçmak yerine halen üstüme ok atmaya çalışıyorsa, onu bir güzel kaşırım. Fakat oyunda bazı dengesizlikler var. Mesela yüzen birine saldırdığınız zaman sahile gitmek için yüzmeye çalışırken, teknesine saldırdığımız bir başka biri de, hiç korkmamış gibi teknesinde kazık gibi dikilebiliyor. Bu dengesizlik atmosferi az da olsa baltalıyor.

    Grafiklerden pek fazla medet ummamak lazım, malum bir konsol çevirisi karşımızda duruyor. Jaws'ın modellemesi, denizdeki ışık oyunları ve Jaws'ın suda çıkardığı dalgalandırma efekti iyi yapılmış. Bunun dışında çevredeki modellemeler ve kaplamalar bazı zamanlar ucuz entari gibi duruyor. Çevrenizde beşiz tekne veya insanı çok görebilirsiniz. Sanki hepsi klonlanmış gibiler. Özellikle oyun içi grafik motoruyla yapılmış olan sinematikler tam bir sanat eseri. Bariz bazı kısımların kare olduğu ve ağzı oynamayan insanlar baş rolde bulunuyor. Açıkçası bunlara biraz daha dikkat edilmeliydi.

    Seslerinde çok iyi olduğunu söyleyemeyeceğim. Kurbanlarınızın görünüşlerinin aynı olması gibi sesleri de aynı. Hepsi tek bir ağızdan koro olarak 'Nerede bu?' veya 'Ölmek istemiyorum' cümlelerini telaffuz ediyorlar. Aslında bu cümleler aynı olsa da fark etmez, ancak seslerde bir değişiklik yok. Yapımcılar sadece iki kişi kullanmışlar, biri erkekleri diğeri ise kadınları seslendirmiş o kadar. Bunun dışında gerilimli olan müzik de kendi kendine arkada takılıyor. Saldırdığınız anlarda hızlanıyor, ediyor. Sürekli olarak tek bir müziğin olması da sıkıyor. Biraz çeşitlilik olması daha iyi olurdu. Geri kalan ses efektleri fena sayılmaz.

    Buraya kadar

    Konsol çevirimi olmasına rağmen, kontrollerin optimizasyonunda herhangi bir problem yoktu. Klavye ve fare ikilisini iyi kullandım. Bu konuda Jaws bir sorun çıkartmıyor. Üç adet kamera açısı var; bunlardan birincisi TPS olmasına rağmen, deli eden cinsten. Sürekli bir o yana bir bu yana giden kamera nedeniyle sinir olabilirsiniz. İkinci kamera açısı da TPS, ancak Jaws'ı arkadan takip ediyor ve pek sorun çıkartmıyor. Ancak arada o da tutukluk edebilir. Üçüncü ise FPS kamera açısı oluyor. En sevdiğim bu oldu, çünkü film havasını yakalamak için cidden güzel. Filmlerde hep yapılan kameranın hedefe doğru yavaşça yakınlaşmasını burada da yapabilirsiniz. FPS açısından tekneye doğru dipten gelirken, arkada çalan müzik ciddi anlamda o atmosferi sağlayabiliyor. Bazı zamanlar Jaws'la yaptığınız zıplamalar, ayrı bir kamera açısından gösterilerek film havası verebiliyor. Ayrıca yükleme ekranlarında filmle ilgili alttan yazılar geçiyor.

    Şimdi biter

    Jaws'la su dışına çıkmak da mümkün, ancak bu sadece 10 saniye oluyor. Bu süre sonunda yeniden suya geri dönmek zorundasınız. Açlığınızı gidermek ve azalan sağlığınızı arttırmak için, çevredeki canlıları yiyerek bu işten sıyırabilirsiniz. Jaws Unleashed, aslında eğlenceli bir yapım olsa da bir süre sonra sıkıyor. Manzaranın belli bir zaman sonra aynı olması, görevlerin de zamanla kendini tekrar ettirmesi de eksilerden. Ancak düşük sistemlerde de çalışması, kısa yükleme ekranları, başa bela olmak ve en önemlisi Jaws'ın kendisini yönetmek de zevkli.
#23.09.2009 07:38 0 0 0