Organ Bağışının Devrim Kararı

Son güncelleme: 26.09.2009 00:09
  • organ bağışı - organ nakli
    `Organ naklinde akrabaların izni alınmalı mı?` tartışmalarına Sağlık Bakanlığı son noktayı koymaya hazırlanıyor.

    Bakanlık, yeni bir kanuni düzenlemeyle organ bağışında aile iznini zorunluluk olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi`nden Prof. Dr. Hasan Taşçı, Sağlık Bakanlığı`nın organ nakli konusunda çok önemli bir karara imza atmaya hazırlandığını söyledi.
    noimage
    DİĞER ÜLKELERDE VAR

    Taşçı, Sağlık Bakanlığı`nın `Aksine beyan olmadıkça, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının alınmasında vasiyet ve rıza aranmaz` şeklindeki kanun teklifi ile ilgili organ nakli uzmanlarından görüş aldığını açıkladı. Taşçı, İran ve Rusya`nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesiyle ABD`de organ bağışında akrabalarının izninin alınmadığını belirtti.

    Taşçı, ülkemizdeki mevcut yasanın şu an bu uygulamaya uygun olmadığını kaydetti. Kişinin akrabalarının her zaman organ bağışına sıcak bakmadığını ve bu nedenle hastaların çoğunun diyalize bağlı olarak hayatını sürdürmek zorunda kaldığını belirten Taşçı, `Pek çok hasta için organ nakli, yeniden normal bir yaşama dönmenin tek yolu. Daha önemlisi organ nakli, pek çok hastalıkta, hayatta kalmanın da en sağlam güvencesi` diye konuştu.

    3 KİŞİYİ KURTARABİLİRSİNİZ

    Bu nedenle pek çok meslektaşının bu teklife sıcak baktığını anlatan Taşçı, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının en az 3 hastanın hayatını kurtarabileceğinin unutulmamasını istedi.
#26.09.2009 00:09 0 0 0