PANCAR.



İÇİNDE BULUNAN MADDELER :
Isnapakgiller familyasından; ince köklü, bir veya iki yıllık otsu bit bitkidir. Yem pancarı, sebzelik pancar ve şeker pancarı gibi çeşitleri vardır. Kırmızı pancarın kökleri toparlak bir yumru şeklindedir. Sebze olarak kullanılır. Şeker pancarının kökleri büyük, etli bir yumru şeklindedir. Yem pancarını genelde inek besleyenler ekerler ve yem olarak yem pancarını kullanırlar

pancar A. B ve C vitaminleri, şeker, magnezyum, fosfor, potas ve kireç bulunur. .

Pancarın Faydaları Yararları

Çok besleyici ve kuvvet verir yiyenlere. Bununla beraber pancar iştah açar, serinlik verir ve hazmı kolaylaştırır. Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. Sinirleri yatıştırır. Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir.

NERELERDE KULLANILIR :
Şeker pancarı şeker üretiminde ve şeker pancarı pekmezi yapımında kullanılır. Kırmızı pancarın ise yemeği, salatası ve turşusu yapılır. Kırmızı pancar, sebze olarak kullanılmasının yanında, tedavi amacıyla da kullanılır. Kırmız pancar kaynatılıp içilirse böbrek kumlarını dökmekte faydalı olur. Pancar suyu sarılık tedavisinde kullanılır. Şeker hastalığı olanlar şeker pancarını kullanmamalıdır.
Pancar, kansızlara, sinir iltihabına uçuk olanlara ve veremlilere tavsiye edilir. Grip salgınlarında bol bol pancar yemelidir. Pancarı şeker hastaları yememelidir. Pancar pişirilerek yemeği yapıldığı gibi ince ince doğramak suretiyle turşusu da yapılır. Günde bir bardak pancar suyu 4 ay süre ile içilirse çok fayda sağlar.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 5127
favori
like
share