En Sık Karşılaşılan 8 Cilt Problemi

Son güncelleme: 04.12.2005 19:57
  • Ciltle ilgili sorunlar üzerine sık sık konuşulur. Ancak hangi tedavinin gerçekten etkili olduğu tartışma konusudur. Bu yazımızda en sık karşılaşılan 8 cilt probleminde, uzman olarak kime başvurmanız gerektiğini bulacaksınız.

    Hangi cilt probleminde bir deri hastalıkları uzmanına, hangisinde bir güzellik uzmanına gitmelisiniz? Ve bu uzmanlara başvurmadan önce kendi kendinize uygulayabileceğiniz tedaviler var mı?

    Sivilce ve siyah noktalar
    Cildindeki çok miktarda sivilce ve siyah noktadan şikayet eden kişiler, bunları kesinlikle kendi yöntemleriyle sıkmaya çalışmamalılar. Çünkü siyah noktalar, sıkma işlemi sonrasında iltihaplanabilir, sivilceler etrafa yayılabilir. Bu tür bir cilt sorununda güvenilir bir güzellik uzmanının yardımına başvurmak gerekir.

    Güzellik uzmanı, peeling yaparak, cildinizin tamamen temizlenmesini ve ölü hücrelerin cilt yüzeyinizden atılmasını sağlar. Bu işlemden sonra uygulanan buhar banyosuyla, cildiniz daha da yumuşaklık kazanır, gözenekler açılır. Gözeneklerin açılması derinlerdeki siyah noktaların da temizlenmeleri için uygun ortamı hazırlar. Alkol içeren bir losyonla dezenfekte işlemi yapılır. Böylelikle açılarak içleri temizlenen gözenekler tekrar kapanırlar.
    Süre: 4 - 6 hafta arayla 1 kez

    Geniş gözenekler
    Geniş gözenekler genellikle cildin kendi yapısıyla ilgilidir, ancak özenli bir bakımla gizlenebilir. Bakım ve makyaj ürünlerinizin seçiminde güzellik uzmanınız size yardımcı olabilir. Geniş gözeneklerin dış etkenlerle tıkanması ihtimali yüksektir. (Bakınız sivilce ve siyah noktalar) Güzellik uzmanınız bu gözenekleri temizleyerek, cilt tipinize uygun bakım uygulayacaktır. Yağ içermeyen kremler, maskelerle, gözenekleri kapatıcı losyonlarla cildinizin bakımını evde de devam ettirebilir ve böylelikle sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz. Ancak geniş ve açık gözeneklerin gözle görülemeyecek kadar küçültülmesi ya da tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Siyah noktalar, yağ birikintileri, ölü hücreler, makyaj ya da diğer artıklar gözenekleri doldurarak genişletirler. Ancak bütün bu artıklar tamamen temizlendiklerinde, geniş gözenek olarak kalsalar bile eskisi kadar dikkat çekici olmazlar.

    Gece için öneri: Cildinizi dinlendirmek amacıyla, gece bakım kremlerinden uzak durmaya çalışmalısınız.

    Büyük gözenekler için bazı güzellik uzmanları güçlü bir peelingi önerirler. Bu, hücre yenilenmesini hızlandırarak, cildin yenilenmesini sağlar.

    Süre (peeling): Cildin kendini yenilediği gözle görülür bir biçimde fark edilene kadar haftada 1 kez.

    Akneler
    Sık sık iltihaplanan bu sivilceler öncelikle bir deri hastalıkları uzmanına gösterilmelidir. Doktor, aknelerin özel bir kozmetik temizlikle mi yoksa tıbbi müdahale (antibiyotik, hormon tedavisi veya A vitamini asiti) ile mi tedavi edilmesi gerektiği konusunda sizi yönlendirecektir. Hafif akne sorunlarında kozmetik terapi yeterli olabilir: Cilt tamamen temizlenir (Enfeksiyonu yayma tehlikesi olduğu için peeling yapılmaz!) ve alkolle dezenfekte edilir. Güzellik uzmanı büyük bir özenle akneyi temizler, maske ve losyonlarla cildin kendini toparlamasına yardımcı olur.
    Süre: 4 haftada 1 kez

    Güzellik uzmanları akne tedavisinde meyve asitleriyle cildi soyma tedavisini de önerirler. Bu tedaviyle, cildin üst tabakası soyulur ve alttan yeni deri tabakasının çıkması sağlanır. Ancak böyle bir tedaviye başlanmadan önce mutlaka hekime danışılmalıdır.
    Süre: 1 kür yaklaşık olarak 3 hafta sürer.

    Kadınlarda genellikle menstrüasyon döneminde ağız, çene bölgesindeki sivilce ve lekelerde artış görülür. Bunun sebebi vücuttaki hormonların artışıdır. Dolayısıyla bu sivilce ve lekeler, herhangi bir müdahale gerektirmeden birkaç gün içinde geçer.

    Akneli ciltler kontrol altında tutulabilirler. Aknenin kontrolü; zaman, sabır ve düzenli bakım ister. Aşırı akneli ciltlerin mutlaka deri hastalıkları uzmanları (dermatolog) tarafından tedavi edilmeleri gerekir.

    Kuru cilt
    Cilt; aşırı güneş ve rüzgar, kuvvetli sabunlar, dengesiz beslenme, yaşlanma, yeterli sıvı almama, kurutucu maske ya da kozmetikler, kullanılan ilaçlar ve çevre faktörleri nedeniyle kuruyabilir. Cilt kuruluğunun genel sebebi; cildi besleyen sebumu (yağ üreten yağ bezlerinin yeterli çalışmamasıdır. Cilt tedavisi ve evde uygulanacak bakım, yağ bezlerini uyararak, yağ üretimini düzenler.

    Kuru cilt tipi için güzellik uzmanına yapacağınız tek 1 ziyaret, çoğu kez yeterli olur. Uzmanınız size uygun bakım ürünü serisini önerecektir. Kuru ciltlerin bakımı için nemlendirici ürün kullanımı yeterli olur (örneğin jeller).

    Kuru ciltler için öneri: Kolajen ampülleri, kuru cildin nem tutması açısından yardımcı olurlar. Ancak kolajen ampülü kullanımından önce cildin temizlenmesi gerekir (Peeling yapılmamalıdır!). Ampuller, kan dolaşımını harekete geçiren masajlar ve nemlendirici maskeler de günlük bakım içinde yer almalıdırlar.


    Yağlı cilt
    Yağlı cildin en belirgin özelliği; aşırı yağ salgılaması, normal ve kuru ciltten daha kalın olmasıdır. Yağlı ciltte kir ve yağlarla dolu geniş gözenekler de görülebilir. Yağlı cildin oluşmasına sebep olan bazı etmenler arasında; ergenlikte hormon dengesizliği, yağ açısından zengin beslenme alışkanlığı, sıcak ve nemli hava sayılabilir.

    Yağlı cildi olanlar çoğunlukla yüzlerini sık sık yıkarlar. Genel inanış, aşırı yağın cildin kirli olduğunu göstermesi ve sık yıkamanın sivilceleri önleyeceğidir. Ancak sanılanın aksine; sık yıkama cilt problemini artırabilir. Aşırı yıkama ve cildi fırçalama yalnızca yüzeydeki yağı alır, ancak deri altına sıkışmış yağ, kir, ölü hücreler ve bakterileri temizlemez. Dolayısıyla bir güzellik uzmanının yardımına ihtiyaç vardır. Uzman, cildi derinlemesine temizleyerek, onun beslenmesine yardımcı olur.
    Süre: 4 haftada 1 kez

    Genel kanı; yağlı cildin yüzeyini aşırı kurutmanın, yağ bezlerini daha fazla yağ üretmeleri için uyardığı doğrultusundadır. Gerçekte aşırı temizleme ve yıkama derinin asit örtüsünü alır ve mikropların deriye işlemesini kolaylaştırır. Asit örtüsü, derinin kendini mikroplardan korumak için oluşturduğu doğal korumadır ve aşırı yıkama nedeniyle yok edildiğinde derinin normal asit oranına dönmesi en az yarım saat alır.

    Karma cilt
    Karma ciltlerin tipik belirtisi; alın ve burun bölgesindeki parlamalardır (T Bölgesi). T bölgesindeki bu yağlanmaya karşı yanak bölgesindeki cilt kurudur. T bölgesinde sivilce ve siyah noktalar görülmesi durumunda bir güzellik uzmanının yardımına ve bakımına ihtiyacınız var demektir.
    Süre: Her 4 haftada 1 kez
    Özel öneri: Problemli bölgenizin bakımını özel bakım ürünleri ile yapmalısınız. Alın ve çene bölgesinde peeling ürünleri, losyonlar ve yağsız kremler, yanaklarda ise kuru ciltlere uygun krem ve ampüller kullanmalısınız.

    Kırışıklar
    Kırışıklar etkili bir bakım ürünü ile daha belirsiz bir hale getirilebilir. Hangi ürünün size uygun olduğu konusunda güzellik uzmanınızdan yardım almalısınız. Ayrıca güzellik uzmanınız size özel bir bakım uygulayabilir.
    Süre: Haftada 1 kez

    Kuperoz
    Kuperoz cildin özelliği; cilt yüzeyi altında görülen çatlak kılcal damarlardır. Bu küçük kan damarları genellikle ince ciltlerde görülür. Kuperoz sorunu değişik problemlerle bağlantılı olabilir ve yüzün her bölgesi o özel duruma göre tedavi edilmelidir. Atardamarlar çeşitli dış etkenlere (sauna, soğuk hava gibi) maruz kaldıklarında, genişleyerek cilt üzerinde görünen kırmızı renkli çatlaklara neden olabilirler. Yüze uygulanan aşırı soğuk ya da sıcak, kuvvetli alkollü içkiler ve bazı yiyecekler damarları etkileyebilir. Kuperoz tedavisinde öncelikle bir deri hastalıkları uzmanının yardımı alınmalıdır; özel oksijen maskeleri, doku masajları da yardımcı olur.
    Süre: 6 hafta süresince haftada 1 kez

    Kuperoz sorununuzla ilgili olarak güzellik uzmanınız size uygun masaj ve makyaj (kamuflaj) tekniklerini göstererek, bunları evde kendi kendinize uygulamanızı sağlayabilir.

    Gözler şişiyorsa...
    Gözlerin ani olarak şişmesi bir metabolizma sorununun veya böbreklerle ilgili bir sorunun belirtisi olabilir. Bu durum bir hekim tarafından incelenmelidir. Lenflerle ilgili bir sorun da gözlerin şişmesine neden olabilir. (Akşamları tuz alımından uzak durmanız önerilir.)
    Şişen gözlerinizin eski haline dönmesi için güzellik uzmanınızın da yardımını alabilirsiniz. Göz masajı ve kamufle edici göz makyajıyla, estetik açıdan sorununuzdan kurtulmanız mümkün olur
#04.10.2005 17:18 0 0 0
  • bilgiler icin saoll aplam

    bendede far bi sorun yüzüme önüme geleni süremiorum
    cok cokk hasssass bi cildim farr
#04.10.2005 20:23 0 0 0
  • Sagolasin cadikiz ellerine saglik !!!
#05.10.2005 09:04 0 0 0
  • Bilgiler icin sagol ablacim,..
    Yasitlarima bakakdan cildimin ALLAHI var..
    Tekk tük sivilcelenme oluyor ama o da normaldir..
#11.10.2005 17:09 0 0 0
  • teşekkürler bilgilerin
#28.11.2005 19:01 0 0 0
  • Harika bilgilerin icin tesekkürler Cadikizcim
#28.11.2005 21:54 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler
#04.12.2005 19:57 0 0 0