Göz Sağlığını Tehdit Eden Tehlike

Son güncelleme: 29.09.2009 19:47
  • göz sağlığı - gözdeki tehlike - sigaranın göz sağlığına etkisi
    Göz sağlığınıza ne kadar önem verirseniz verin eğer sigara kullanıyorsanız risk altındasınız demektir.
    noimage
    Sigaranın içinde bulunan maddelerin sağlığa olan zararları bilinmektedir. Sigara içenlerin ya da içilen ortamda sigara dumanına maruz kalanların yakalandıkları göz kuruluğu, yaşam kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır.

    Başkent Üniversitesi'nde görevli Uzman Dr.Destan Nil Kulaçoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Gözyaşı üç tabakadan oluşmaktadır. Yapılan çalışmalar sigaranın gözyaşının yağ tabakasının özelliğini bozduğunu göstermektedir. Yağ tabakası, göz yaşının buharlaşmadan göz yüzeyinde kalmasını sağlar. Sigara dumanının gözyaşının buharlaşmasını artırması sonucunda hastaları oldukça rahatsız eden göz kuruluğu belirtileri çıkmaktadır" dedi.

    Gözde batma, yanma, kaşıntı ile başlayan semptomlar tedavi edilmediği takdirde gözyaşı dengesi bozularak göz kuruluğu hastalığına yol açmaktadır. Bu konu üzerinde yapılan çalışmalara göre; Sigarayı bıraktıktan ya da içilen ortamlardan uzak durulduğu takdirde suni gözyaşlarının da kullanımı ile kişi günlük yaşamına sorun yaşamadan devam eder.

    2000'li yılların başında Wisconsin Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırma sonucuna göre Amerika'da 10 milyondan fazla kişi bu hastalıktan dolayı günlük hayatlarında zorluklarla karşılaşmakta ve yaşam kalitelerinde düşüş yaşamaktadır. Yapılan bir araştırmada 3.703 kişiden 534'ünde ağır şiddette, grubun kalanınında ise orta ve başlangıç seviyesinde olmak üzere bu göz kuruluğu tespit edilmiştir.

    Araştırmanın en ilgi çeken ve ürkütücü sonucu ise sigara içen ya da sigara içilen ortamda bulunan kişilerde göz kuruluğu hastalığının içmeyenlere oranla 2 kat daha fazla görülmesidir.

    Katarakt ve sarı nokta hastalığı gibi ciddi hastalıkların da etkenlerinden birinin sigara olduğu bilinmektedir. Sigara, kişilerde özellikle görme düzeyinde azalma, merkezi görememe, düzensiz görme gibi başka belirtilere de yol açmaktadır.
#29.09.2009 19:47 0 0 0