Soğuk Algınlığı Kapımızda

Son güncelleme: 01.10.2009 10:02
  • Soğuk Algınlığı Kapımızda - Soğuk Algınlığı İçin Önlemler - Soğuk Algınlığı

    Yaz aylarını geride bıraktık. Kısalan günler ve hastalıklarıyla son bahar kapımızda. Bu mevsimde oluşan ısı değişiklikleri bünyemizin dengesini bozup bir anda yatağa yatırıyor.

    Hava değişimlerinden çok etkilenen bünyemizin en sık yakalandığı hastalık ise, soğuk algınlığı! Halk arasında üşütme ve nezle olarak da bilinen bu hastalığın nedeni, bir çeşit mikrop olan virüslerdir. Virüsler hasta kişinin hapşırması, öksürmesiyle havaya karışırlar. Sağlıklı kişiler de bu virüsleri burun veya gözler aracılığıyla kaparlar.
    Kış aylarında sıklıkla karşılaştığımız soğuk algınlığı, genellikle hafif seyreder ve kendiliğinden geçer. Fakat yine de dünyada en çok görülen ve en çok iş kaybına neden olan hastalıklar arasındadır. Vücut direnci düşük olan kişilerde ve özellikle çocuklarda ortakulak iltihabı, sinüzit, bronşit ve zatürree gibi hastalıklara yol açabilir.
    Hastalık küçük çocuklarda daha çok görülüyor. Yaşamlarının ilk dönemlerinde yılda 4-5 kez hastalanan bebekler, büyüdükçe bağışıklıkları da arttığı için daha az hastalanmaya başlıyorlar. Erkek çocuklar ise kızlara göre daha hassaslar. Ev ne kadar kalabalık ve küçükse, nezle riski o kadar artıyor. Böyle ortamlarda bulaşma daha kolay oluyor.
    Sigara tiryakileri hem soğuk algınlığına, hem diğer solunum yolu hastalıklarına karşı daha duyarlılar. Ayrıca, A vitamini eksikliği de hastalık riskini arttırıyor.
    Soğuk algınlığından mümkün olduğunca korunmak için, eller sıkça ve bol suyla iyice yıkanmalıdır. Eller göz ve burunla temas ettirilmemelidir. Hasta kişilerin kalem, kitap, bardak gibi eşyaları kullanılmamalıdır. Soğuk algınlığının kesin bir tedavisi yoktur. Halk arasında bu hastalıkla ilgili güzel bir laf vardır: "Tedavi edilirse 7 günde, edilmezse 1 haftada geçer!"
    Bu hastalığın tedavisi genellikle istirahattir. Amaç, hastalık belirtilerinin giderilmesi ve kişinin rahatlatılmaya çalışılmasıdır. Antibiyotik kullanmak gereksiz, hatta zarar verici bir uygulamadır. Burun tıkanıklığının en iyi tedavisi, hiçbir yan etkisi olmayan serum fizyolojik adı verilen tuzlu suyun burna damlatılması ve bulunulan ortamın nemli olmasına sağlanmasıdır. Burun açıcı damlalar özel durumlarda, 3-5 gün süreyle kullanılabilir.
#01.10.2009 10:02 0 0 0