Enerji veren ve Koruyucu Doğal İlaç‏



Antepfıstığı enjerji hapı gibi

Son günlerde Siirt ile Gaziantep arasında tescil tartışmasına sebep olan antepfıstığının kilo yapmadığı ve kalbi koruduğu, kötü kolesterolü ve kan şekerini de düşürdüğü tespit edildi.

Antepfıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) ile yaptıkları bir araştırmada antepfıstığının insan sağlığına faydasını bilimsel olarak ortaya koyduklarını belirtti. Yağcı, 1.5 yıl süren araştırma sonucunda, antepfıstığının kan şekerini yüzde 10 oranında düşürdüğü ve diyabete karşı koruyucu etkisi olduğunun tespit edildiğini kaydederek, "Antepfıstığının demir içeriği yüksek bir gıda olduğu, ülkemizde kadınlar ve çocuklarda önemli bir problem olan anemiyi (kansızlık) önlediği tespit edilirken, osteoporozun korunmasında, zengin B vitamini ve kalsiyum içeriği ile sağlıklı beslenmenin de bir parçası olduğu belirlendi" dedi.

Antepfıstığının yağlı bir gıda olmasına karşılık kilo aldırmadığının tespit edildiğini ifade eden Yağcı, şunları söyledi:

"Antepfıstığının yağlı gıda olmasından dolayı insanlar kilo alımından endişelenebilirler. 100 gram antepfıstığında 560 kilogram kalori var. Yapılan araştırmada, yüksek kalorili bir ürün olmasına rağmen antepfıstığının kilo alımına neden olmadığı tespit edildi. Yemiş tüketmek açlığı bastırmakta, diğer yiyeceklerin tüketiminin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca yemişlerin yağı depolanmak yerine yakılıyor. Antepfıstığının, Akdeniz diyetindeki doymamış yağ asitlerinden zengin bir gıda olarak kalbi koruyucu

etkisi de vardır. Endotel, kan damarlarının içyüzünü döşeyen bir yapıdır. Hasarlanmasında insanlarda damar sertliği ateroskleroz ile başlayıp ilerleyici kalp hastalıklarına yol açmaktadır. Biz çalışmamızda antepfıstığının damar yapısını düzenlediğini ve damar tıkanıklığını engelleyebileceğini ve damarda yüzde 33 oranında genişleme yapabileceği sonucunu bulduk. Bu parametre daha önce diğer kuruyemişlerle yapılan çalışmalara göre çok daha yüksek. Antepfıstığı yüksek oranda doymamış yağ özelliği nedeniyle kötü

kolesterol olarak bilinen LDL'yi yüzde 12 oranında düşürdü. Ayrıca, daha önce hiçbir çalışmada düşüşü gözlenmeyen trigliserid değerlerini düşürdüğünü de bulduk. Antepfıstığının kalp sağlığı üzerinde hiçbir olumsuz etki yapmadığı, iyi huylu kolesterolü yükselttiği ve kötü huyluyu düşürdüğü de belirlendi. Ayrıca antepfıstığı yüksek oranda antioksidan içeriyor. Sadece üzümde ve şarapta bulunan resveratrol antioksidanın, antepfıstığında yüksek miktarda olduğu tespit edildi. Resveratrolün, bazı kanser türlerine iyi geldiği biliniyor."

Yağcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araştırmada, antepfıstığının kardiyovasküler sistem hastalığı riski olanlarda en etkili diyet olabileceği ifade ediliyor. Antepfıstığı hem insan sağlığı hem ekonomik değeri açısından çok önemli bir ürün. Özellikle çocuklara günde bir avuç fıstık yedirilirse hem zeka düzeyine hem fizyolojik gelişimlerine büyük katkı sağlanmış olur. Antepfıstığı hiç endişe edilmeden her zaman tüketilebilir. Ben buna 'sıkılaştırılmış enerji hapı' diyorum, bu ürüne mutlaka sahip çıkmalıyız. Antepfıstığının afrodizyak etkisi de unutulmamalı."

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cahit Bağcı ve Uzm. Dr. Yasemin Baltacı tarafından yapılan araştırmada, antepfıstığının kalbi koruduğu, kötü kolesterolü düşürdüğü ve diyabete karşı koruyucu etkisi bulunduğu, kilo aldırmadığı ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu tespit edildi. Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Antepfıstığı Tanıtım Derneği'nin katkılarıyla 1.5 yıl süren araştırmada, ortalama 22 yaşında 69 kilo ağırlığında 175 santimetre boyunda olan sağlıklı

32 polis meslek yüksek okulu öğrencisi üzerinde antepfıstığının kardiyovasküler hastalıklardaki rolü belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, doymamış yağ asitleri (omega-6) açısından zengin olan ve kolesterol içermeyen antepfıstığının kalp sağlığını koruduğu, damar yapısını düzenlediği ve damarda yüzde 33 oranında genişleme sağladığı belirlendi. Her gün 100 gram kavrulmuş antepfıstığı yenilmesi durumunda kötü kolesterol LDL'nin yüzde 12 oranında düştüğü, kan glikozunun yüzde 10 oranında düştüğü ve diyabete

karşı koruyucu etki yaptığı tespit edildi. Zengin demir, B vitamini ve kalsiyum içeriği sayesinde antepfıstığının kansızlığı önlediği, kilo alımına neden olmadığı ve yüksek antioksidan içeriği nedeniyle bazı kanser türlerine iyi geldiği tespit edildi.

Araştırmanın, dünyada bir çok tıp dergisinde de yayımlandığı bildirildi.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2008
favori
like
share