Deniz Kestanesi

Son güncelleme: 02.10.2009 17:32
  • deniz kestaneleri hakkında bilgi - zararlı deniz canlıları


    noimage

    Deniz Kestaneleri, Echinoidea sınıfına bağlı dikenli deniz yaratıklarının ismidir. Bu yaratıklar dünyanın yer yanındaki okyanuslarda bulunurlar. Dikenlerle kaplı küre şeklinde bir kabukları vardır. Kabuğun büyüklüğü yetişkinlerde genellikle 3-10 cm'dir.
    Denizkestanelerinin yapışkan tüp ayakları vardır

    Tipik bir denizkestanesinin dikenleri 1-2 cm uzunluğunda, 1-2 mm kalınlığındadır. Bu dikenler çok keskin değillerdir. Diadema antillarum türünün 10-20 cm uzunluğunda olabilen ince dikenleri vardır. Deniz kestaneleri genellikle mat renklerdedirler, sıklıkla karşılaşılan renklere yeşil, zeytin yeşili, kahverengi, mor ve siyah dahildir. Denizkestaneleri, denizyıldızı, denizhıyarı ve denizlalesi gibi derisidikenlilerdendir (Echinodermata şubesi). Diğer derisidikenliler gibi pentamerizm gösterirler ve yüzlerce, küçük, şeffaf 'tüp ayaklar' sayesinde hareket ederler.

    Spesifik olarak "denizkestanesi" terimi simetrik ve küresel olan tipik Echinoidea sınıfı türleri için kullanılır. Fakat, yaygın olarak kullanılan deniz kestanesi terimi bazı farklı taksonomik grupları da ihtiva eder: Echinoida, Cidaroida, ki bunların çok kalın dikenleri vardır, ve diğerleri (sağdaki taksonomik kutuya bakınız).
    Bir denizkestanesi

    İlk bakışta bir denizkestanesi ya cansız bir nesne ya da hareket edemeyen bir canlı olarak gözükür. Bazen görülebilir tek canlılık işareti dikenlerdir. Çoğu deniz kestanesinde, hafif bir dokunuş dikenlerde görülebilir bir tepkiye neden olur; dikenler dokunuşun yönüne doğru yönelirler. Deniz kestanelerinin gönüşte gözleri veya bacakları yoktur. Fakat yüzeylerde, dikenleri ile birlikte çalışan yapışkan tüp ayakları sayesinde rahatlıkla hareket edebilir.

    Bazı türlerde uzun ve keskin olan dikenler, denizkestanelerini yırtıcılardan korurlar. Denizkestanelerin başlıca besini alglerdir. Dikenler üstüne basan bir insanda acı veren bir yara oluşturabilir, fakat ciddi anlamda tehlikeli değillerdir ve bu dikenlerin gerçekten zehirli olup olmadığı kesin değildir (ancak dikenlerin arasında bulunan pedicellariae zehirlidir). Denizkestaneleri denizsamuru en rağbet ettikleri yiyeceklerdendir.

    noimage


    Deniz kestanesi, adını herkesin tanıdığı bu küçük dikenli top uzun zamandan beri bilinmektedir; günümüz tıp bilimi deniz kestanesinin içindeki turuncu kısmının İyi edici özelliklerini kanıtlamıştır.
    • Sözgelimi Çin'de, deniz kestanelerinin bu turuncu kısımları pirinç unu veya sandal ağacı unuyla karıştırılarak kaşıntılar, yaralar, kabuklar gibi bazı deri hastalıklarını iyi etmede kullanılmaktadır.
    • Japonya'da, kurutulmuş ve ezilmiş bu turuncu kısımlar, çok pahalıya satılmaktadır, hatta havyardan bile daha pahalıdır. Uyancı özellikleri de vardır.
    • Sicilya'lı denizciler, deniz kestanesinin turuncu kısımlarını zeytinyağıyla karıştırarak, deriyi yumuşatmak ve kırışıklıkları önlemekte kullanmaktadırlar.
    Deniz Kestanesi Nedir?
    Deniz kestanesi bir derisi dikenliler dendir.

    Kelime Yunancadan gelmektedir: eki nos kirpi, dermos deri anlamına gelir. Damar ve sinir sistemi bulunan, küre şeklinde bir omurgasızdır. Ama esas olağanüstü olanı, başka hiçbir dış etki olmaksızın, kendi embriyon gelişimini yeniden başlayabilmesidir. Kabuğuna gelebilecek herhangi bir zararı iyileştirmek, bir hileresinin yerini tamamlamak, hatta, eksik bir uzvunu tamamlamak için yeterli enerjiye ve organik zenginliğe sahiptir. Daha iyi anlaşılması için deniz kestanesinin kabuğunun yer değiştirmesine yardım eden küçük ayaklar ve yakınında bulunan besinleri yakalayacak küçük kıskaçlar şeklinde dikenlerden oluştuğunu eklemek gerekir. Bütün bunlar, yaralarını iyileştirebildiği hattâ yeni bir uzuv geliştirebildiğine göre onun kendini yenileyebilme gücünü göstermektedir.

    Turuncu Kısmın Önemi (Eşeyli Hücre)
    Bu sürekli yenileşme hali, tüm aktif parçaların bir arada toplandığı turuncu kısım tarafından yapılır. Bu organlar çok lezzetli olup daha çok mercan adı altında tanınır. Bunlar aslında hayvanın üretici bezleridir.
    Bu da hücrelerin yenileşmesine gerekli başlıca maddeleri içerdiğini göstermektedir. Bu şaşırtıcı özelliklerinden dolayı, kozmetik uzmanları bir çok analizler sonucunda deniz kestanesinin eşeyli hücrelerini temel alan, deride hiçbir zıt tepki meydana getirmeyen, derideki bazı hastalıkları tedavi etmede kullanılan kremler ve maskeler ortaya çıkardılar.
#02.10.2009 17:32 0 0 0