Kocaeli Şehir Tiyatrosu

Son güncelleme: 03.10.2009 14:32
  • Kocaeli Şehir Tiyatrosu hakkında - Kocaeli Şehir Tiyatrosu tarihçesi

    Genel Bilgi: (Hakkında - Tarihçe)

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 1997 yılında kuruldu. Kocaeli'ni diğer alanlarda olduğu gibi kültür ve sanat alanında da Türkiye'deki özel bölgelerden biri haline getirmeyi hedefleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu amaca yönelik olarak repertuarını Türk ve dünya edebiyatının seçkin örnekleriyle oluşturdu.

    Anadolu'da kurulan ilk ödenekli tiyatro olan Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın Genel Sanat Yönetmenliğine Işıl Kasapoğlu getirildi ve 11 Kasım 1997 de yedi saat süren "Hamlet" oyunu ile perdelerini açtı. 1998 yılında yaptırılan Süleyman Demirel Kültür Merkezi sahnesine kavuşan Şehir Tiyatroları kuruluşundan bu yana bir çok farklı projeye imza attı. İlk projelerden biri, 1998 yılında gerçekleştirilen " Uluslar arası Sokak Tiyatro Festivali"dir. Uluslar arası İstanbul Tiyatro Festivali'ne ilk kez "Roberto Zucco" ile katılım gösterdi. Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun bir parçası olan kukla ve gölge oyunlarına yeniden hayat vermek amacıyla workshoplar ve seminerler gerçekleştirdi ve bir kukla atölyesi açıldı. Yaratıcı, uyumlu, kendini ifade eden bireylerin yetişmesinde sanatın önemine inanan Kocaeli Şehir Tiyatroları, kendi bünyesinde, çalışmaları devam eden bir tiyatro okulu kurdu. Marmara Depreminin ardından "Gökkuşağı Projesi" ile deprem bölgelerine gezici etkinlikler götürüldü.

    2002 yılında göreve gelen Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten ile kendi sahnesinde sahnelediği oyunların yanı sıra yurtiçinde ve yurt dışında sayısız festivale katıldı, turneler düzenledi. Yurtdışında; Almanya, Finlandiya, Fransa, Bugaristan, Makedonya, Danimarka Gürcistan ve Belarus da oyunlar sahnelendi.

    2004 yılında göreve gelen Genel Sanat Yönetmeni Ragıp Savaş ilk projelerinden biri olan Halk Eğitim Merkezi Sahnesini restore ederek ikinci sahnesi olarak hayata geçirdi. Süleyman Demirel Kültür Merkezi bünyesinde atıl durumda bulunan sinema salonunu "Oda Tiyatrosuna" dönüştürdü. Bu sahnede üç-dört kişilik oyunlara yer veren tiyatro burayı aynı zamanda bir deneme sahnesi olarak kullanıp, deneysel projelerin kapısını da buradan açmaktadır. Şehir Tiyatroları Türkiye de bir ilk olan "Gezici Tır Tiyatrosu" projesi ile çocuk oyunlarını Tır Tiyatrosu'nda sahneledi. Kocaeli'nin köylerini dolaşarak buradaki çocukları tiyatro ile tanıştıran ekip ve ayrıca çocukların sağlık kontrollerini de yapan bir sağlık ekibi de her yaz bu performansı rutin olarak gerçekleştirmektedirler.

    Bundan sonra ki yapılanma projesi kapsamında, Gebze ilçesinde 1200 kişilik kapalı salon ve İzmit merkezinde 3000 kişilik bir anfi tiyatro inşası planlanmıştır.

    2007 yılından itibaren Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik ile yoluna devam eden Şehir Tiyatrosu "Oyun Yazma Yarışması", "Masal Odası", "Genç Yönetmenler", "Batı Karadeniz turnesi" gibi yeni projelere hazırlanmaktadır.

    Kuruluşundan bu yana 65 oyun sahneleyen Kocaeli Şehir Tiyatroları'nın oyunlarından bazıları ; Hamlet, Töre, Cimri, Don Juan, Roberto Zucco, Bahar Noktası, Barış, Uç Kuruşluk Opera, Bir Şehnaz Oyun, Azizname, Oyunun Oyunu, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Karar Kimin, Godot'yu Beklerken, Tartuffe, İki Efendinin Uşağı, Yolcu, Rita...
    İlk önce Kocaeli sonra Türkiye ve sonra çağdaş dünya ülkelerinde adını ve sanatını duyurmayı hedefleyen bu genç tiyatronun amacı; gerçek ve modern tiyatronun vazgeçilmez ekiplerinden biri olmak, sanatını her zaman yenilikçi ve farklı üslubuyla anlatmaya çalışmaktır.

    İLETİŞİM BİLGİLERİ:

    Süleyman Demirel Kültür Merkezi Yahya Kaptan
    Gişe : 0 262 311 59 00 ( 124 )
    Halk Eğitimi Merkezi Sahnesi
    Gişe : 0 262 325 53 16
    Halkla İlişkiler : 0 262 311 59 08
    0 262 311 59 00 ( 125 -127)
    FAX : 0 262 311 59 08
    0 262 311 59 15
    [email]tiyatro@kocaeli.bel.tr[/email]
#03.10.2009 14:32 0 0 0