Adana Hamamları

Son güncelleme: 03.10.2009 15:48
  • adana ilindeki hamamlar
    noimage
    Çarşı Hamamı
    Adana Eski Belediye Caddesi'nde, Saat Kulesi'nin karşısında yer alan bu hamam, Adana'nın en eski ve en büyük hamamıdır. Ramazanoğlu Halil Bey'in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1529'da yaptırılmıştır. Yapıldığı tarihten itibaren yalnızca hamam ismi ile tanınmıştır. Çeşitli dönemlerde onarım geçirmiş, 1945 yılında ise Nuri Has tarafından restore ettirilmiştir.

    Hamam düzgün taşlarla örülmüş mermerlerle kaplanmıştır. Giriş kapısı üzerindeki kitabesi taş oymacılığının en güzel örneklerindendir.

    Hamam, 16.00x43.00 m. ölçüsünde olup, üzeri beş kubbe ile örtülmüştür. Yapıldığı dönemlerde suyu büyük dolaplarla ve oluklarla Seyhan Irmağı'ndan getirilmiştir.

    Irmak Hamamı (Yalı Hamamı)

    noimage
    Irmak Hamamı (Yalı Hamamı)

    Adana Hükümet Konağı yakınındaki bu hamamı Ramazanoğlu Halil Bey 1494 yılında eski bir Roma hamamı temelleri üzerine yaptırmıştır. Ramazanoğulları döneminde Paşa Hamamı ismiyle tanınan bu hamam suyunu Seyhan Irmağı'ndan almaktadır. Bu yüzden de Irmak Hamamı veya Yalı Hamamı isimleri ile de tanınmıştır.

    Hamam soyunmalık, soğukluk, sıcaklık ve külhan olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır.

    Mestan Hamamı
    noimage

    Mestan Hamamı

    Mestanzade Hacı Mahmut Ağa tarafından Pazarlar Caddesi'nde Mestanzade Camisi'nin vakfı olarak 1682'de yaptırılmıştır.

    Kare planlı hamamın soyunma ve sıcaklık bölümleri birer büyük kubbe ile örtülmüştür. Soğukluk bölümü ise üç küçük kubbelidir. Sıcaklık üzerini sekizgen planlı ve merkezi bir kubbe örtmekte ve orta kısım etrafında sıcaklık eyvanları, eyvanlar arasında köşelere özel halvet hücreleri yer almakta, orta kısmı 4 eyvanlı olarak yapılmıştır. Hamamın çevresindeki su sarnıçlarından suyu sağlanmaktadır.

    Yeni Hamam
    noimage

    Yeni Hamam

    Sarı Yakup Mahallesi'nde bulunan bu hamamı, Musa Halıoğlu Mustafa 1720 yılında yaptırmıştır. Kubbeli olan hamam mimari yönden fazla bir özellik göstermemektedir.

    Hamam soyunmalık, ılıklık, sıcaklık bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş ve soğukluk kısmı kesme taştan, diğer kısımları tuğla ile yapılmıştır.

    Kemerli girişten sonra hamamın soyunmalık bölümüne girilmektedir. Soyunmalık kare plana göre yapılmıştır. Kubbe köşe kemerler vasıtasıyla sekizgen kasnağa oturmaktadır. Sıcaklıklığın orta kubbesi bu sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Sekizgen kenarlarında kemerli gömme yıkanma nişleri bulunmaktadır. Sıcaklıklığın ortasında mermer kaplamalı sekizgen bir dinlenme kaidesi bulunmaktadır. Ayrıca sıcaklıklığın bitişiğinde su deposu, ve ısıtma merkezi yer almaktadır. 1992 yılında restore edilen hamam, 1998 Adana depremi'nde ağır hasar görmüştür olup, kullanılmamaktadır.
#03.10.2009 15:48 0 0 0