Sırt Ağrıları Ve Nedenleri

Son güncelleme: 03.10.2009 20:03
  • sırt ağrısı nedenleri - sırt neden ağrır - sırt ağrısına neden olan hastalıklar

    Sırtınızdan vurulmayın

    Her yaşta, her meslek grubunda ortaya çıkabilen sırt ağrılarının sıklıkla duruş bozukluğundan kaynaklandığını ifade eden uzmanlar, şikayetin birçok hastalığın sinyali olabileceğine dikkat çekiyor

    Ev kadınından uzun yol şoförüne, masa başında çalışanlardan gençlere kadar birçok kişi sırt ağrısından şikayet ediyor. Her yüz kişiden 80-90'ı hayatının bir döneminde bel, boyun ya da sırt ağırısı çekiyor.

    Şikayetin stresten ve çalışma koşullarından kaynaklandığını ileri sürüp gözardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken İstanbul Cerrahi Hastanesi Romatizmal Hastalıklar Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hakan Rauf Tüfekçi, 'En çok sırt ağrısı yapan sebepler mekanik olarak duruş bozuklukları' dedi. Bu ağrılar, bel ve boyun arasında olduğu için bu bölgedeki birincil hastalıklardan etkilenen sırtı 'biyomekanik açıdan talihsiz bir bölge' diye tanımlayan Tüfekçi, bel ve boyun fıtıklarının da sırt ağrısına neden olabileceğini ifade etti.

    Geç kalmayın

    Sırt ağrıları önemsendiğinde hastalıklara erken teşhis konma şansının ortaya çıktığını kaydeden Dr. Hakan Rauf Tüfekçi, 'Biyomekanik nedenli ağrılara erken yaşta tanı konduğunda hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilir' diye konuştu. Tüfekçi, sırt ağrılarıyla kendini gösteren hastalıkların tedavisinde uygulanan yöntemleri şöyle anlattı: 'Mekanik ağrıysa fizyoterapist eşliğinde fiziksel ajanlar ve spinal rehabilitasyon uygulanıyor. İltihaplı romatizmal hastalık tanısı konduğunda ilaç tedavisi uygulanıyor. Lokal enjeksiyon yapılıyor. Omur kırıklarında, skolyoz ve kifozda gerekiyorsa cerrahi müdahale uygulanıyor. Hastaya spinal ortez adı verilen korseler öneriliyor.'

    Sinem EMİNOĞLU

    Ağrılara neden olan hastalıklar

    Schuermann hastalığı: Boyun ve bele göre sırttaki omurlar daha az hareketlidir. Bu nedenle büyüme çağında kan dolaşım problemlerine ait omur düzeyindeki gelişim hastalıkları en çok sırtta görülür. Büyüme çağında kas, eklem uyumsuzluğu yaşayan çocukların sırtlarında ortaya çıkan kifoz adı verilen yuvarlılık, kamburlaşma sırt ağrısına neden olabiliyor. Hastalığın habercisi olabileceği gibi bu dönemde öne doğru eğilmelerden de kaynaklanabilir. Skolyoz, çocukluk ve genç erişkinlik dönemlerinde omurganın üç boyutta eğrilmesi sırt ağrısıyla kendini belli edebilir. Bu sırt ağrıları hareketle artan dinlenmeyle geçen özelliktedir.


    Enflamatuar (İltihaplı) romatizmal hastalıklar: 'Enflamatuar, gece ağrıları' diye adlandırılan bu sırt ağrıları hastalığın en çok bilinen belirtisidir. Gecenin ikinci yarısında uykudan uyandırabilecek şiddette görülür. Ağrıların yanı sıra eklem şişmeleri, sabah sertliği şikayetleri ortaya çıkar. Romatizmal hastalıklarda erken tanıyla, hastalık nedeniyle ortaya çıkabilecek tahribat en aza indirilmeye çalışılır.


    Osteoporoz adı verilen kemik erimesi hastalığı: Özellikle geceleri sırtta şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Yaşlı kadınlarda sırt ağrıları, osteoporoz nedeniyle ortaya çıkan osteoporotik yıkım adı verilen, omurların şekillerini kaybedip çökmesinden kaynaklanabilir.


    Kanser: Orta yaş üstünde (40 yaş üzerinde) omurgaya yayılmış kanser nedeniyle gece sırt ağrıları ortaya çıkabilir. Ağrıların bu yönde araştırılması gerekiyor. Hastalığın elenmesinde en kolay tanı yöntemi iki yönlü sırt grafisi çekmek.


    Oransızlık problemleri: Kilo ve boy endeksine göre göğüsleri büyük olan kadınlar sırt ağrısı çekebiliyorlar.


    Kalp hastalıkları: Kürek kemiğine vuran sırt ağrıları, kalp hastalıklarından şüphelenmesine neden olabiliyor. Safra yolları hastalıklarında sırt ağrısı ilk belirti olarak ortaya çıkabiliyor.


    Zona: Sinir uçlarında iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalık hiçbir belirti vermeden sırt ağrısıyla kendini gösterebiliyor.


    Psikosomatik neden: Sırt ağrıları sadece yaşam koşulları ve strese bağlanmamalı. Her türlü hastalık irdelenmeli.
#03.10.2009 19:46 0 0 0
  • Teşekkürler By Doktor Şayeste :D
#03.10.2009 19:52 0 0 0
  • Ordan öyle mi görünüyorum
#03.10.2009 20:03 0 0 0